Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A testbeszéd olyan önkéntelen mozdulatok és szokások összessége, amelyekre a mindennapi munka során általában nem gondolunk tudatosan. Pedig kutatások bizonyítják, hogy tárgyalás alkalmával hiába vagyunk magabiztosak a szavak szintjén, ha a testbeszédünk ellenkező üzenetet hordoz, az semmissé teszi a jól felépített mondanivalót és hiteltelenné válunk.

Ha az alábbi 7 szokás bármelyike jellemző ránk, ideje nagyobb hangsúlyt fektetnünk a testbeszéd tudatos kontrollálására:

Ne tördeljük az ujjainkat!

Egy-egy fontos megbeszélés előtt természetes az idegesség, de ujjaink morzsolgatásával, tördelésével egyértelmű jelét adjuk annak, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat az adott helyzetben.

Két tenyerünk összedörzsölése még ennél is kínosabb lehet, beszélgetőpartnerünkben ugyanis azt az érzést keltheti, hogy fölényben érezzük magunkat és meg vagyunk győződve arról, hogy a megállapodás a mi előnyünkre történik majd.

Az ujjak ropogtatása szintén sokak szokásává vált, munkahelyi környezetben azonban kerülendő, főleg férfiak számára, mert a nőre vadászó macsó látszatát kelti.

Koncentráljunk a másikra!

A szemkontaktus megszakítása egy-egy másodpercnyi félrepillantással, oldalra pillantással vagy szemmozgatással azonnal érvényteleníti a közben és előtte elhangzott szavak hitelességét.

A beszéd közbeni szemforgatás sokunk szokása, és anélkül rombolja kommunikációs hatékonyságunkat, hogy ennek tudatában lennénk.

Új üzenet? Új e-mail? Nem számít.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy üzleti tárgyalás közben az elektronikus eszközöket nyomogatni a legnagyobb illetlenség, de ugyanez a helyzet, ha a látótávolságban található kütyükre rendszeres időközönként odapillantunk.

Sokszor elég egy apró hangjelzés, felvillanó fény vagy rezgés és az eszköz máris elvonja figyelmünket a személyes találkozóról. A beszélgetést ilyen félrepillantásokkal megzavarni egyértelmű jele az arroganciának és annak, hogy nem érdekel minket a másik mondanivalója.

Bármennyire is nehezünkre esik, a készülékeket minden esetben ki kell kapcsolni és látótávolságon kívülre helyezni.

Konferencia vagy workshop alatt előfordulhat, hogy jegyzeteket szeretnénk készíteni, ezt se tegyük azonban a fent említett készülékeken, mert könnyen azt a látszatot kelthetjük, hogy az előadó orra előtt sms-ezünk vagy chat-elünk.

 

7 tipikus hiba, amely árt a karrierünknek

"A stílus maga az ember"
(Comte de Buffon)

A testbeszéd egyik fontos eleme a ruházat. A nem megfelelően megválasztott stílus a legkiválóbb szakember esélyeit is lenullázhatja.

Legyünk felkészülve rá, hogy a munkahelyen váratlan találkozókra, megbeszélésekre kerülhet sor egy-egy fontos üzleti partnerrel.

A jól öltözött, stílusos kollégáról feltételezik a körültekintő, gondos munkát. Az alulöltözött munkatárs azt a benyomást kelti, hogy nem törődik megjelenésével és valószínűleg munkájára sem igényes.

Tájékozódjunk részletesen, arról is, hogy milyen megjelenés az előírás azokon a szakmai rendezvényeken, ahová hivatalosak vagyunk!

Felejtsük el az időt!

Legyen szó karóráról, vagy az iroda falán található óráról, ha partnerünk észreveszi, hogy nézzük az időt, azzal egyértelművé válik számára, hogy fontosabb dolgunk is van a vele való beszélgetésnél.

Az órára pillantás ráadásul nagy valószínűséggel kizökkenti az illetőt mondanivalójából és kapkodásra, sietségre ösztönzi.

Fontos tárgyalás alkalmával felejtsük el az időt és koncentráljunk a tartalomra!

Árulkodó karok - Ügyeljünk a kartartásunkra!

Az egyik leggyakoribb hiba a munkatársak körében a keresztbefont karral való kommunikáció, amely egyértelmű üzenete annak, hogy az illető védekező pozícióba helyezkedett, nem tartja hitelesnek vagy nem tiszteli a másik mondanivalóját.

A zárt karok a bezárult gondolkodást, rugalmasságra, nyitottságra való képtelenséget is sugallják beszélgetőpartnerünk számára.

Álló vagy ülőhelyzetben egyaránt tartsuk magunk mellett lazán karunkat, ezzel befogadó szemléletünket hangsúlyozzuk.

Tartsunk szemkontaktust!

Ha nem tartjuk a szemkontaktust beszélgetőpartnerünkkel, az egyértelmű jelzés számára, hogy nem vagyunk megbízhatóak és valamilyen információt rejtegetünk.
Nézzünk a szemébe az illetőnek és tegyük mindezt lazán, természetesen, kifejezve érdeklődésünket és elkötelezettségünket.