Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Katalin tizenkét éve foglalkozik exporttal, ugyanannál a cégnél. Folyamatosan változó feladatokról, rendszeresen adódó kihívásokról mesélt nekünk, és bár a munkája sok stresszel jár, mégis van benne valami, ami újra és újra lendületet ad számára. Cikkünkből az is kiderül, hogy kinek való ez a munkakör, amelyben garantáltan nem lehet hátradőlni.

P: Mesélj kicsit a kezdetekről, a több mint egy évtizeddel ezelőtti feladataidról.

Katalin: Az első pillanattól az export osztály munkatársa vagyok. Alkatrészexporttal kezdtem és három országba intéztem kiszállításokat. Az én feladatom volt a beérkező rendelések rögzítése, folyamatos kommunikáció a logisztikával és a beszerzési osztállyal a beérkezésekről, a számlázás illetve a kiszállítás felügyelete.  Akkoriban ketten foglalkoztunk alkatrész kiszállításokkal, a többiek pedig az autókkal. Emellett szinte a kezdetektől én lettem az osztályunkon a minőségirányítási megbízott is. Ekkor ismertem meg, mi is az az ISO 9001.

P: Mikor jött az első változás a munkádban?

Katalin: Nagyjából egy év után kezdtem el az alkatrészek mellett autó exporttal is foglalkozni. Bevezetésként két országért voltam felelős, közben pedig pont egy új üzlet indult, amit én kaptam meg, így kicsit más lett a feladatköröm, mint a közvetlen kollégáimnak. Izgalmas időszak volt, hiszen jelen voltam az első lépésektől, a rendszer kiépítésében, tesztelésében. Ezzel egy időben részt vettem az alkatrészexportot érintő új informatikai rendszer fejlesztésében is. Sok váratlan problémát kellett megoldanom, improvizálnom, talán ezért is kezdtem úgy érezni, hogy már tudok is valamit, ami hasznosítható is, és napról napra fejlődök.

A munkakör, ahol a változás állandó - munka, szakma, külkereskedelem

P: Milyen kihívásokkal kellett akkoriban megküzdened?

Katalin: Az évek során több nagyobb IT fejlesztésben vettem részt, amelyek mind azok voltak. Utólag gondoltam csak bele, hogy ezekben a rendszerekben benne van az én véleményem és tapasztalatom is. Ilyen volt az alkatrészekkel kapcsolatos programok automatizálása, vagy új készletnyilvántartás létrehozása. Most is több kisebb fejlesztést indítottunk el, aminek én is részese vagyok. Ezek mellett a valódi fordulópontot az hozta el, amikor a bővülő piacok miatt már csak autókkal foglalkoztam. Az új országok mindig újabb kihívások elé állítanak minket, mivel meg kell ismerni az ottani igényeket, és a mi rendszereinkkel össze kell hangolni azokat. A kezdeti 20-25 helyett már kb. 120 országba szállítunk a világ minden pontjára, és előfordult, hogy a célország importszabályai, az időjárás, vagy épp a közlekedési hálózat megnehezítette a munkánkat. Volt, hogy az aktuálpolitikai helyzet miatt egyes országok csak akkor fogadták be a termékeinket, ha nyilatkoztunk, hogy a velük szemben álló országból nem érkezik semmilyen alkatrész az autóhoz. Az is előfordult már, hogy az országhatárok változása okozott kisebb fennakadást, hiszen egy új autónál a navigációnak már ezt is tudnia kell. Talán a legérdekesebb indok, ami eddig akadályozta a munkánkat az volt, amikor Új-Zélandon attól féltek, hogy egy kártevő oda is bejut és elszaporodik, ezért nem szállíthattunk bármikor bármelyik hajóval. Ezek az esetek mindig nagyon tanulságosak.

P: Miért felelsz ma Key account menedzserként?

Katalin: Jelenleg kb. harminc országnál vagyok felelős a kiszállításokért, a számlázásért, az egyéb dokumentációkért, a vevőkkel való kapcsolattartásért. A rendelések rögzítését más végzi, de onnan már az én feladatom követni a gyártást, tervezni a kiszállítást. Folyamatosan egyeztetek mind a gyártással, mind a vevővel és a szállítmányozókkal. Minden ország esetében más-más megállapodás szerint kell eljárni, ezt mindig figyelembe kell venni a legkisebb változásnál is. Így nem mondhatnám, hogy unalmas munka, hiszen mindig minden változik, amire a lehető leghamarabb reagálni kell. Az új országok bevezetésében is részt veszek, pénzügyi, vámjogi és egyéb szempontok alapján egyeztetünk minden célországgal, hogyan fognak működni a dolgok a jövőben, Ilyenkor mindent leszimulálunk, szükség esetén rendszert módosítunk, fejlesztünk, hogy az új igényeknek is megfeleljen.

P: Tizenkét év hosszú idő. Menet közben nem gondolkodtál a váltáson?

Katalin: De, többször is, hullámokban tört rám az érzés, hogy talán váltani kellene. Aztán mindig adódott valami… Egy új projekt, amit még meg akartam csinálni, vagy a légkör, a munkatársak miatt maradtam. Ennyi idő alatt több baráti kapcsolat is kialakult a cégben, amit nehéz itt hagyni. Volt olyan is, hogy csak a magánélet tartott itt, vagy épp a lustaság, hogy más városba költözzek, ingázzak. Jelenleg is foglalkoztat a gondolat, hogy máshol vajon mire lennék képes, megfelelnék-e, valami azonban mégis itt tart, még ha nem is mindig tudom megfogalmazni, hogy mi az. Lehet, hogy csak a megszokás, de az is benne van, hogy egyszerűen szeretem, amit most csinálok, akkor is, ha nem mindig felhőtlenek a munkanapok.

P: Mit gondolsz, a munkakörödben milyen személyiségre, kompetenciákra van leginkább szükség az eredményességhez?

Katalin: Ami a legfontosabb, hogy átlássuk az egész rendszert, az egész folyamatot. Akkor működik ez jól, ha tudjuk, hogy az adott feladatnak mi az értelme, mi a következménye annak, ha nem készül el, vagyis milyen hatással van a nagy egészre. Elengedhetetlen, hogy egyszerre több dologgal is tudjunk foglalkozni, képesek legyünk gyorsan váltani a különböző témák között, hiszen sok a párhuzamos, de eltérő feladat. Sokszor nincs idő beleragadni egybe, mert komoly határidőket kell betartani, és haladni kell. Emellett jó stressz-tűrő képességre is szükség van, mivel állandóan nagy a nyomás. A végzettséget nem tartom lényegesnek, de előnyt jelenthet, ha a külkereskedelemmel már találkozott, aki ilyen területen képzeli el a jövőjét, és természetesen a nyelvtudás is nélkülözhetetlen, hiszen szinte csak idegen nyelven  folyik a kommunikáció.

Ha felkeltette érdeklődésünket a kereskedelem, ide kattintva válogathatunk az állások között, itt pedig a szektorban jellemző bérekről tájékozódhatunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, külkereskedelem, változatosság