Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bekerülni egy állásinterjúra mindig öröm, mi több, pozitív visszajelzés is, miszerint pályázatunk alapján akár mi is betölthetjük a meghirdetett pozíciót. Azonban előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nincs választásunk, le kell mondanunk a személyes találkozót. Kezdjük a legszerencsésebb esettel, amikor is elnyertük a nekünk tetsző állást, így már nincs miért résztvennünk egy újabb interjún. Kevésbé szerencsés, ha egy baleset vagy betegség miatt kell távol maradnunk, de az is előfordulhat, hogy jobban megismerve a céget vagy az adott pozíciót, rádöbbenünk, hogy az egyáltalán nem nekünk való. Lássuk, hogyan járjunk el ilyenkor!

Lemondani kötelező

Bár az álláskeresők olykor inkább a könnyebbnek tűnő utat választják, és egyszerűen nem jelennek meg az interjú, ez azonban a legkevésbé sem helyénvaló megoldás! Egyrészt tiszteletlen, másrészt pedig akár magunk alatt is vághatjuk ily módon a fát, hiszen nem tudhatjuk, a jövőben nem adódhat-e a cégnél olyan lehetőség, ami igazán megszólít bennünket. Gondoljunk úgy a személes találkozásra, mint a fodrásznál vagy a fogorvosnál megbeszélt időpontra: ha valami közbejön, azokat is illik lemondanunk, ezt az alapszabályt kövessük az állásinterjú esetén is.

Pályamódosítás

Az idő dimenziója

Jó, ha tudjuk, hogy a kiválasztást végző szakemberek napjai szinte teljesen be vannak táblázva, vagyis toborzási időszakban egymást követik naptárjukban az interjúk, ezért egyáltalán nem mindegy, mikor értesülnek távolmaradásunkról. A legoptimálisabb, ha azonnal jelezzük, hogy nem veszünk részt a beszélgetésen, amint ez egyértelművé vált számunkra. Ez jó esetben legalább néhány nappal a megbeszélt időpont előtt megtörténik, ily módon megadhatjuk az esélyt, hogy a helyünkre egy másik potenciális jelöltet hívhasson be a munkáltató. Ha bőven van még idő a találkozóig, a lemondást nyugodtan megtehetjük írásban, figyelve arra, hogy ténylegesen célba érjen az üzenetünk, amennyiben ugyanis nem kapunk visszajelzést, érdemes telefonon is tájékoztatnunk az illetékes. Ez igaz akkor is, amikor egy váratlan esemény vagy hirtelen betegség miatt nem áll módunkban ott lenni az állásinterjún.

A bűvös miért

Adódik a kérdés, hogy mit és hogyan áruljunk el döntésünk okáról. A legkorrektebb eljárás, ha őszintén közöljük azt, magyarázkodás és szabadkozás nélkül. Fogalmazzunk tárgyilagosan, és csak annyit mondjunk, amennyit feltétlenül szükséges. Amennyiben meggondoltuk magunkat, diplomatikusan osszuk meg a tényállást, de semmiképp se kritizáljuk a munkaadót! Ha már elnyertünk egy állást, akkor is tartózkodjunk a fölényeskedő megnyilvánulásoktól, inkább osszuk meg, mennyivel gyorsabb, hatékonyabb volt a választott cégnél tapasztalt felvételi folyamat, ez ugyanis akár iránymutatásként is szolgálhat az érintett HR-esnek. Ha személyes indok húzódik a háttérben, legyen szó valamilyen családi ügyről, utazásról, egészségügyi problémáról, abba csak olyan mértékben avassuk be a másik felet, amennyire az szükséges, és semmiképp se zúdítsunk rá panaszáradatot, mi több, tartózkodjunk az érzelem-kitörésektől is. 

Amikor valami közbejön: így mondjuk le az állásinterjút - álláskeresés, állásinterjú, lemondás

Vajon van visszaút?

Amennyiben az adott állásról nem szeretnénk lemondani, csupán az időponttal adódott problémánk, álljunk a lehető legproaktívabban a helyzethez, és fordítsuk azt a javunkra! A háttérben húzódó indoktól függően mutassuk meg leendő munkaadónknak, hogy egy váratlan problémát is képesek vagyunk higgadtan, hideg fejjel kezelni: bár nem tudunk egyszerre két helyen is jelen lenni, de ajánljunk kooperatív megoldást, például videó-interjút, amit a megbeszélt napon továbbra is abszolválni tudunk, vagy soroljuk fel azokat az időpontokat, amikor gond nélkül az interjúztató rendelkezésére tudunk állni. Sűrű elnézéskérés helyett bízzunk az illetékes empátiájában és megértésében, és persze magunkban, hogy az akadály ellenére is mi vagyunk a megfelelőek a szóban forgó munkakörre!

Ha az állásinterjúra való felkészüléshez szükségünk lenne néhány jótanácsra, itt érdemes körülnéznünk. Amennyiben pedig még várunk a számunkra megfelelő állásra, válogassunk a legfrissebb állások között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ha pedig tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, önéletrajz, állásinterjú, lemondás, őszinteség