Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hivatás kérdése sokakat foglalkoztat, nemcsak pályaválasztás Bárki megtalálhatja a hivatását/Fehérvári-Varga Judit - munka, hivatás, önismeret előtt, de jellemzően azután is, ha már egy évtizedet is ledolgoztunk a valaha választott szakmánkban. Bár gyerekként könnyedén hadarjuk, mik leszünk, ha nagy leszünk, és még azt is megengedjük magunknak, hogy a vágyunk hetente változzon, felnőttként már egészen más a hozzáállásunk, tele vagyunk kétségekkel, félelmekkel.   Fehérvári-Varga Judit karrier-coach iránymutatása következik, mikor és merre induljunk el, ha úgy érezzük, mennünk kell.

Valami nincs rendben

Talán sokak számára ismerős a helyzet, amikor már nem lelkesítenek a feladatok, elmaradnak a dicséretek, sőt már a teljesítményértékelésen sem mi kapjuk a maximális pontszámot. A hétvége, az ebéd- és kávészünetek éltetnek minket, ha állandósul a panaszkodás, és csupán a fizetés tart ott bennünket, ahol. „Amikor ezek a tünetek felmerülnek, egyetlen dologban lehetünk biztosak, hogy nem vagyunk jó helyen. Ilyenkor érdemes megvizsgálnunk az egyes részleteket: ha a főnökünk változna, javulna a munkakedvünk, vagy ha a cégkultúra nagyobb teret adna a kreativitásunknak, attól motiváltabbak lennénk, esetleg a kollégáinkkal nem jövünk ki jól, és egy összetartóbb csapatban találnánk meg a számításunkat? Ha egyik ponton sem lelünk a megoldásra, valószínűleg a munkakörünkben keresendő a probléma forrása” – kezd bele a témába Fehérvári-Varga Judit.

Ilyenkor jutunk el az első útelágazáshoz, ami vihet a munkahelyváltás és a teljes karrierváltás felé is. „Amennyiben még teljesen bizonytalanok vagyunk abban, milyen munkában éreznénk igazán jól magunkat, érdemes az előbbi mellett döntenünk, és egy új környezetben kipróbálni magunkat. Attól mindenkit óva intenék, hogy egyik napról a másikra felmondjon a munkahelyén, és a rá törő szabadságtól várja a válaszokat. Természetesen vannak olyan szituációk, amikor ez az egyetlen lehetőség, mert már betegségek is jelzik, hogy igazán nem ott vagyunk, ahol lennünk kellene, de ha még csak a kezdeti kedvetlenséget, céltalanságot tapasztaljuk, először gondoljuk végig, mi jön a felmondás után, és tervezzük meg a továbbiakat” – figyelmeztet a coach.

Bárki megtalálhatja a hivatását! - munka, karrier, hivatás

Iránytűnk az önismeret

Legyünk türelmesek magunkkal, hiszen a tisztánlátáshoz időre van szükségünk, ahogy az önismeret is elengedhetetlen ezen az úton. „Fel kell tennünk magunknak a kérdéseket, mit szeretünk csinálni, mi az, ami igazán boldoggá tesz bennünk, miben vagyunk nagyon jók. Nem véletlenül okoz nehézséget, hogy tizennyolc évesen eldöntsük, mivel szeretnénk foglalkozni harminc év múlva, hiszen nem vagyunk tisztában a saját képességeinkkel, értékrendszerünkkel, preferenciáinkkal. Sokak előtt ezek még aktív dolgozóként is rejtve maradnak! Egy szakember, például egy coach nagy segítséget adhat abban, hogy megtaláljuk a saját, bennünk rejlő válaszainkat, ezek fogják ugyanis kijelölni az új irányokat” – fejti ki interjúalanyunk.

Mindemellett rendkívül fontos, hogy tájékozódjunk a vágyott szakmáról, ugyanis könnyen lehet, hogy a valóság egészen távol áll az elképzeléseinktől. „Keressünk valakit az ismerősi körünkben, aki ezen a területen dolgozik, és kérdezzük meg a hétköznapokról, a nehézségekről, az előnyökről, és a lehetséges fizetésről is. Persze ne essünk túlzásokba, ne akarjunk minden eshetőségre felkészülni! Azt az elvárást is ajánlott elengednünk önmagunkkal szemben, hogy azt a munkát kell megtalálnunk, amelyben a következő húsz-harminc évben biztosan jól fogjuk érezni magunkat. Ez nyomasztó, és lehetetlen is. Folyamatosan változunk, és pár év múlva ismét eljöhet az a pont, amikor már nem teljesedünk ki abban, ami most épp örömet okoz. Maradjunk rugalmasak, és ilyenkor jöhet az újratervezés, az aktuális körülményeinkhez, igényeinkhez igazodva, amihez ráadásul  a mai munkaerőpiac is megadja a lehetőségeket” – hangsúlyozza Judit.

Vigyázz, kész, rajt!

A szakember szerint sokan gondolják úgy, hogy akkor lesz bátorságuk kilépni a komfortzónájukból, ha már kellő önbizalommal rendelkeznek: „az a véleményem, hogy ez pont fordítva működik, vagyis az új, ismeretlen helyzetekben való helytállás adja a legnagyobb löketet az önbizalmunknak, és bár az első lépés mindig félelmetes, de rengeteg élmény, tapasztalat és sikerélmény is vár bennünket azon az oldalon. Ezt természetesen nem könnyű szem előtt tartani, a legtöbben ugyanis azt láttuk, hogy a szüleink a mai napig, vagy nyugdíjazásukig a tanult szakmájukban dolgoznak, azaz az új mintákat nekünk kell megteremtenünk. A legjobb, amit tehetünk, ha a környezetünk váltással kapcsolatos kétségei helyett kizárólag a saját belső hangunkra hallgatunk, mert amiben úgy érezzük, jók vagyunk, az nagy eséllyel működni is fog!

Hogy ki hogyan tud leginkább kiteljesedni, teljesen egyénfüggő. „Van olyan ügyfelem, aki számára a területváltás hozta meg a hiányzó lelkesedést, így lett pénzügyesből IT szakember, vagy ügyfélszolgálatosból sikeres HR-es. Akadnak olyanok is, akik remekül teljesítenek a szakmájukban, de vállalkozóként sokkal jobban megtalálják a számításukat, mint alkalmazottként. És arra is látok példákat, amikor nem a váltás, hanem a különböző érdeklődési körök összehangolása a megoldás: egy hozzám forduló építészmérnök nagyon szeretett sportolni, és arra vágyott, hogy személyi edzőként dolgozzon, miközben eredeti hivatásában is megtalálta önmagát. Nem tudott választani, és nem is volt erre szükség, ma ugyanis mindkét szakmában építi a karrierjét, egyensúlyt tartva köztük. Mindenki megtalálhatja tehát azt, ami számára testhezálló, ha elkezd utánajárni” – összegzi interjúalanyunk.

Ne feledjük: soha nem késő váltani! Valami újba kezdeni valódi kihívás, de olyan lehetőségeket hordoz, amelyekre korábban garantáltan nem gondoltunk. Ha már tudjuk, mire vágyunk, ne habozzunk, nézzünk szét a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkaadók ránk találhassanak. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, hivatás, önismeret