Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkahely fogalma jelentősen átalakult az elmúlt években. Az irodákban egyre nagyobb teret kap az otthonosság, ami ideális esetben nemcsak az asztalokon elhelyezett családi fotókat jelenti, hanem az irodaterek multifunkcionális kialakításában is tükröződik. A változások kézzelfoghatóak, derül ki a szakértők véleményéből.

„Minden évben az Év irodája verseny keretében bejárjuk az adott esztendőben létrehozott legújabb irodákat, és igazán kedvező tendenciákat tapasztalunk”– foglalja össze dr. Németh Edit, a BME Ergonómia és Pszichológia tanszékének egyetemi adjunktusa. „Míg pár éve csak az ergonomikus székekre, asztalokra figyeltek a munkaadók, addig ma már főszerepet kap a design, hogy minél szebbek és jobbak legyenek a kiszolgálóhelyiségek, minél inkább dolgozóbarát legyen az iroda és egyben minél jobban tükrözze a szervezet arculatát.”

A jó iroda, mint juttatás

Az Y generáció igényei nagyban hozzájárulnak a pozitív változásokhoz. Számukra ugyanis alapvető, hogy a laptopjukkal bárhol dolgozhassanak, ami a terek újragondolását teszi szükségessé. Azokban a szektorokban, ahol a fiatal tehetségeket szeretnék magukhoz vonzani és megtartani a cégek, sokszor már nem a fizetés dönt, hanem a minél jobb munkakörnyezet, amely hozzáad az életminőséghez.

Az emberközpontú irodáké a jövő - álláskeresés, karrier, munkahely

Az iroda elhelyezkedése, könnyű megközelíthetősége kiemelkedő hangsúlyt kap, ahogy az irodán belüli kikapcsolódási lehetőségek is. „A csocsóasztal és a biciklitároló mára alapkövetelménnyé vált” – teszi hozzá a szakértő. A konyha, az étkező vagy a pihenőszoba nem öncélú elemek: hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkatársaknak minél több lehetőségük legyen az informális érintkezésre, ami nagyban segíti a közös munkát.

Zöld irány

„Ma már egy magára valamit is adó bérlő zöld irodát keres, de kevesen tudják, hogy mitől is zöld egy iroda, így ezen a téren komoly edukációra van szükség”– véli Radványi Gábor, a Futureal-csoport főépítésze. Nemcsak az energiahatékonyságot, a takarékos a vízfelhasználást vagy a szelektív hulladékgyűjtést jelenti a környezetkímélő kialakítás, hanem akár az olyan, nem szembetűnő elemek is, mint a levegő vagy a megvilágítás minősége.

Bár az épületek sokszor megfelelnek a zöld előírásoknak, a bérlők a saját tereik kialakítása során már nem figyelnek ezekre a részletekre. A szakember szerint a meglévő irodákban nehéz kommunikálni az energiahatékonysági újításokat a bérlők felé, hiszen átlagosan az irodabérlők költségeinek csak 1 százalékát teszi ki a rezsiköltség. Mindebből következik, hogy a dolgozók munkakörnyezetének komfortos kialakítása kezd a legfontosabb tényezővé válni.

Munka otthonról, egészségesen

Az iroda fogalmával párhuzamosan sürgető a home office újraértelmezése is. Ha otthonról végzünk számítógépes munkát, számos tényezőre figyelnünk kell ahhoz, hogy az ne menjen az egészségünk rovására. Dr. Németh Edit szerint fontos volna, hogy jó minőségű széken ülve, megfelelő magasságú asztal mellett dolgozzunk úgy, hogy a beállítások ejtett vállú munkavégzést tegyenek lehetővé. A kanapét tehát ajánlott elfelejtenünk.

Ergonómiai szempontból a laptop és pláne a tablet nem megfelelő a folyamatos munkavégzéshez: a laptophoz lehetőleg csatlakoztassunk külön monitort (amelynek felső része szemmagasságban van), külön billentyűzetet és egeret. A megvilágítás szempontjából fontos, hogy legalább egy külön asztali lámpánk legyen, és amennyiben lehetséges, tudjunk elkülönülni a család többi tagjától.

Érdemes lehet otthon is alkalmazni azt a skandináv országokban meglévő munkavédelmi szabályt, amely szerint aki napi 6 óránál többet dolgozik monitor előtt, annak legyen lehetősége állva is munkát végezni. „Vannak már olyan munkaadók, amelyek csak akkor engedik az otthoni munkavégzést, ha a dolgozó igazolni tudja, hogy az otthoni munkakörnyezete ergonómiailag megfelelő” – emeli ki a BME adjunktusa,

Ha nem érezzük jól magunkat jelenlegi munkahelyünkön, érdemes egy kényelmesebb, barátságosabb iroda után néznünk. Keressünk a legfrissebb álláslehetőségek között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Itt találhatunk részmunkaidős állásokat és otthonról végezhető munkát. De ne álljunk meg itt, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Ha naprakészek vagyunk, biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb munkakört.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, munkahely, home office