Nemcsak a családi ebédnél, hanem az állásinterjún megfigyelhető ülési rend is sokat elárul a jelen lévőkről. Egymáshoz való viszonyukról, szándékaikról, elhallgatott szorongásaikról vagy éppen céljaikról. A méltán híres testbeszéd szakértő párost, Allan és Barbara Pease-t hívtuk segítségül, hogy beleláthassunk ennek rejtelmeibe.

Először azt vesszük végig, hogy milyen típusú asztalokkal lehet dolgunk, és ez hogyan alakíthatja az állásinterjú kimenetelét!

1. Téglalap alakú asztal

Ez általában íróasztalként is szolgál, mely rövid beszélgetésekhez, számonkéréshez és hasonló munkahelyi szituációkhoz kiváló bútordarab. Azonban lehetővé teszi azt is, hogy mindkét fél kifejthesse a véleményét egy témáról, és bátorítja a szemkontaktust.

2. Kerek asztal, általában ívelt padokkal vagy alacsony székekkel körülvéve

Ez gyakran a kávézókra hajaz, rendeltetése a meggyőzés és az oldott légkör megteremtése. Például Arthur király azért használt kerek asztalt, hogy lovagjait a királyéhoz hasonló tekintéllyel felruházza. Elméletileg mindenki egyenlő körülötte, ám a hatalmi viszonyokat gyakran módosítja, ha egy magasabb státusú személy is helyet foglal az asztalnál. Ebben az esetben minél közelebb ül valaki a "királyhoz", annál nagyobb a befolyása a társaságban.

3. Négyzet alakú asztal

Érdekes felállást eredményez: együttműködést hoz létre a mellettünk ülővel, és ellenállást szít a velünk szemben ülő személlyel. Ha négyen ülnek az asztal körül, akkor valószínűleg egy munkahelyi étteremben vagy büfében találjuk magunkat.

Állásinterjú: Fel van véve, mert jó helyre ült!

Több szabályszerűség is következik mindebből! Tanulmányozzuk és figyeljük magunkat, környezetünket is!

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Azok, akik baráti, együttműködő beszélgetést folytatnak, egymás mellé vagy egymáshoz képest derékszögben ülnek az asztal valamelyik sarkán.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Akik szemben állnak egymással, valószínűleg szembe is fognak leülni egymáshoz képest.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Állásinterjú esetén ez utóbbi kihallgatásnak, vallatásnak is minősülhet, és egyértelműen rontja mindkét fél hozzáadott értékét.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A szembeülést csak akkor használjuk - tanácsolják a szakértők egyöntetűen -, ha meg akarunk róni valakit vagy fölényben akarjuk magunkat érezni. Mondjuk ez egy állásinterjún a legkevésbé hasznos, mégis sokan alkalmazzák.

Ám nemcsak az lényeges, hol ülünk, hanem az is, hogy mire. Mert szék és szék között is óriási különbség lehet! Megmutatjuk, melyik ülőalkalmatosságot hogyan tudjuk használni önbizalmunk növelésére.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A szék támlájának magassága emeli vagy csökkenti az illető státusát. Minél magasabb a támla, annál nagyobb hatalmat és tekintélyt tulajdonítanak a székben ülő személynek.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A forgószék szintén magasabb státust jelent a rögzített helyzetűhöz képest, mert lehetővé teszi, hogy használója mozogjon a feszültség perceiben. Így önbizalmunk sem szenved akkora csorbát, mintha ideges kéz- vagy lábmozdulatainkkal elárulnánk magunkat akkor, amikor épp ellenkező benyomást szeretnénk tenni a másikra.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Székmagasságunkat emeljük az interjúztatóval egyforma magasságba. Ne hagyjuk annyiban, ha alacsonyabbra van állítva, mert egész idő alatt kisebbrendűségi érzésekkel fogunk küzdeni. Nem ér annyit! Ha nem értünk a szék átállításához, kérjük meg az illetőt, hogy segítsen.
enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A székek egymáshoz való távolsága terén is van mire ügyelnünk! Minél távolabb helyezkednek el egymástól, annál hűvösebb és barátságtalanabb lesz a kapcsolatteremtés. Kerüljük ezt, az állásinterjú során épp az ellenkezője a célunk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Előfordulhat az a nehezebben módosítható helyzet, hogy nem állítható székkel kínálnak bennünket, és éppen szemben helyezték el az asztal túlsó oldalán. Sőt, talán ez a leggyakoribb, amivel találkozhatunk álláskeresőként. Azonban ne hagyjuk annyiban! Kis változtatással is sokat nyerhetünk.

A legegyszerűbb, ha kicsit félrehúzzuk a széket, mikor leülünk, és törzsünket, lábunkat ne szemből szembe mutassunk, hanem kissé fél oldalra fordulva. Nők esetében ez még könnyebb kivitelezni, mivel a keresztbe tett lábak segítenek benne. Építsük be testbeszédünkbe ezeket a tényezőket is, és figyeljük, mit vált ki a másik félből!

Forrás: Allan és Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen, Park kiadó.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, testbeszéd