Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Reggel felkelünk, leülünk reggelizni, majd beülünk az autóba és az irodába beérve leülünk a gép elé dolgozni. Az ebédszünetben leülünk ebédelni, majd visszaülünk az asztalunkhoz. Aztán ugyanez vissza és este otthon leülünk a tévé elé pihenni vagy beülünk valahova lazítani. Ismerős? A napunkból hány óra telik el ücsörgéssel és hogyan hat ez az egészségünkre? Mit tehetünk a kiegyensúlyozottabb életmódért?

Ha túl sokat ülünk, az olyan, mintha dohányoznánk

A huzamosabb ideig tartó ülést számtalan kutatás hozta már összefüggésbe különböző egészségügyi problémákkal. Ide tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, az egészségtelen koleszterinszint, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák is, ami kiegészül még az olyan fizikai sérülési kockázatokkal, mint a hátfájás, a derékfájdalmak és az izomérzékenység. De mi számít túl sok ülésnek? Kutatásokból kiderül, hogy azok, akik napi 8 óránál többet ülnek fizikai aktivitás nélkül, hasonló kockázatoknak vannak kitéve, mint azok, akik súlyosan el vannak hízva vagy dohányoznak. A hosszan tartó ülés megköveteli, hogy az izmaink egy fix helyzetben tartsák a törzsünket, a nyakunkat és a vállunkat, és ez a rögzített pozíció összeszorítja az ereinket és csökkenti az izmaink vérellátását – ettől fáradtabbnak érezzük magunkat és az izmaink is sérülékenyebbek lesznek.

Ha mozgunk, ülhetünk is

Több mint egymillió ember adatainak elemzéséből kiderült, hogy napi 60-75 perc közepesen intenzív fizikai aktivitás képes ellensúlyozni a túl sok ülés negatív hatásait. Az aktívabb embereknél az ülés csak kis kockázatot jelent, így kijelenthetjük, hogy több mozgással „kivédhetjük” az ülőmunka káros hatásait. A kis erőfeszítést igénylő, laza mozgás hatása is nagymértékű lehet, hiszen több kalóriát égetünk el, megnő az energiaszintünk, fenn tudunk tartani egy egészséges izomtónust, mozgásképességet és a mentális jólétünket is, ami minden életkorban fontos. Érdekes adat, hogy a mozgásszervi megbetegedések már nem csak a középkorúakat és az időseket érinti, hanem egyre több gyereket és kamaszt is, hiszen gyakran a szabadidős tevékenységek is a számítógép elé vagy a telefonhoz szegezik őket.

Találjuk meg a megfelelő ülő pozíciót!

Ha a munkánk csak ülve végezhető el, az első lépés, hogy találjunk kényelmes, egészséges pozíciókat, amelyeket gyakran váltogatunk munka közben. Tegyük kényelmessé és ergonómiailag is elfogadhatóvá a munkaállomásunkat: a monitorunk legyen karnyújtásnyira tőlünk, a csuklónkat tartsuk egyenesen, a kezeink pedig a könyökünkkel legyenek egy vonalban! A székünk magasságát úgy állítsuk be, hogy a térdünk a csípőnkkel egy vonalban legyen, a combjaink legyenek párhuzamosak a padlóval és a vállainkat ellazítva tudjuk rátenni a karfára!

Mozogjunk minél többet!

Heti 3-4 óra testmozgással már nagymértékben javíthatunk az ülőmunka káros hatásain, de mellette ne feledkezzünk meg arról, hogy minél többet mozogjunk a munkahelyünkön is! Amikor csak tehetjük, álljunk fel és mozgassuk át magunkat, e-mailezés helyett menjünk át a kollégáink asztalához beszélgetni, használjuk lift helyett a lépcsőt és tömegközlekedés vagy autó helyett inkább sétáljunk! Használjunk a technológiát, hordjunk például okosórát az aktivitásunk monitorozásához vagy állítsunk be a telefonunkon lépésszámlálót! Ha pedig már kialakult nálunk valamilyen mozgásszervi probléma, mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki személyre szabott mozgásterápiával, gerinctornával tud javítani a helyzeten!

Ha fizikailag aktívabbak vagyunk, a munka is jobban megy, de ha úgy látjuk, sehogy sem tudjuk beiktatni a mozgást az életünkbe, váltsunk állást vagy nézzünk szét a fizikai munkát kínáló ajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala