Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Még a legmosolygósabb kollégánkkal is megesik, hogy bal lábbal kel fel, és egész nap morcos, türelmetlen. Ezen viszonylag könnyű átlendülni, hiszen tudjuk, hogy a helyzet múlandó és másnap ismét minden a legnagyobb rendben lesz. De mi a helyzet azokkal a személyiségtípusokkal, akik nap mint nap hátráltatják a munkánkat?

A Pletykafészek

Hozzávetőlegesen minden negyedik munkatárs kifejezetten szeret pletykálkodni. Nem feltétlenül rossz indulatból, csupán szeretnek a figyelem középpontjában lenni, szeretik tudni, kivel mi történik, és ezt gyorsan meg is osztani másokkal. Sajnos szinte lehetetlen teljesen megszüntetni a pletykálást egy munkahelyen, de nincs is erre szükséges feltétlenül. Gondoljunk csak bele, alapvetően, a kollégák közti kommunikáció nagyban elősegíti a csapatösszetartást, bizalmat. A lényeg, hogy igyekezzünk felülkerekedni a pletykákon. Egyrészt, kezeljünk minden hallott információt szkeptikusan, másrészt mi magunk igyekezzünk hitelesek maradni. Ha valamit megígérünk, azt csináljuk is úgy, ha mi mondunk valamit, az legyen mindig igaz és releváns.

A Morgó

Az örök zsémbes, aki unottan ücsörög naphosszat az asztalánál és minden egyes sóhajával, fejcsóválásával nyomatékosítja, hogy mennyire nem szeretne itt lenni. Minden hónapban jelenjen meg a fizetés összege a bankszámláján, aztán viszontlátás, ennyi bőven elég is. Nem motivált, sőt, morgolódásával csak elrontja mások kedvét is.

Ellenük egyetlen fegyvert tudunk bevetni: a kedvességet. Igeni szúrjunk be két sóhaja közé egy dicséretet, ha valami apróságot jól csinált, mosolyogjunk vidáman, ha véletlenül elkapjuk a tekintetét, esetleg meglepetésszerűen hagyjunk ott egy tábla csokit vagy apró ajándékot az asztalán. Sokat segíthetünk azzal is, ha a felettesünk segítségével kinyomozzuk, mi okozza az örökös elégedetlenségét. Könnyen lehet, hogy egy apró változtatás is elég a főnökünk részéről.

A Buzgómócsing

Ők azok, akik az iskolában gondolkodás nélkül szólnak a tanárnak, ha elfelejtette a beígért dolgozatot. Mindig, minden helyzetben túlteljesítenek, csak az elért eredmények számítanak nekik.

Nem feltétlenül rossz dolog, ha akad egy Buzgómócsing is a csapatunkban, hiszen egyrészt óhatatlanul előrelendítik a folyamatokat, másrészt, ha rájunk bízunk egy feladatot, 100%-ig biztosak lehetünk benne, hogy az rendesen el lesz végezve. Sajnos azonban a viselkedésük sok esetben kelthet feszültséget, irigységet is, akár bennünk, akár a csapat más tagjaiban. Próbáljuk meggyőzni főnökünket, hogy igyekezzen nem bátorítani a viselkedésüket túlzott és gyakori dicséretekkel.

Munkatárs típusok, akik még a főnöknek is az idegeire mennek

A Kiskedvenc

Sokban hasonlít a Buzgómócsingra, de vele ellentétben, ahelyett, hogy keményen dolgozna és valós eredményeket érne el, csupán azzal igyekszik kitűnni a csapatból, hogy kényesen ügyel rá, hogy mindig azt mondja, amit a főnök hallani akar és mindig úgy viselkedjen, ahogy azt a főnök elvárja. Kifejezetten bosszantóak lehetnek, de ne feledjük, hogy viselkedésük nagy valószínűséggel önbizalomhiányt, vagy valamilyen bizonytalanságot takarhat. Éppen ezért, kollégaként ne bátorítsuk, ha azon kapjuk, hogy legfrissebben eldicsekedett eredménye ismét csak egy lufi, pukkasszuk ki azt tényekre vonatkozó kérdésekkel.

A Naplopó

Talán ők azok, akik a leginkább hátráltatni tudják a munkafolyamatokat, hiszen nem elég, hogy azok a feladatok, amiket ők nem végeznek el, másra hárulnak plusz munkaként, egész napos zsizsegésükkel, csevegésükkel, zenehallgatásukkal mindenki figyelmét megzavarják. Mindennek a hátterében sokszor az unalom áll, illetve, hogy nem találják megfelelően kihívásokkal telinek a munkájukat. Izgalmas, strukturált, pontos határidőkkel és elvárásokkal teletűzdelt projektek tudják őket lekötni. Ha nekünk bőven van mit csinálni, delegáljunk neki valami ilyesmi feladatot.

A Bohóc

Amellett, hogy sokszor valóban feldobják a hangulatot, és egy-egy viccel esetleg át is lendítenek nehezebb pillanatokon, az állandó bohóckodás destruktív is lehet. Nem mindenki értékeli például, ha megtréfálják, bizony egy rosszul elsült móka sértődéshez, feszültséghez is vezethet a csapaton belül.

Mivel a legtöbb esetben a Bohóc típus szeret a figyelem központjában lenni, azt sem bánják, ha éppen ez a figyelem negatív, így semmiképpen ne a többiek előtt mondjuk meg neki a magunkét. Próbáljunk meg vele kettesben beszélni, illetve, ha minden kötél szakad, kérjünk meg a felettesünket, hogy adjon ki neki egy komplex, szűk határidős projektet, ami lefoglalja. Esetleg javasoljuk neki, hogy keressen egy olyan állást, ahol a humorérzék éppen hogy az előnyére válhat.

Pályamódosítás

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala