A Forbes magazin szakértői szerint főleg a nők számára okoz gondot, hogy az állásinterjú során alkupozícióba kerüljenek és a nekik megfelelő fizetésről egyeztessenek a munkaadóval.

Sokan nincsenek felkészülve rá, hogy az anyagiakról beszéljenek, illetve úgy érzik, csak rontaná megítélésüket, ha feltételeket állítanának. A fizetés összegének kialkudásához szükséges készségeket azonban szakértők szerint bárki elsajátíthatja.

Íme 8 módszer, hogy a lehető legjobb fizetést alkudjuk ki az állásinterjún:

1. Legyünk tisztában a pozíció minden részletével!

Ahhoz, hogy reális elképzelésünk legyen a fizetés nagyságrendjéről, pontosan tudnunk kell, hogy az adott állás milyen felelősséggel jár, illetve milyen követelményeket és elvárásokat támasztanak majd velünk szemben a munka során. Ha a fizetési elvárásokra terelődik a szó, rögtön kiderül, ha a jelölt nem érti igazán, mi is lenne a feladata az adott munkakörben.

2. Készüljünk fel a vállalatból!

Már a telefonos előszűrő interjún kérdezzünk rá a HR-menedzsernél, hogy a vállalatnál hogy történik a munkavállalók teljesítményének értékelése, illetve milyen módszert használnak a fizetésemelésre és az előléptetésre. 

8 módszer, hogy jó fizetést alkudjunk ki!

3. Tudjuk meg az átlagos fizetési adatokat!

Szánjunk rá időt, hogy feltérképezzük, milyen átlagfizetés jellemző a hasonló munkakörben és területen tevékenykedőkre. Vegyük figyelembe a földrajzi elhelyezkedést is.

4. Emeljük ki értékeinket!

Gondoljuk át, mi tesz minket különlegessé. Melyek azok a készségek és tulajdonságok, amelyek megkülönböztetnek a többiektől, és amelyek miatt nagyobb értéket jelenthetünk a vállalatnak. Használjuk ezeket arra, hogy magasabb fizetést alkudjunk ki! 

5. Határozzuk el, hogy mennyit szeretnénk keresni!

Gondoljuk át, hogy mennyit kerestünk előző munkahelyünkön, milyen eredményeket találtunk az internetes kutatásunk során, illetve melyek a kiemelkedő készségeink. Ezek figyelembevételével határozzuk el, hogy mekkora lenne az az összeg, amelyet keresni szeretnénk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Határozzuk meg a reális fizetési keretet!

Annak alapján, hogy a hasonló szakmában és hasonló földrajzi területen mennyit keresnek a munkavállalók, állítsunk fel egy reális "tól-ig" fizetési keretet. A vágyott fizetés összege ebbe a fizetési keretbe kell, hogy illeszkedjen. 

7. Állítsunk fel egy minimum fizetési elvárást!

Azt is el kell döntenünk, hogy mekkora az a minimális fizetés, amely alá nem vagyunk hajlandók menni. Készüljünk fel rá, hogy a fizetési tárgyalás során meg kell indokolnunk, hogy miért nem vagyunk hajlandók ez alá az összeg alá menni. Hozzunk fel reális érveket arra, hogy miért ragaszkodunk az adott összeghez.

8. Gyakoroljuk az egyeztetést!

Kérjünk meg egy barátot, vagy családtagot, hogy játssza el a HR-menedzser szerepét, aki alacsonyabb fizetést ajánl annál, mint amit szeretnénk. Gyakoroljuk az érvelést és a meggyőzést annak érdekében, hogy sikeresen vegyük az akadályokat!

 Címkék: fizetés, bér, jövedelem, HR, állásinterjú

Szemlézte: Fogas Krisztina