Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szüleink, nagyszüleink idejében még bevett gyakorlat volt, hogy az iskolapadból kiszállva egyből bekerültek egy munkahelyre, ahol lehúztak 30-40 évet, majd ugyanabból a székből felállva elbúcsúztatták őket nyugdíjba vonulásuk alkalmából.

Ez a mai fiatal, illetve életük derekán lévő munkavállalóknak már egy roppant lélekölő modellnek tűnik, ám a szocializálódás hatásainak köszönhetően még mindig félve, túlságos óvatoskodással fordulunk a fizetés nélküli szabadság, vagyis a karrierszünet felé.

Ki a mókuskerékből

Career break, ahogy nemzetközileg nevezik azt a jelenséget, amikor valaki akár a legjobb, szeretett munkájából is kilép egy időre, hogy töltekezzen, új dolgokat próbáljon ki, teljesen más elfoglaltsággal trenírozza az agyát és a lelkét. Ez nem kiégés vagy munkaundor, egyszerűen egy logikus és hasznos lépés, amivel hatalmas szívességet teszünk önmagunknak és a munkaadónak is.

Mivel nálunk még kevéssé elterjedt a karrierszünet, skype-on beszélgettünk Travis O’Connell életvezetési tanácsadóval, aki manchesteri székhelyű irodájából segít azoknak, akiknek szünetre van szüksége.

Travis elmondta, a hivatalos felmérések szerint öt-tízévnyi munkahelyi hajtás megviseli a szervezetet, ami akár testi tünetekben is megmutatkozhat, ő azonban úgy gondolja, akár az ugyanazon munkahelyen eltöltött három év után is érdemes számba venni a career break lehetőségét.

Szerencsére a munkáltatók is fokozatosan felismerik, hogy a kizsigerelés árát meg kell fizetni, ezért a fejlettebb országokban nem ritka az sem, hogy csökkentett apanázzsal engedik el a munkavállalót egy évre. Aki ezt nem teheti meg, annak a fizetés nélküli szabadság a megoldás, amire érdemes éppen úgy spórolni, mint mondjuk a nyugdíjra.

  A szükséges életszünet  

Érezd, hogy élsz!

Felmerül a kérdés, hogy mit lehet, mit érdemes csinálni a karrierszünet ideje alatt, hiszen a semmittevés, az otthoni köldökbámulás éppen olyan lelombozó, mint elsüllyedni a munkás hétköznapok háborgó tengerében. Nos, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, legyen az egy külföldi nyelvtanulás, egy karitatív, önkéntes munka, egy saját ötlet megvalósítása. Láthatjuk, hogy nem a semmittevés a lényeg, hanem a merőben más típusú elfoglaltság, lehetőleg más környezetben.

Travis szerint ügyfelei körében bevett szokás, hogy a szünet közben is van bevételük, mert beállnak négyórás baristának egy mediterrán szigeten, esetleg ellátást és zsebpénzt kapnak egy afrikai önkéntes program keretein belül. Ez segít áthidalni azt a mindenképpen rossz érzést, hogy az adott év során csak megy a pénz, de nem jön. Előfordul az is, hogy egyesek a lakásukat adják ki erre az időre, így jutnak bevételhez.

Szakértőnk szerint nagyon fontos, hogy a megfelelő módon tárgyaljunk a munkahelyünkkel a karrierszünetünkről. A közvetlen főnökünknek tudnia kell, hogy jól és lelkesen végezzük a munkánkat, és nem megválni akarunk a cégtől, csak feltöltődésre van szükségünk ahhoz, hogy a jövőben ugyanilyen vagy még jobb színvonalon lássuk el a feladatainkat.

Amennyiben megszületik a megállapodás, azt éppen úgy szerződésben kell rögzíteni, mint bármilyen más személyügyet, külön kitérve a szünet alatti esetleges juttatásokra, jogokra, kötelességekre.
A karrierszünetben eltöltött év ideje persze, bruttóban értendő, hívja fel a figyelmet a szakértő, hiszen az első hónapok még a leválás, az elengedés, az utolsó egy hónap pedig a szálak és a kollégákkal való kapcsolat újbóli felvételére megy el.

Végül arra is rákérdeztünk Travis-nél, hogy mely életkorban javasolt a career break. Szerinte furcsán veszi ki magát, ha egy fiatal pályakezdő rögtön ezzel indít, ahogy az is, ha egy nyugdíjhoz közeli személy kíván szünetet tartani. A harmincas-negyvenes, sőt ötvenes korosztálynak azonban igenis időről-időre szüksége van a karrierszünetre a jobb teljesítmény érdekében. Azt azonban Travis sem tagadja, hogy egy munkahelyen általában legfeljebb egyszer van lehetőség erre. A megfelelő ütemű munkahelyváltás azonban egy másik cikk témája.

 

Amennyiben fontos szempont a munkahely kiválasztásakor, hogy rugalmas legyen akár a karrierszünet szempontjából is, érdemes rendszeresen meglátogatni a Profession oldalát, hiszen személyre szabott beállításainkkal mindig értesülhetünk a legfrissebb és legjobb munkaerő-piaci lehetőségekről. Kérjünk hírlevelet és Facebook-értesítést is!

Készítette: Papp Sándor

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala