Egy jól megfogalmazott kérdés a segítségünkre lehet, hogy az álláskereső eldöntse, valóban megfelelő lenne-e számára a megpályázott munka. Emellett az interjúztató is megtudja, hogy mennyire felkészült a jelentkező, és alkalmas-e a pozíció betöltésére.

Íme 5 kérdés, amit mindenképp fel kell tennünk:

1. A megpályázott munka milyen felelősségekkel, elvárásokkal jár?

Fontos, hogy lássa az interjúztató: érdekel minket az állás (a részletek is), és komolyan meg szeretnénk kapni. Ezzel nagyon sok jó pontot szerezhetünk.

2. Mi a legfontosabb feladat, változtatás, amit végre kellene hajtani?

Ha azt a választ kapjuk, hogy a cég azért keres területi képviselőt, és mert más megyékben is terjeszkedni szeretne, akkor gyorsan felvázolhatunk egy stratégiát, hogy hogyan oldanánk meg a feladatot.

Ha olyan hegesztőmérnököt keresnek, aki kevesebb selejttel és a nagyobb termelékenységgel dolgozik, akkor is brillírozhatunk az ismereteinkkel.

  5 kérdés, amit mindenképpen tegyünk fel az állásinterjún  

Ha csípőből vágjuk a szakmánk fortélyait, azzal emlékezetessé tehetjük magunkat. Ezzel az interjú végén még új, fontos információt adhatunk magunkról, mely erősítheti pozíciónkat.

3. Mik a cég tervei hosszabb távon?

Erre nem biztos, hogy választ kapunk, hiszen egy vállalati titkot nem fognak elárulni nekünk az állásinterjún. Ám mégis érdemes feltenni a kérdést, ugyanis ezzel azt érzékeltetjük, hogy hosszú távon lojálisak lennénk a vállalathoz, évekre tervezünk.

Ha mégis publikus valami a terveikből, és ezt el is mondja a HR-es, akkor alkalmazzuk az előző pontban leírt stratégiát: bizonyítsuk be egy konkrét példával, hogy miért érné meg a cégnek, ha felvenne minket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Ha korábban olvastunk valamit a cégről, ezt is bátran megemlíthetjük, rákérdezhetünk.

Például ha a vállalat nyert egy munkaadók közötti versenyben (egészségmegőrző vagy legjobb munkahely), akkor erről is kérdezhetünk, de arról is, ha mondjuk új gyárat avattak, vagy valamilyen környezetvédelmi díjat kaptak.

Ezzel megmutathatjuk, hogy alapos kutatómunkát végeztünk a vállalatról és többet szeretnénk tudni a szervezeti kultúráról.

5. Mi lesz a kiválasztás során a következő lépés?

Ezzel lezárul az interjú, a felek megbeszélhetik, mi a következő állomása a kiválasztási folyamatnak. Azt is megtudhatjuk ekkor, hogy mennyi időt kell várnunk a döntésre.

Ha nem kérdezünk semmit az interjú végén, azt az üzenetet sugallja, hogy valójában nem érdekel minket a munka, nem vagyunk elkötelezettek és motiváltak. 

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: állásinterjú, kérdés, HR