A Munka törvénykönyve (Mt.) legújabb rendelkezései 2013. augusztus 1-jétől lépnek hatályba. Mint arról már a Profession.hu beszámolt, távollét - például szabadság - esetén a havibéres dolgozóknál a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama. Így tehát akár "rövid", akár "hosszú" hónapban megy szabadságra, a teljes fizetését kapja meg.

Elvetették a 174-es számot

A korábbi szabályozás szerint a távolléti díj számítása során fennállt az a veszély, hogy egyes hónapokban több, más hónapban viszont jóval alacsonyabb pénz járt volna a munkavállalónak, ha szabadságra megy. Ennek orvoslására elvetették a 174-es osztószám alkalmazását.

A jövőben a munkabér kiszámítása során az órabéres munkavállalók havi munkabérét nem a 174 órás átalányértékkel, hanem hónapról hónapra változó óraszámmal kell majd elszámolni munkaidőkeret alkalmazása esetén (augusztusban például 168 órával kell számolni). Mindez nagyfokú körültekintést követel meg a cégek bérelszámoló munkatársaitól annál is inkább, mivel a távolléti díj számítási szabályaival ellentétben, ezen szabályok betartását továbbra is vizsgálhatja a munkaügyi ellenőrzés.

"Az eddigi 174 órás átalányértéknek köszönhetően a bérprogramok eddig hónapról hónapra változatlan összeget számoltak el a munkaidőkeretben foglalkoztatott órabéres munkavállalóknak, hasonlóan a havibéresek átalánydíjazásához. Tény, hogy eddig is külön elszámolási rendszert kellett alkalmazni az óra- és havibéreseknél, de az új szabályozás alapján a bérprogramokat majdnem mindenhol át kell majd állítani" - mondta korábban Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója.

Szabadság a túlóra kifizetése helyett

A munkajogi kódex úgy módosult, hogy a dolgozó akkor kaphat 50 százalékos bérpótlékot, ha a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, a munkaidőkereten vagy az elszámolási időszakon felül dolgozik. A munkavállalót 100 százalékos bérpótlék illeti meg, ha munkaszüneti napon dolgozik.

Új elem a törvényben, hogy munkaviszonyra vonatkozó szabály, vagy a felek megállapodása alapján a bérpótlék helyett szabadidőt is kaphat a dolgozó. A szabadidő nem lehet kevesebb az elrendelt rendkívüli munkaidő vagy a végzett munka tartamánál, és erre az alapbér arányos része jár.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Mt. módosítása kitér arra is, hogy - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni a szabadságot, hogy a munkavállaló évente egyszer legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

További jelentős változás lesz, hogy míg jelenleg az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság is átvihető az esedékességét követő év végéig, jövő év elejétől a felek naptári évre kötött megállapodásával ennek csak egy része adható majd ki késleltetve.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka törvénykönyve, munkajog, szabadság, távolléti díj, bérpótlék