Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A cégcsoport hosszú évek óta közvetít magyar munkavállalókat Nyugat-Európa és a volt szocialista tábor, szerencsésebb gazdasági fejlődéssel rendelkező munkaerő-piacára. Jellemző - mondja az üzletág vezető, - hogy külföldön szeretik a magyar dolgozókat és szívesen látják őket mind, a diplomához kötött, mind az alap, vagy középfokú végzettséget igénylő fizikai munkakörökbe. Becsületesnek, megbízhatónak, dolgosnak tartják a magyarokat és még azt is szívesen bízzák rájuk, amely munkakör diszkréción, vagy személyes szimpátián, közvetlen kontaktuson múlik. Például az orvosainkat, ápolóinkat, gyógyszerészeinket kifejezetten keresik Nyugat-Európában, de ugyanilyen népszerűek a Cseh, vagy a Szlovák Köztársaságban is.

A magyar munkaerő értéke

Előnyben a pályakezdő diplomások

Egyetemeinkről, főiskoláinkról kikerült szakembereink elméleti és gyakorlati tudása szinte minden területen felveszi a versenyt a tőlünk nyugatra végzetekkel. Ennek köszönhető, hogy a nyugat-európai cégek a frissen végzett mérnököknek, gépészeknek, tervezőknek, akár egy pillanat munkahelyi tapasztalat nélkül is bruttó 350-400.000 forintot juttatnak euróban, kezdő havi fizetés gyanánt.

Ők, a pályakezdők nyerhetnek a legtöbbet azzal, ha külföldön próbálnak elhelyezkedni, mert még Bulgáriában is minimum a kétszeresét kaphatják annak, amire itthon szerencsés esetben számíthatnak. Ennek oka nem csak az, hogy elismerik a hazai szakemberképzés színvonalát - állapítja meg Harsányi Szilvia - hanem a gyors asszimiláció és beilleszkedés reménye, amiben a fiatalok sokkal rugalmasabbak, mint a harminc-negyven éves korosztály. Ezért keresik szívesebben a pályakezdőket, mert náluk remélhető, hogy huzamosabb ideig számíthatnak a munkájukra, sőt még akár arra is, hogy ott alapítanak családot és telepednek le végleg.

A bűvös 30%

A tapasztaltabb diplomások a hazai bérszinttől - átlagosan és megközelítőleg - harminc százalékkal számíthatnak magasabb bérre külföldön. Ez érvényes Nyugat-Európa és a környező, nálunk jobb helyzetben lévő országok munkaerő-piacára került magyar és más külföldi munkavállalókra egyaránt. Az orvosok, vagy a több diplomához, esetleg specializált képzettséghez kötött kutatói, fejlesztői pozíciókban a bérek már megközelítik az anyaországiak szintjét, de átlagosan és megközelítőleg harminc százalékkal maradnak alattuk. Nagyon ritka, hogy ugyanannyit adjanak egy külföldi munkavállalónak, mint egy hazainak.

Szakmunkásoknak 200%

Egy Norvégiában, Olaszországban, vagy Szlovákiában munkába álló sofőr, műtős, vagy marós szakmunkás a hazai bérének éppen és pontosan a duplájára kalkulálhat hó végén, euróban. Ez szinte minden kétkezi munkára igaz, sőt vannak még ennél is magasabb besorolások, ami azért van, mert a szakmunka értéke sokkal elismertebb és megbecsültebb külföldön, mint nálunk. A munkakörülmények között óriási a különbség - mondja Galgóczi Árpád, aki negyedik éve segíti az orvosok munkáját egy oslói kórház műtőjében. Természetesen ahhoz, hogy megkapja a munkát tárgyalóképesen kellett angolul beszélnie, az egészségügyi szakszavakkal együtt, de hát ez a minimum elvárás, nem csak egy diplomással, hanem egy szakmunkással szemben is, ha külföldön kíván munkába állni.

A magyar munkaerő ára

Külföldi tapasztalatok, cégen belül

A BAT, a British American Tobacco Hungary dohányipari vállalatnál bevett gyakorlat, hogy a magyarországi dolgozóik, jellemzően inkább a közép- és felsővezetői réteg, a nemzetközi vállalaton belül, egy külföldön működő lányvállalatnál folytatja a karrierjét. Ennek köszönhetően valós, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek arról, hogy mennyit ér külföldön a magyar munkaerő.

Láng Zsolt, a magyarországi támogató osztályok és BAT Ausztria HR vezetője arról számolt be, hogy a BAT magyar dolgozói kifejezetten keresettek a nemzetközi porondon is, kiküldöttjeik aránya európai szinten is kimagasló. Jelenleg 21 kollégájuk dolgozik az anyacég különböző vállalatainál a világban, elsősorban közép- és felsővezetői pozíciókban. Ennek elsődleges oka, hogy a magyar szervezetben olyan tudásra és tapasztalatokra tehetnek szert, melyet másutt is nagyra értékelnek.

A magyar "idegenlégiósok" népszerűségét fokozza, hogy gyorsan, és könnyen megtalálják a hangot más kultúrákkal, amihez nagyban az is hozzájárul, hogy a BAT globális vállalat révén egységes értékekkel és cégkultúrával rendelkeznek. Emellett természetesen erős az összetartás az azonos országba érkező magyar dolgozók között is. 

A bérek

Láng Zsolt elmondta, hogy a külföldi kiküldetések során az a céljuk, hogy az itthonival lehetőleg megegyező életszínvonalat biztosítsanak a kitelepült dolgozók számára. Így a bérüket továbbra is a hazai munkaerőpiac változásaihoz igazítják, de ezt kiegészítik egy plusz elemmel, ami az új ország árszínvonal különbségeit és a költözéssel, külföldi léttel kapcsolatos plusz költségeket hivatott kompenzálni.

Emigrációs veszély

A BAT feltétlenül hisz az egyes országok közötti tudásmegosztásban, illetve a hosszú távú karrierlehetőségekben, melyekre remek lehetőség a külföldi kiküldetés - jegyezte meg Láng Zsolt. Ennek értelmében támogatják a dolgozóikat abban, hogy külföldön kamatoztassák és fejlesszék tudásukat, de céljuk, hogy a kiküldöttjeik idővel hazatérjenek. Ám, mert ilyen forgandó és lehetőségekkel teli a világ, bizonyos esetekben a kiküldöttek "túlnőnek" a helyi szervezeten, és már csak központi pozíciók közül válogathatnak, ami csak büszkeséggel töltheti el a magyarországi céget.


Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu