Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sabján Adrienn, az Egy szelet tortát? bloggerének pályaváltása akárPénzügyesből cukrász: egy tudatos karrierváltás története - Sabján Adrienn klasszikus történet is lehetne, hiszen a hobbija lett mára a hivatása, mégsem az. Bár ez év nyarán szögre akasztotta sikeres közgazdász karrierjét, szakmai tudását és sokrétű gyakorlatát viszi tovább tortás üzletébe is, ami szintén rendhagyónak mondható, hiszen ételeket, például rántott húst, csirkepörköltet vagy borsófőzeléket formázó tortái jelentik a védjegyét, amit sokan már azelőtt ismertek, hogy megszerezte volna cukrász végzettségét. Pénzügyes múltról, sikeres projektekről, megfontolt döntésről és jövőbeni tervekről beszélgettünk – a java ugyanis még hátravan!

P: A számok szerelmese vagy. Erre a pályára készültél?

Adrienn: Igen, közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, majd Zalaegerszegről Budapestre költöztem, és már itt szereztem meg a mérlegképes könyvelő képesítést, aztán munka mellett, távoktatásban, közgazdászként diplomáztam le.

P: Hogyan alakult a multis karriered?

Adrienn: Akárcsak a torták terén, úgy pénzügyesként is a kihívások motiváltak, így jellemzően másfél-két évente váltottam munkahelyet, a telekommunikációs szektor jó néhány szereplőjét végigjárva. Ez nagyjából úgy nézett ki, hogy betanulás után, amikor már biztonságban éreztem magam az adott cégnél, egyfajta misszióként kezdtem bele a meglévő pénzügyi folyamatok hibáinak javításába, a folyamatok tökéletesítésébe, vagy akár teljes átdolgozásába, majd, amikor már minden jól működött, az üzemeltetést átadtam másnak, én pedig továbbálltam. A hatékonyságra törekvés a legfőbb mozgatórugóm, legyen szó időről vagy pénzről, a folyamatfejlesztésben ezt látványos eredmények mellett tudtam kamatoztatni.

P: Közben megszületett a lányod és a fiad. Ez változtatott valamit a habitusodon?

Adrienn: Semmit, ugyanis anyaként is szükségem volt a folyamatos változásra, sőt a válásom után is, a legnagyobb bizonytalanságban is a munkahelyváltás mellett döntöttem. Az egyik ilyen váltás egy élesebb kanyart jelentett: egy okoseszközzel, azon keresztül pedig egészségfejlesztéssel, burn out diagnosztizálással kezdtem el foglalkozni másodmagammal, kezdetben munka mellett, majd másfél évig mint vállalkozó, aztán, mivel az üzlettársammal nem egyeztek az elképzeléseink, kiszálltam a projektből, és nem sokkal később visszatértem az ismerős pénzügyi világba.

Pénzügyesből cukrász: egy tudatos karrierváltás története - munka, karrier, hivatás

P: A visszatérés egészen rendhagyónak mondható, hiszen a LinkedInen kaptál egy meglepő ajánlatot.

Adrienn: Egy angol tanácsadó cég vette fel velem a kapcsolatot, akik aztán egy tizenharmadik kerületi SSC-be közvetítettek ki projektmenedzserként, mégpedig egy hazai fizetés közel háromszorosáért. Eredetileg fél évre szólt a szerződésem, amit aztán többször is meghosszabbítottak, így végül közel három évet töltöttem el a projektben, majd pedig közvetlenül a cégnél, három különböző pozícióban: folyamatfejlesztéssel és emberi erőforrás menedzsmenttel foglalkoztam elsősorban, majd pedig megpályáztam és elnyertem egy csoportvezetői állást, ahol huszonegy fő és öt ország tartozott hozzám, de a hangsúlyom továbbra is a problémás folyamatok újragondolásán, tökéletesítésén maradt. Mire idén nyáron kiléptem, sikerült stabilizálni a működést, illetve egy nagyon pozitív visszajelzésként, több általam kidolgozott folyamatot is kivittek az amerikai központba.

P: Egy igazi sikersztori ez, mégis felmondtál, és a hobbid, a torták győztek. Mióta foglalkoztál tortakészítéssel, és miért éppen ekkor jött el az új pálya ideje?

Adrienn: 2011-ben készítettem az első tortáimat, de azok még egyáltalán nem voltak komolyak, aztán egyre több ismerősöm kért tőlem tortákat, vagyis folyamatosan volt lehetőségem a fejlődésre. A hagyományos torták mellé lassan kezdtek el beszivárogni a kajatorták – az első ilyen megrendelés az Alma együttes énekesétől, Buda Gábortól érkezett, és nagyon élveztem ezt a kibontakozó egyedi vonalat, ami végül az Ide süss! című műsorban való szereplésem után futott fel. Egyre extrémebb ötletekkel kerestek meg, mint a chilisbab és a gulyásleves, én pedig imádtam kivitelezni ezeket, természetesen mindezt munka mellett, sokszor éjszakába nyúlóan. A döntés nem volt könnyű, ugyanis a pénzügyet és a tortákat is nagyon szeretem, azonban első körben még szó szerint győztek a számok, mivel az elképzelt vállalkozás üzleti terve még egyáltalán nem volt rentábilis. Aztán egy évvel ezelőtt az egyik kereskedelmi csatorna megkeresett, hogy mutassam be az ötletemet a Cápák között című műsorban: ide már egy olyan bemutatóval és kalkulációval érkeztem, ami engem meggyőzött, még ha a befektetők nem is az engem választottak. Ekkor kezdett el úgy igazán motoszkálni a fejemben a vállalkozás gondolata.

P: Azóta már meg is jelent a hobbicukrászatról szóló könyved, mint első mérföldkő.

Adrienn: Egy nagy volumenű, teljesen saját projektként vágtam bele, amelyben az előre nem látható buktatók ellenére is remekül tudtam kamatoztatni a korábban megszerzett képességeimet, és tudásomat, legyen szó a megfelelő fotós és grafikus kiválasztásáról, koordinálásáról, a határidők ütemezéséről, valamint a munkafolyamatok menedzseléséről. Miután felmondtam, a következő héten már kezdtük is a fotózást, nyár végére pedig összeállt a könyv.

Pályamódosítás

P: A pénzügyes, multis múltad mi mindent ad még hozzá a saját vállalkozásodhoz?

Adrienn: Azáltal, hogy az üzleti tervezés világában otthonosan mozgok, tisztában vagyok azzal is, hogy nem létezik olyan vállalkozás, amelyik kizárólag nyereséges, a veszteség éppúgy benne van egyszer-egyszer a pakliban. Mivel ezzel a szemlélettel vágtam bele, így nem érnek váratlanul a kudarcok, és nem is törik le a lelkesedésemet. Amit szintén a multinak köszönhetek, az a fejlett kommunikációs készség, hiszen nagyon sokféle kollégával kellett tudnom jól együttműködni, a különbözőségek vagy esetleges nézeteltérések ellenére is, mindezt közvetlenül, nyíltan, amit ma a saját brand-kommunikációmban is jól tudok hasznosítani, nem is beszélve az interjúkról és televíziós szereplésekről.  És ami további tagadhatatlan pozitívuma a nagyvállalati időknek, az a biztos és versenyképes fizetés, amiből tudtam úgy félrerakni, hogy az elindulás most nem jelent problémát.

P: Közben megszerezted a cukrász végzettséget is. Mi jön ezután?

Adrienn: Februárban kezdtem el a tanfolyamot, és októberben vizsgáztam. Nagy előnyt jelentett, hogy az alapanyagokat és számos technikát ismertem már, de persze nem mindig volt könnyű összehangolni a tanulást, a tanműhelyi gyakorlatot, a munkát és hogy még a gyerekeimre is jusson időm. Emellett már a marketingre is elkezdtem odafigyelni, kiaknázni az adódó lehetőségeket – ezt a proktivitást is a multiból hozom, így mára már több száz tortarendelésem érkezett. Nem dőlhetek tehát hátra, és pihenhetem ki a könyvkiadás kemény hónapjait, haladnom kell előre: szeretnék mihamarabb tető alá hozni egy cukrászdát vagy tortaműhelyt, ennek részletei most körvonalazódnak. Amit már biztosan tudok, hogy hozzám hasonló kollégákkal szeretnék együtt dolgozni, akikkel passzol a személyiségünk és működik köztünk a kémia, mert az a tapasztalatom, hogy hosszútávon ez a lényeg. Nagyon szerettem korábban anyukákkal dolgozni, mert rendkívül elkötelezettek, ezért velük, részmunkaidőben mindenképp tervezek, ahogy hasonló okból megváltozott munkaképességű munkatársakkal is. A többi pedig kialakul, mint bármi az eddigi pályámon!

Inspirálódjunk a fenti történetből, és ha munkahelyváltásra vagy netán pályaváltásra készülünk, interjúalanyunkhoz hasonlóan bátran építkezzünk már megszerzett szakmai kompetenciáinkra, tapasztalatainkra és tapasztalati tőkénkre, hiszen ahogy Adrienn példája mutatja, még akkor sem a nulláról indulunk, ha egy, a korábbitól nagyon eltérő területen vetjük meg a lábunkat. Amennyiben szakmaváltáson gondolkodunk, itt tájékozódhatunk a témában, itt pedig a több mint 10.000 friss állásajánlat között válogathatunk.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, karrierváltás, hivatás, tudatosság