Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyetérthetünk abban, hogy az állásinterjú olyan, mint egy aknamező. Nem árt, ha kétszer is meggondoljuk, mi szalad ki a szánkon, mert bizonyos megnyilvánulások sokat elárulhatnak rólunk, és nem biztos, hogy pozitív értelemben.

Utánajártunk, melyek azok a témák, mondatok és kifejezések, amelyek elsőre talán jónak tűnnek, valójában azonban negatívan hatnak az állásinterjún a felvételiztető számára!

„Mint minden munkának, a toborzási és kiválasztási szakmának is megvannak az árnyoldalai. Nincs annál elkeserítőbb, mint amikor egy kiváló önéletrajzot olvasva úgy döntök, hogy behívom a jelöltet állásinterjúra, majd a beszélgetés során egy keserű, negatív hozzáállású emberrel szembesülök. Ez a rizikófaktor mindig fennáll. A szakmailag jó pályázat csak az érem egyik oldala, végső soron az illetővel kapcsolatos személyes tapasztalataim segítenek meghozni a döntést. A csapatnak ugyanis, ahová új munkatársat keresek, nem egy önéletrajzzal, hanem egy komplex személyiséggel kell majd együtt dolgoznia” – mondta Amarilla, egy IT-szolgáltatásokat nyújtó cégnél dolgozó HR-es. A szakember megosztotta velünk gondolatait az állásinterjún lezajló kommunikációról, és azt is elárulta nekünk, melyek azok a visszatérő hibák, amelyeket újra és újra elkövetnek a jelöltek.

Ezeket kerüljük el az állásinterjún!

„Általában nem abban nyilvánul meg a rossz kommunikáció, hogy az illető negatív dolgokat mond az előző munkahelyéről vagy éppen panaszkodik. Ezen a profibbak már túl vannak. Apróbb, kevésbé egyértelmű megjegyzéseket tesznek, és ezekből az elejtett mondatokból tudom, hogy az illető nem az igazi. Hosszú évek tapasztalata kellett ahhoz, hogy ezek a tendenciák egyértelműek legyenek a számomra, de ma már azonnal felismerem a sokat eláruló, elejtett megjegyzéseket, és ha lehet, kerülöm azoknak a jelentkezőknek a felvételét a céghez, akik az alábbiakat mondják.”

Nézzük, melyek ezek a mondatok!

1. „Valójában bármire nyitott vagyok, mert mindenképpen váltani szeretnék!”
Ebben az esetben az elszántság valójában igen rossz színben tünteti fel a jelöltet. Egy ilyen mondat az interjú végén minden addig elhangzott dolgot semmissé tehet. Azt sugallja, hogy nem a konkrét pozíció érdekli az illetőt, még csak nem is a cég, egyedül az motiválja, hogy el tudjon menekülni jelenlegi munkahelyéről.

2. „Nem tudom pontosan, milyen fizetési feltételek vannak az Önök cégénél, de úgy gondoltam, inkább magasabb összeget adok meg, hogy legyen miből alkudni!”

Ez különösen fájdalmas, ha korábban éppen arról beszélgettünk, hogy milyen széleskörű ismeretei vannak az illetőnek az iparágról. Az állásinterjú nem a Monte Carlo-i kaszinó, ahol bedobjuk a magas tétet és várjuk, hátha ránk kacsint a szerencse. A jelöltnek, aki tisztában van szakmai kvalitásaival, tudnia kell, hogy mi az a reális összeg, amit meg lehet említeni. Ez is része a felkészülésnek, amit meg kell tenni az állásinterjú előtt.

3. „A legfontosabb infókkal természetesen tisztában vagyok, de nem volt időm teljesen felkészülni.”

Ez az a mondat, amit nem is lehet értelmezni. Ha az illető nem készült fel, az az interjú első pár kérdése után úgyis ki fog derülni. Előre szólni és mentegetőzni emiatt nem teszi jobbá a helyzetet. Sőt! Ha az illető úgy gondolta, elég úgy megjelenni a felvételin, hogy csak „a legfontosabb infókkal” van tisztában, az arra utal, hogy amatőr.

4. „Tulajdonképpen a mostani munkahelyemen is a főnököm munkáját végzem.”

Értjük, hogy a jelölt azt akarja hangsúlyozni, hogy már régóta megérett egy magasabb pozíció betöltésére, de az irány, amelyből ezt megközelíti, teljesen hibás. Egy pályázó, aki nem nagyzol, hanem az igazat mondja, valahogy így fogalmazna: „Mivel hasonló felelősségi köreim vannak, mint a főnökömnek, nincs lehetőségem előléptetésre, ezért egy olyan pozíciót keresek, ahol fejlődhetek és előmozdíthatom karrieremet.”

Érdemes átgondolni a fenti tanácsokat, ne sajnáljuk rá az időt. Az állásinterjún nagyon fontos, hogyan fogalmazunk. Emellett szánjuk ezekre a beállításokra is néhány percet, hogy mindig első kézből értesülhessünk a legfrissebb nekünk való állásokról: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

 

 

Készítette: Khojaste K

Címkék: karrierépítés, álláskeresés, állásinterjú, felvételi