A HR Morning szakértői cikkében felhívja a figyelmet, hogy a munkáltatók felvételiztető eljárása sok esetben igen sok kívánnivalót hagy maga után és ezek a hibák később sokba kerülhetnek a vállalatnak. Ha nem a megfelelő jelöltet veszik fel, az pénzbeli és erőforrásbeli veszteségekkel jár hosszú távon.

A cikk idézi a "2015 Employment Screening Benchmark Report"-ot, melyben 3000 HR szakembert és menedzsment szakértőt kérdeztek meg arról, hogy milyen náluk egy szokásos kiválasztási folyamat.

A kutatás rávilágított 4 alapvető hibára, amelyet a munkaadók a felvételiztetés során elkövetnek és emiatt hosszú távon negatívan befolyásolják a vállalat tevékenységét. 

1. Elmulasztani az önéletrajz állításainak ellenőrzését

A HireRight kutatásából kiderült, hogy a munkaadók fele nem ellenőrzi le, hogy a jelölt által az önéletrajzban feltüntetett végzettség valóban megfelel-e a valóságnak. Hasonló a helyzet a korábbi munkahelyekkel, amelyeknek a munkáltatók 32 százaléka nem néz utána. Ezek az adatok különösen elgondolkodtatóak, a megkérdezettek 86 százaléka ugyanis elismerte, hogy kapott már hazugságon jelöltet az interjúztatás során. 

4 hiba, ami miatt nem a jó munkatársat veszik fel

2. Nem világítani át a már felvett munkatársakat

Csak azért, mert valakinek a múltja büntetlen vagy makulátlan volt, amikor öt évvel ezelőtt a céghez került, nem jelenti azt, hogy ez továbbra is így van. Ha nem szúrjuk ki a lehetséges veszélyes elemeket egy-egy dolgozó esetében, az később akár gondatlanságnak is minősülhet. 

3. Kockázatos területeken kutatni a közösségi médiában 

A kutatás alapján a munkaadók 36 százaléka használja a közösségi médiát a jelöltek előszűrésére és ez az arány várhatóan csak nőni fog. A munkáltatóknak azonban nem árt óvatosnak lenni, fennáll ugyanis a veszély, hogy az ilyen kutatások alkalmával óhatatlanul hátrányos megkülönböztetés ér bizonyos jelölteket. A diszkrimináció mellett azzal a veszéllyel is számolni kell, hogy az interneten védett információt kutatunk fel a jelöltről, ennek akár jogi következményei is lehetnek. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Csak országhatárokon belül gondolkodni

A HireRight szerint a munkaadók túlnyomó többsége teljesen belföldi szemléletet folytat a kiválasztás során. Fontos azonban, hogy az illető külföldi kvalifikációinak, külföldi munkatapasztalatainak és referenciáinak is ugyanúgy utánanézzenek. 

Címkék: HR, toborzás, kiválasztás, felvételi, átvilágítás, közösségi média

Szemlézte: Fogas Krisztina