A Things Career Related című szakmai portál szerint sok esetben, amikor a jelöltek eljutnak az utolsó körökbe az állásinterjúk során, joggal érzik úgy, hogy el fogják nyerni az állást, ám részben a kiválasztási folyamat hibái miatt a történet csalódással zárul.

A kiválasztás alapvetően egy negatív folyamat, hiszen szűk kínálatra hatalmas keresletet generálnak a cégek, a jelöltek 99 százaléka így már a kiválasztás elején tudja, hogy kudarcra van ítélve - véli a szerző. 

Annak érdekében, hogy a visszautasítást képesek legyünk feldolgozni, tisztában kell lennünk az 5 leggyakoribb indokkal, ami miatt nem mi kaptuk meg az állást:

1. Jogos indokok

Ilyen indok lehet például a távoli lakóhely, az alkalmazásunk esetén fellépő magas bérköltség, vagy egyéb pénzügyi indokok. A kiválasztás egy üzleti lépés, amennyiben a jelölt alkalmazása túl magas költségekkel járna, a cég vissza fogja utasítani, még akkor is, ha egyébként minden követelménynek megfelelt.

 5 ok, ami miatt nem kapjuk meg az állást 

Az is előfordulhat, hogy nem rendelkezünk a pozíció által megjelölt technikai készségekkel, vagy egyszerűen úgy érzi az interjúztató, hogy személyiségünk nem illeszkedik a vállalati kultúrába. Bármelyikről legyen is szó, ezek rajtunk kívül álló okok, ne hibáztassuk magunkat. 

2. Belső körből választanak

Egyáltalán nem ritka, hogy egy cég akkor is meghirdet egy pozíciót, ha van egy belső munkatárs, akit már kiszemeltek az állásra. A vállalat szeretne biztos lenni abban, hogy a lehető legjobb jelöltet választja, ezért úgy dönt, hogy teszteli a munkaerőpiacot, és álláshirdetést is felad. Még ha rátermettebbek lennénk is, a belső munkatárs ismertségével nem vehetjük fel a versenyt.

3. Túl jók vagyunk

Vannak olyan jelöltek, akik az állásinterjú után azzal a benyomással távoznak, hogy a HR-es nem tűnt túl tehetségesnek, és sok szempontból nem volt elég tájékozott a szakmáról. Ilyen esetben az interjúztató "fenyegetve" érzi magát, ezért a kevésbé képzett, "biztonságosabb" jelölt mellett teszi le a voksát. 

4. Nem megfelelő az interjú

A HR-menedzserek sok esetben kifejezetten gyenge interjúztatók. Ilyenkor számukra az elsődleges szempont, hogy az illető rendelkezik-e a megfelelő képzettséggel ahhoz, hogy el tudja látni a feladatokat. A személyes rátermettséget és a potenciális fejlődési lehetőséget figyelmen kívül hagyják. A jó interjú a hagyományos és a viselkedésre vonatkozó kérdések kombinációja kell, hogy legyen. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Az interjúztató elfogult

Az elfogultság és a diszkrimináció különböző formái igen sok esetben közrejátszanak abban, hogy miért esik egy jelöltre a választás. A külső megjelenésünk, a személyiségünk miatt, vagy ha egyéb okból nem szimpatikus a pályázó a felvételiztetőnek, az is a ki nem mondott indoka lehet az elutasításnak. 

Bármelyik legyen is fentiek közül a sikertelen pályázat valódi indoka, ne vegyük személyes kudarcnak, hiszen rajtunk kívü álló okok álltak a háttérben - írja a szerző. 

Címkék: állásinterjú, kiválasztás, HR, álláskeresés

Szemlézte: Fogas Krisztina