Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokak szerint állást keresni akkor a legjobb, amikor van állásunk: nincs rajtunk az a kényszer, hogy bármit elfogadjunk, ami szembe jön, mérlegelhetjük, hogy megéri-e váltani. A meglévő munkahely ugyanakkor bonyolítja a helyzetet, amikor hirtelen állásinterjúkra kezdenek hívni bennünket. Ma már az sem ritka, hogy egy szerződés aláírása előtt 2-3 alkalommal is személyes találkozóra invitálnak: ha ez munkaidőben történik, akkor bizony nem lesz mindig egyszerű megoldanunk.

Őszintén vagy álruhában?

Vannak munkahelyek, ahol a légkör vagy a munkatársakkal, felettessel való viszony megengedi, hogy bevalljuk: állást keresünk, és szeretnénk állásinterjú miatt „lógni a munkából”. Ez a legszerencsésebb és legegyszerűbb helyzet: ha úgy érezzük, belefér, legyünk egyenesek, és igyekezzünk viszonozni a rugalmasságot. Ha van is lehetőségünk munkaidőben állásinterjúra járni, soha ne éljünk vissza a helyzettel! Még a legtürelmesebb vezető sem szereti, ha hónapokon keresztül heti több alkalommal interjúzni járunk munka helyett.

„Izgalmas álláslehetőséggel kerestek meg egy cégtől, bár volt munkám, kíváncsi voltam a részletekre.” – meséli Juli, aki online marketing tanácsadóként dolgozik. „Az akkori főnökömmel már-már baráti viszonyban voltunk, ezért elmondtam neki, hogy interjúra hívtak. Elmeséltem, hogy nem keresek aktívan állást, de nagyon érdekel ez az ismerősi körből érkező megkeresés, és szeretnék munkaidőben találkozni velük. Nagyon jól kezelte a helyzetet, utólag mondta, hogy saját tapasztalata, hogy úgysem lehet marasztalni azt, aki már nem akad maradni, egymásnak keresztbe tenni pedig felesleges. Én végül még ott maradtam két évig, semmiféle törést nem okozott ez a kapcsolatunkban.”  

Talán a fenti példa is mutatja, hogy lehet ezt őszintén is csinálni. Valószínűleg mégis sokkal gyakoribb, hogy szeretnénk titokban tartani, hogy más munkahelyek felé kacsintgatunk.

Találjuk fel magunkat

Ha inkább nem tájékoztatnánk a munkahelyünket álláskeresésünkről, akkor az interjút ajánló HR-essel is próbálhatunk egyeztetni az interjú időpontjáról: általában már egy konkrét időpontjavaslattal keresnek meg bennünket, de semmi sincs kőbe vésve! Bármikor mondhatunk nemet, és természetesen kérhetünk másik időpontot is.

Mondjuk el, hogy nagyon szívesen találkoznánk, de meglévő állásunk mellett könnyebb lehet megoldanunk például a reggeli órákban, ebédidőben vagy a munkaidő vége előtt a találkozót. Elképzelhető, hogy a járványhelyzet miatt home office-ban vagyunk és emiatt könnyebben mozdulunk nap közben is vagy éppen ők lesznek nyitottak egy videós interjúra. Ha nem is ajánlják fel, kérdezzünk rá az ilyen alternatív megoldásokat is: van, ahol szóba sem jöhet ilyesmi, de vannak munkahelyek, ahol rugalmasan állnak a kérdéshez.  

Ha váltott műszakban dolgozunk, javasoljunk a felkínált időpont helyett olyan napot-napszakot, amikor nem dolgozunk épp, lehetőleg minél közelebb az eredetileg javasolt dátumhoz.

Ha nincs más megoldás, vegyünk ki szabadnapot, vagy ha megoldható a munkahelyünkön, maradjunk bent tovább és csúsztassuk le az interjú napján. Ha szabadnapot/szabadságot veszünk ki az interjú kedvéért, érdemes mérlegelni: biztosan megéri-e? Gondoljuk át, hogy akár 4-5 vagy még több alkalommal is interjúzhatunk, mire megtaláljuk a következő munkahelyünket, érdemes ellőni erre az alkalomra egy napot?

Az első próbatétel

Van, aki szerint az interjú egyeztetés már egyfajta első próbatétel a leendő munkatárs és munkahely között. Hiszen mindkét fél részéről igényelhet némi rugalmasságot: a munkahely felvételiztetőjének meg kell értenie, hogy egy jelenleg is dolgozó emberrel nem lehet bármikor találkozni, míg a munkavállalónak is be kell látnia, hogy a HR-es vagy a leendő felettese is munkaidőben dolgozik, amihez valamennyire igazodni kell. A cél pedig közös: ideális esetben egymást keresik, amiért érdemes mindkét oldalról áldozatot hozni.

„Volt olyan munkahelyem, ahol nagyon lazán kezeltük az interjúkat, előfordult, hogy munka után egy kávézóban találkoztam a jelölttel (azaz az interjúra kiválasztott jelentkezővel – a szerk.) – de ez a ritkább eset, a szórakoztatóiparban azért kicsit másképp mennek a dolgok, mint mondjuk a gyógyszeriparban vagy a közszférában.” – meséli Kata, aki jelenleg egy üzleti szolgáltató központ HR csapatában dolgozik. „A mostani vezetőim elvárják, hogy az általuk kijelölt időpontok egyikében találkozhassanak a jelöltekkel. Elég be van táblázva a naptáruk, ezért igyekeznek tömbösíteni, és azt mondják, hogy aki szeretné az állást, az meg fogja oldani, hogy el tudjon jönni.”

Már a fenti pár példából látszik, hogy milyen nagy különbségek vannak a vezetők hozzáállásában. Munkavállalóként sincs ez másként: nem vagyunk egyformák. A legfontosabb mégis az, hogy megtaláljuk egymást és a helyünket a munka világában.  

Ha még csak most kezdjük megfogalmazni magunknak, hogy jó lenne váltani, az évkezdet remek lehetőség arra, hogy belevágjunk az álláskeresésbe! Először is frissítsük most az önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók mielőbb ránk találjanak. Keressünk aktívan az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint is! Növeljük esélyeinket, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk szóló munkáról sem!

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala