Előző cikkünkben segítséget adtunk 4 interjúztató típushoz: a profihoz, a vallatóhoz, a szabálykövetőhöz és a pszichológushoz. Ideje megismerni újabb 4 jellegzetes típust, és felkészülni a találkozásra, hogy még véletlenül se kerüljünk hátrányba egy állásinterjún.

1. A simulékony

Behízelgő modorával ő a cég embere. Azért van ott, hogy meghódítson bennünket a cég varázslatos világához. Interjúztatóként valószínűleg megpróbál majd jó benyomást gyakorolni ránk, és nem tesz fel túlságosan kirívó kérdéseket. Ez a munkája. Ez a típus egyre sűrűbben bukkan fel bizonyos iparágakban, különösen ott, ahol gyakoriak a személyi változások, vagy állandó problémát jelent a munkaerőhiány.

enlightened Javasolt taktika: bánjunk vele úgy, mint egy kereskedővel! Ha túl szépnek hangzik az ajánlata, valószínűleg az is. Mielőtt elfogadnánk azt, ragaszkodjunk hozzá, hogy mindent fektessünk le írásban is. Előbb azonban hozakodjunk elő a saját feltételeinkkel - ezzel is tesztelve az illető rugalmasságát - és használjuk ki az előnyeinket!

Állásinterjú: íme a használati utasítás a HR-esekhez!

2. A szétszórt

Az irodája kaotikus. Az sem ritka, hogy késik az interjúról. Az asztalán óriási papírhalom emelkedik, még a jelentkezésünket sem találja meg könnyen. Nehezére esik rendszerezni a gondolatait, különösen, ha a beszélgetést gyakran szakítja félbe telefoncsörgés. Ebben az esetben lehetőségünk nyílik az interjú irányítását átvenni, méghozzá teljesen természetes módon, így ő ezt észre sem fogja venni.

enlightened Javasolt taktika: a szétszórt típusú interjúztató barátságos és rugalmas. Ezért esélyünk nyílik megmutatni a legjobb formánkat. Ez azonban csak akkor működik, ha képesek vagyunk alkalmazkodni (vagy elvonatkoztatni) a rendetlen környezettől és zavaró tényezőktől. Ha frusztráltnak érezzük magunkat, és attól félünk, a szétszórt interjúztató károsan befolyásolhatja sikerünk kimenetelét, javasoljunk egy másik időpontot nyugodtabb periódust remélve. Még ha nem is valósul meg, az interjúztató értékelni fogja törődésünket, és kaphatunk ezért pár jó pontot az értékelőlapon.

3. A kérkedő

Ez a személy magasan hordja az orrát. Szeret interjúztatni, mert ilyenkor egy másik ember osztatlan figyelmében részesül majdnem egy órán át. Gyakran többet beszél, mint más típusú interjúztatók, szívesen használ komplikáltabb kifejezéseket, idegen szavakat és hajlamos összetett kérdéseket feltenni, hogy tesztelje tudásunkat. Általában távolságtartó, így hát ne várjuk tőle, hogy barátságos legyen! Valószínűleg komplexusai vannak.

enlightened Javasolt taktika: ne ijedjünk meg az interjúztató látszólagos tudásától, és profinak tűnő módszereitől. Feladatunk az, hogy megfejtsük, mi okozhatja gátlásait, és ennek megfelelően szerkesszük meg válaszainkat és viselkedésünket. Nem könnyű, ám megéri a fáradtságot! Az ő esetében valószínűleg az alázatos megközelítés a legjobb stratégia. Igyekezzünk nem átvenni az illető kérkedő stílusát! Valamilyen különös okból kifolyólag a legtöbb ember nagyon érzékenyen reagál azokra a hibákra, amelyekben önmagára ismer.

4. A szülő

Ez a típus általában negyvenes-ötvenes éveiben járó nő, de férfiak között is előfordul. Többnyire barátságos és nyitott. Szülői ösztönei miatt sajátos módon bánik a fiatalabb jelentkezőkkel, becézgeti őket, minden téren tanácsokat osztogat - feltéve, ha lehetőséget kap arra, hogy megmutassa szülői oldalát.

enlightened Javasolt taktika: Habár ez a típus nem különösebben jelent kockázatot állásinterjúnk pozitív kimenetelére, érdemes megfontolni néhány alapszabályt. Maradjunk összeszedettek, mutatkozzunk érettnek és teremtsünk látszólag bizalmat vele. Az illető személyiségéből fakadóan könnyedén képes bizalmas információkat kicsalni belőlünk, legyünk résen! Azon fog ügyködni, hogyha tartózkodóan viselkedünk vele, áttörjön ezen. Feladatunk tehát: hitessük el vele, hogy sikerrel járt. Ezt jelenti a látszólagos bizalom. Ragaszkodjunk ahhoz a mondanivalónkhoz, amivel felkészültünk az interjúra, csak éppen úgy adjuk elő, hogy azt gondolja: mi vagyunk a legőszintébb gyerekek az utcában.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tény, hogy a legtöbb interjúztató típus egymással keveredik, azonban fő jellemzőik alapján karakterüket gyorsan felismerhetjük. Minden bizonnyal nem a legegyszerűbb feladat még erre is odafigyelni egy izzasztó, stresszes helyzetben, amikor a lehető legjobb énünket szeretnénk bemutatni és megszerezni az adott állást.

Azonban sok múlik a kommunikáción és a közös hullámhossz megtalálásán. Ha sikerül ráhangolódnunk az interjúztató rezgésszámára, felismerjük fő típusát és alkalmazzuk a javasolt taktikát, még több esélyt szerzünk az adott állás elnyerésére.

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú, Akadémiai kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, HR, kommunikáció, beszélgetés