Egy állásinterjún az első benyomások úgy is jellemezhetők, mint magánéletünkben a "szerelem első látásra" élménye. Meghatározó, ezért nem érdemes félvállról venni. Ehhez adunk egy jól bevált listát: mire ügyeljünk, hogyha maradandóan jó benyomást szeretnék gyakorolni már első alkalommal.

A 9 aranyszabályt tartalmazó lista:

1. A belépés: amikor behívnak bennünket egy terembe, lépjünk be habozás nélkül. Ne álljunk meg az ajtóban, legyünk határozottak. Már ebben a pillanatban bemutatjuk önbizalmunkat a másik félnek: ha megtorpanunk, sebességet váltunk, toporgunk a küszöbön, bizonytalannak fognak tartani. Haladjunk céltudatosan befelé, és tartsuk meg a lendületes sebességünket is.

2. A bevonulás: lépkedjünk ütemesen. Befolyással bíró emberek ütemesen, közepesen gyors és közepesen hosszú léptekkel járnak. Ezt alkalmazzuk mi is. Aki lassan jár, hosszú lépésekkel, azt kommunikálja ezzel, hogy rengeteg ideje van, vagy kevésbé érdekli, amit csinál.

9 tipp, hogy jó benyomást keltsünk az állásinterjún

3. A kézfogás: tartsuk tenyerünket egyenesen (függőlegesen), és viszonozzuk a szorítást ugyanúgy, amilyen erősséggel a másik fél teszi. Hagyjuk az illetőre, hogy milyen sokáig tartson a kézfogás. Fontos az is, hogy soha ne fogjunk kezet az íróasztalon átnyúlva, mert ez olyan, mintha átengednénk az irányítást annak, akihez érkeztünk.

4. A mosoly: villantsunk fogat is, ne mímeljük mosolyunkat zárt ajkakkal. Figyeljünk arra, hogy egész arcunkkal mosolyogjunk, az arcunkkal és a szemünkkel is.

5. A szemöldök felrántása: ősi jele ez annak, hogy valamit tudomásul vettünk. Ezzel jelezzük azt is, hogy az illető jelenlétét érzékeltük. Ezzel kimutatjuk, reagáltunk rá, és nem vagyunk közömbösek iránta.

6. A beszéd: jól működik, ha az első tizenöt másodpercben kétszer is kimondjuk az illető keresztnevét. Figyeljünk arra is, hogy soha ne beszéljünk egyszerre fél percnél hosszabban. Beszédtempónk legyen egy kicsit lassabb, mint a partnerünké.

7. Az ülés pozitúrája: előfordulhat, hogy alacsonyabb székre ültetnek bennünket az interjúztató fél székmagasságához képest. Ebben az előnytelen helyzetben is próbáljuk határozottságunkat megőrizni. Fordítsuk el székünket 45 fokkal, hogy a megfeddésre jellemző helyzetet elkerüljük. Amennyiben a széket nem tudjuk elfordítani, akkor a testünkkel forduljunk el. Lehet, hogy apróságnak tűnik, ám éles helyzetben nagy hasznát vesszük.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8. A gesztusok: a hűvös, nyugodt, érzelmeiken uralkodni tudó emberek egyszerű, irányított gesztusokat használnak. A magasabb státuszban lévők általában kevésbé gesztikulálnak, mint az alacsonyabb státuszúak. Éppen ezért ne emeljük kezünket az állunknál magasabbra. És amikor helyénvaló, vegyük át beszélgetőpartnerünk gesztusait és arckifejezését.

9. A távozás: amikor az interjú végére értünk, rakjuk össze nyugodtan, kapkodás nélkül holminkat. Fogjunk kezet, forduljunk meg és induljunk az ajtó felé. Amikor az ajtóhoz érünk, forduljunk lassan hátra és mosolyogjunk távozás előtt.

Érdemes begyakorolni a fenti aranyszabályokat, és így idővel már ösztönösen egyre többet fogunk tudni belőlük alkalmazni. Akár állásinterjúra megyünk, akár már új pozíciónk keretében egy sorsdöntő tárgyalásra.

Forrás: Allan és Barbara Pease: A kapcsolatteremtés művészete, Fiesta Könyvkiadó 

Készítette: S. G.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, testbeszéd, kapcsolat