Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Anita történelem szakos bölcsész diplomájával egy év munkanélküliség után egy IT cégnél helyezkedett el a Helpdesken. „Nem ez volt ez az irány – vallja be –, ami érdekelt volna engem. De mindenkitől azt hallottam, hogy pályakezdőként multinál érdemes kezdeni, hogy egy értékelhető fizetésem legyen. Az ilyen munkákért pedig olyan bruttó 340 ezret lehetett kapni. Úgyhogy elkezdtem ott dolgozni, de őszintén szólva elég rövid idő alatt rájöttem: ez mégsem én vagyok.”

Elkezdődött a nagy hajtóvadászat: reggeltől estig az új állásokat böngészte a fiatal lány abban bízva, hogy hamarosan átkerülhet egy másik területre. Több mint 120 pályázatot küldött el, és legalább 20 állásinterjún járt három hónap leforgása alatt.

„Mivel munkatapasztalatom még nem sok volt, ezért elsősorban a magas szintű angol nyelvtudásomat és a kommunikációs érzékemet helyeztem előtérbe és ilyen jellegű állások után nézelődtem. Voltam állásbörzéken, írtam minden ismerősömnek, aki csak eszembe jutott, tényleg megmozgattam minden követ magam körül – de csak nem jött a lehetőség. Az állásinterjú meg nem fenékig tejfel… Volt, hogy teljesen hazavágta az önbizalmamat is. Nagyon elkeseredtem, és napról napra jobban irtóztam attól, hogy be kell mennem a régi munkahelyemre.”

Egy jó állás elnyerése nemcsak kitartást és mindennapos figyelmet, de valóban türelmet és kivárást is igényel. Figyelemre méltó Anita meglátása, ahogy pályakezdőként körülhatárolta a számára esélyes munkalehetőségeket.

Állások angol nyelvtudással itt, és kiemelkedő kommunikációs készséget kérő állások pedig itt!

Állásinterjú kérdések

Interjúalanyunktól megtudtuk, hogy nagyon sok fejvadásznál és HR-esnél járt a keresés során, és közben elég vegyes benyomások érték. Hasznos lehet tudni nemcsak az álláskeresőknek, hanem a másik oldalon ülőknek is ezeket, hogyan élik meg a pályázók a folyamatot. Nézzük!

- Fejvadászok esetében a visszajelzések, reakciók rendben voltak, ezzel soha nem volt gond.

- A vállalati HR-esek sokszor egyáltalán nem reagáltak semmire.

- Több interjút vezetett laikus és nagyon fiatal interjúztató. Ez a pályázó szemében komolytalannak tüntette fel az egész céget, akit képviselt az illető.

- Fura kérdések is érkeztek, íme, az első: „Ha egy színt kellene mondanod, mi lennél?” Interjúalanyunk fehéret mondott, mert ilyen színű ing volt rajta. A másik fél pedig ezt felírta magának, Anita meg azon gondolkodott, hogy ez az álláslehetőség vajon mennyire lehet komoly.

- Fura kérdés 2. „Mi lennél, ha lámpa lennél?”  Adminisztratív állásról volt szó.

- Fura kérdés 3. Volt egy szobanövény a szobában, és megkérdezték tőle, hogy hány levél lehet rajta. Maga a munkakör egy asszisztensi pozíció lett volna, egy multinacionális cégnél.  

- Homályos köd fedte a várható fizetést, ez bizalmatlanságot alakított ki a jelentkezőben. Az interjúk során mindig Anitától várták, hogy ő mondja meg, mennyit kér.  

- Sokszor ugyanilyen titkolózás vette körbe a pontos feladatkört. „Miért nem lehet előre elmondani, hogy mit kellene csinálni? – fakad ki Anita. – Nem mondták el azt sem, hogy melyik cég, mi a munka és mennyiért… Ez nonszensz szerintem, egyoldalú és kiszolgáltatott helyzetet teremt, és megöli a bizalmat is.” Egyetértünk vele.  

Az intenzív hajtóvadászat végül meghozta gyümölcsét, és interjúalanyunk elfordulva a nagyvállalati állásoktól egy jónevű oktatási intézménynél helyezkedett el. Elégedett. Megkérdeztük, hogy mit tanácsolna a hasonló cipőben járó pályakezdő olvasóinknak. Azt tanácsolnám – mondta –, hogy állandóan frissítgessék az önéletrajzukat, és töltsék fel ide, ahol én is találtam állást. Illetve az interjú során ne zökkenjenek ki még a legfurább kérdéseknél se, vegyék komolyan, és tartsanak ki. Ám ha az ösztönük vagy az észérveik azt mondják, hogy menekülj, akkor ne kínlódjanak egy bizonyos állásért, úgyis jönni fog egy másik lehetőség. Egyáltalán nem jó muszájból dolgozni valahol, mégis csak az időnk nagy részét ez tölti ki.”

 

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, állásinterjú