Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szituáció ugyan sok szempontból hasonlít az élő verzióra, a személyes interakció és a nonverbális kommunikáció szinte teljes hiánya viszont félreértésekre adhat okot. Nehezítheti a dolgunkat továbbá az is, ha nem vagyunk rutinos telefonálók. Most jól bevált tippeket hoztunk, hogy semmi ne gátolhassa meg a sikeres bemutatkozást!

1. Vigyázz, kész, interjú!

Az interjú sikere nagyrészt az alapos felkészülésen múlik. Jegyezzük meg jól a beszélgetés idejét, és véletlenül se szervezzünk rá egyéb programokat – kellemetlen ugyanis, amikor épp szakmai eredményeink ecsetelése közben csönget a vízvezeték-szerelő, vagy amikor két perccel a várható telefonhívás előtt, pánikhangulatban kattintgatunk ide-oda a számítógépes mappáink között, az önéletrajzunk legutóbbi, frissített változatát keresve.

Biztosítsunk magunknak megfelelő, nyugodt körülményeket, valamint eszközöket, hogy jegyzetelhessünk a beszélgetés közben. Továbbá – épp, ahogyan azt egy személyes interjú előtt tennénk – gondolatban vegyük sorra a tipikus kérdéseket is, így elkerülhetjük, hogy a lámpaláz eluralkodjon rajtunk. 

2. Csak nyugodtan

Amennyiben az első pontnak eleget tettünk, vegyünk egy nagy levegőt, és ne marcangoljuk magunkat feleslegesen. Ha a munkáltató a pályázatunk alapján interjúra invitált minket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy érdekesnek talál minket – álljunk hát pozitívan és lazán a beszélgetéshez, és ne feledjük, hogy az állásinterjú mindig kétirányú: nemcsak nekünk kell meggyőznünk a munkáltatót arról, hogy érdemes minket választania, a munkáltató is versenyben van értünk. 

3. Lassan a hanggal

A legtöbben hajlamosak vagyunk hadarni még a személyes felvételi beszélgetések közben is, így a telefonon zajló kommunikáció, és az azzal járó izgalom bizony megsokszorozza az esélyét ennek a baklövésnek. Ejtsünk meg előzetesen néhány „próbainterjút” barátaink vagy családtagjaink segítségével, és ha tehetjük, rögzítsük is ezeket. A visszahallgatás során figyeljük meg, milyen hatást kelt a hangunk és a beszédtempónk, mert nem mindegy, hogy kiegyensúlyozottnak és megfontoltnak, vagy rémültnek és kapkodónak tűnünk-e.

4.  A mosoly ereje

Bár a vonal túlsó végén lévő személy nem látja az arckifejezésünket, mégis lényeges, milyen az arcmimikánk, miközben beszélünk. A mosoly hallhatóan megváltoztatja a hangunk tónusát, kellemesebbé és kedvesebbé varázsolja azt.

Ne habozzunk hát felölteni legszebb mosolyunkat, amint felvesszük a kagylót! Ha saját fülünkkel akarunk meggyőződni a különbségről, bátran próbáljuk ki a mosolyt az előző pontban javasolt próbainterjú során is. 

5. Tájékozódás és utánkövetés

Végezetül pedig ne felejtsünk el a következő lépésekről érdeklődni. Érdemes megkérdeznünk, mikor számíthatunk visszajelzésre, illetve hány kör vár még ránk a célig. Ha a munkáltató mondjuk egy héten belül ígér választ, de az nem érkezik meg, ne várjunk, inkább kezdeményezzünk. Amellett, hogy megkíméljük magunkat az idegeskedéstől, megbízhatóságról és eltökéltségről teszünk tanúbizonyságot azáltal, hogy utánajárunk a hiányzó információknak. 

Fogadjuk meg a fenti tippeket, és remekeljünk a telefonos interjúkon is! Amennyiben a járvány miatt kell most állást keresnünk, kattintsunk ide a hatékony segítségért, vagy válogassunk a több ezer friss állás között egyszerűen, személyes prioritásaink szerint. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, ezzel is növelve esélyeinket az elhelyezkedésre.  

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munkakeresés, állásinterjú, telefonos interjú, felkészülés