A Forbes magazin összegyűjtötte azt a 7 legtipikusabb rossz gondolatot, amely a legtöbb munkavállaló esetében gátat vet a szakmai fejlődésnek.

1. "Itt ragadtam"

Az első és legtipikusabb hiba, ami a váltást és előrelépést megakadályozza, az a munkáltató által nyújtott pénz és biztonság, illetve ennek illúziója. A munkaadó által nyújtott pozitívumokat a legtöbb esetben túlértékelik azok, akik szívük mélyén már régen tudják, hogy a helyzet megérett a változtatásra.

Ne legyünk rabjai a körülményeknek és emlékezzünk rá, hogy ha a váltásra vagy fejlődésre naponta 15 percet szentelünk, akkor egy idő után fel fognak bukkanni a lehetőségek. A hit, a bizalom és a következetes lépések sorozata minden esetben meg fogja hozni az eredményt - írja a lap.

2. "Túl késő váltani"

Bármit is dolgoztunk eddig, az ott tanult készségeket és tapasztalatainkat sikerrel kamatoztathatjuk egy következő, jobb karriervonalon. A váltás soha sem késő. A Forbes magazin cikkének szerzője, Kathy Caprino példának hozza fel saját karrierjét, amikor 40-es éveiben Master diplomát szerzett családterapeutaként, de három év aktív prakszis után, amikor depressziós, drogfüggő és egyéb, súlyos személyiségzavarokkal küszködő páciensek után úgy érezte, nem bírja tovább.

"Tudtam, hogy ezt a tevékenységet ebben a formában nem tudom tovább végezni, ugyanakkor borzasztóan éreztem magam arra a gondolatra, hogy rengeteg időt és pénzt pazaroltam el egy olyan karrier felépítésére, ami nem működik. Később jöttem rá, hogy semmi sem 'elvesztegetett'. Jelenleg coachként, trénerként, íróként és újságíróként kiválóan tudom hasznosítani a terapeutaként megszerzett ismereteimet és készségeimet" - tette hozzá.

3. "Mindent elrontottam, igazi vesztes vagyok"

A másik tipikus negatív hozzáállás a karrierrel kapcsolatban, amikor rossznak tartott döntéseinkért ostorozzuk magunkat és ezeket a múltbeli elhibázott munkahelyi szituációkat indokként hozzuk fel arra, hogy miért nem váltunk. Előfordul, hogy valaki vállalkozásba kezd, ami aztán csődöt mond, az is megtörténhet, hogy egy izgalmasnak tűnő munkából rémálom válik a mérgező munkahelyi környezet miatt. Mindannyian hibázunk, de sokszor ezek a kudarcok adnak erőt ahhoz, hogy karrierünknek egy következő nagy lendületet adjunk, és új távlatok nyíljanak meg előttünk.

4. "Nincsenek munkalehetőségek számomra"

Lehetőségek mindig vannak, még ezekben a gazdaságilag nehéz időkben is. "Számtalan példát láttam arra, hogy emberek fantasztikus állásokat nyertek el, új pozíciókat hoztak létre és olyan kapcsolatokra tettek szert, amelyek később kapukat nyitottak meg előttük" - írja a szerző.

Minden esetben mi magunk vagyunk felelősek a saját szerencsénkért és azért, hogy a lehetőségek megtaláljanak. Találjuk ki, hogy mi lenne az a karrier, amiért bármit megadnánk. Végezzünk teljes körű kutatást, beszéljünk a lehető legtöbb emberrel, aki kapcsolatba hozható az adott iparággal. Dolgozzunk következetesen álmaink megvalósításán minden egyes nap.

5. "Nincs szükségem a kapcsolatépítésre"

Nem építhetünk fel egy nagyszerű karriert egyedül egy vákuumban. Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy évekig dolgoznak egy munkahelyen, és amikor valamilyen ok miatt váltatnának, rájönnek, hogy a közvetlen munkatársaikon kívül szinte senkit nem ismernek a szakmában.

Visszahúzódóknak és magabiztosaknak egyaránt dolgozniuk kell a kapcsolatrendszerük építésén. Ennek legjobb formája, ha szakmai rendezvényekre járunk és minden egyes személyes ismeretség esetében arra koncentrálunk, hogy mi az, amiben segíteni tudnánk az illetőnek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. "Nem tudom nélkülözni a pénzt, amit jelenleg keresek"

Mennyire engedjük, hogy a pénz meghatározza a jövőnket? Milyen döntéseket hozunk nap mint nap, amelyeket a pénzhiánytól való félelem határoz meg? Ne engedjük, hogy úgy tekintsünk magunkra, mint akinek az értéke megegyezik a múlt havi fizetés nagyságával. Mindig van rá mód, hogy a jelenleginél jóval többet keressünk, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal ott kell hagynunk a mostani állásunkat. A változást lassan és fokozatosan kell elkezdeni és következetesen dolgozni rajta.

7. "Mindig is ezt fogom csinálni"

Hatalmas karrierhiba azt feltételezni, hogy a jelenlegi munkánk vagy a lépés, amire éppen készülünk, örökre meg fogja határozni az életünket. A lineáris, egyenes karrierút elmélete már a múlté, a munkavállalók gyakrabban változtatnak munkahelyet és karriert, mint valaha. Tekintsünk a helyzetünkre úgy, mint egy ugródeszkára, ami eljuttat oda, amilyen karrierre éppen vágyunk.

Fordította: Fogas Krisztina

Címkék: karrier, munkahely, álláskeresés, felmondás