Komoly hátrányt jelenthet álláskereséskor az néhány év kiesés a munkából, amit valaki gyeden vagy gyesen töltött. Azoknak a kismamáknak is nehéz, akiknek van hová visszamenni dolgozni, ám azoknak még nehezebb, akik kisgyermek mellett próbálnak új állást keresni.

Éva munkanélküli volt, amikor megszületett a kisfia, csak a gyesre volt jogosult. A nő az alacsony összeg miatt a gyerek első születésnapja után elkezdett állást keresni. Ám az önéletrajzában nem említette meg, hogy gyesen van. Munkanélküliségre hivatkozott, amikor behívták állásinterjúra, és rákérdeztek, hogy mit csinált az elmúlt időszakban.

Volt azonban olyan interjúztató is, aki nekiszegezte a kérdést: "És mennyi idős a gyereke?" Ilyen esetekre is fel kell készülni, nem szabad lefagyni, mint ahogy Éva tette. Aztán persze feltalálta magát, és előnyt kovácsolt belőle: arra hivatkozott, hogy azért nem említette, mert a gyerek nem befolyásolja a munkavégzését, és van, aki vigyáz rá. Egyébként szerencsésen végződött a történet, Évát felvették. Ugyanis az állást egy olyan kereskedelmi multi hirdette meg, amely családbarát munkahely.

Jó tanácsok az álláskereső kismamáknak

1. Izzítsuk be a kapcsolati hálót! Előfordulhat, hogy a régi munkatársak közül valaki tud egy jó munkát, de akár a játszótéren is megtalálhat minket egy ajánlat.

2. Ha egy kisgyermekes nő állásinterjúra megy, nagyon fontos, hogy ne mint "anyuka" jelenjen meg. Viselkedjen úgy, mint egy potenciális alkalmazott: magabiztosan, határozottan beszéljen. Mutassa meg, hogy attól ő nem kevesebb - sőt néhány területen, például a felelősségtudat, a szervezés vagy a logisztika terén akár még több is -, mint egy gyermektelen személy - mondta korábban Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

3. Egy cég általában olyan embereket akar felvenni, akik bármikor rendelkezésre állnak. Tudatosítsuk, hogy például egy betegség esetén is van, akire hagyhatjuk a gyereket: nagymamák, nagynénik, esetleg bébiszitter.

4. Érdemes megemlíteni, hogy komoly járulékkedvezményeket kaphatnak a munkaadók, ha gyes, gyed után munkát vállaló személyt vesznek fel. Az álláskereső kismamák ismerjék meg munkahelyvédelmi akció részleteit. Az állásinterjún felhívhatják az interjúztató figyelmét arra is, hogy ha őt alkalmazzák, akkor pénzt spórolhat a cég.

2013 januárjától a gyesről, gyedtől visszatérő kisgyermekes munkavállalók után a foglalkoztatás első 2 évében a munkáltatói teher 28,5 százalék helyett 0 százalék, a harmadik évben pedig 14 százalék. Így tehát a támogatás az első két évben havi 28 500 forint a 100 ezer forintos (vagy azt meghaladó) bérű alkalmazottak után, a harmadik évben pedig havi 14 500 forint. (Részletek.)

5. Keressünk részmunkaidős állást, ilyet találhatunk a Profession.hu-n is. A 4 vagy 6 órás munkavállalás esetén a gyes összege sem vész el. (A gyedet viszont nem kaphatja az a kismama, aki dolgozik.) A távmunka is megoldást jelenthet, ezeket az ajánlatokat itt találja.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Léteznek olyan civilszervezetek is, amelyek a kismamáknak segítenek az álláskeresésben, például ilyen a MuKi program. A Jól-Lét Alapítvány pedig létrehozott egy országos hálózatot, ahol a "pályaújrakezdő" szülőknek adnak tanácsokat.

7. Ha még van néhány hónap addig, hogy visszatérjünk a munka világába, érdemes tanulni valami újat, frissíteni a már meglévő szaktudásunkat, vagy számítógép-kezelést és nyelvet tanulni. Ez utóbbiakhoz segítséget nyújthat a Tudásod a jövőd program, ahol szinte ingyenesek a nyelvtanfolyamok és az informatikai képzés. 

8. Ha végképp nem sikerül állást találni, akkor azon is érdemes elgondolkodni, hogy valamilyen vállalkozásba fogjunk. Ám nagyon fontos, hogy csak akkor vágjunk bele, ha valóban van egy jó ötletünk. Valami olyan, amin már régóta gondolkodunk, és csak időhiány miatt tolódott a megvalósítás. A vállalkozóvá váláshoz támogatást is igényelhetünk. (Részletek.)

A nagyobb cégeknél talán könnyebb

Leginkább a közép- és nagyvállalatok rendelkeznek olyan erőforrásokkal, hogy a kisgyermekeseket foglalkoztassák, kidolgozott rendszereik vannak erre - derült ki a Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ) kutatásából

Családi napközikre nagy igény lenne, ugyanis bölcsődei férőhely alig van ma Magyarországon. Az egész országban 704 bölcsi működik, vagyis a 3 évnél fiatalabb gyerekek csupán 12,5 százaléka kaphat ilyen ellátást. A bölcsőde és a családi napközi díját egyébként a munkáltatók adómentesen átvállalhatják.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: női munka, kismama, álláskeresés, állásinterjú, gyes, gyed