Íme 13 kerülendő cselekedet, és nyugodtabbak lehetünk, hogy az állásinterjú következő fordulóján is ott a helyünk. Tegyünk hát érte, és gyakoroljuk be alaposan ezeket! (Íme 13 tipp a tökéletes állásinterjúért!)

Összeszedtük, hogy mit NE tegyünk az állásinterjú közben:

1. Ne beszéljünk túl sokat!

2. Ne akarjuk túl erőszakosan eladni magunkat!

3. Könyvet sose vigyünk magunkkal az állásinterjúra! Főleg ne azt, amelyik ezzel kapcsolatos tanácsokat ad.

4. Ne szólítsuk az interjúztatót a keresztnevén! Maradjunk hivatalosak, illetve igazodjunk ebben az interjúztatóhoz!

13 dolog, ami tilos állásinterjú közben

5. Ne tegyünk megjegyzéseket az interjúztató irodájára, bútoraira, személyére!

6. Sose kritizáljuk a korábbi vagy jelenlegi munkaadóinkat!

7. Sose utaljunk olyasmire, hogy óriási szükségünk van az adott munkára! Például lakáshitel felemlegetése stb. negatívan hat ilyen esetben.)

8. Sose viccelődjünk!

9. Sose beszéljünk a magánéletünkről, üzleti titkokról vagy más cégek belső ügyeiről! A megbízhatóság ritka kincs, és az interjúztató értékelni fogja, hogy bizonyos kérdésekre nem vagyunk hajlandók válaszolni.

10. Ne matassunk a kezünkkel, ne doboljunk, ne tartsuk a kezünket a zsebünkben és így tovább!

11. Sose válaszoljunk olyan kérdésre, amit nem értettünk meg teljesen! Kérjük az interjúztatót, magyarázza el még egyszer!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

12. Sose mondjuk a következőket: "Nem tudom", "Nem hiszem", "Nem értek egyet", "Ez meg milyen kérdés?", "Miért akarja tudni?".

13. Sose hozzuk fel a fizetés vagy a juttatások kérdését! Várjuk meg, míg az interjúztató hozza szóba, különben még túl anyagiasnak fog tartani bennünket. Azonban amikor a fizetésről tárgyalunk, ügyeljünk arra is, hogy ne mi említsük először az összeget! Aki először mond ki számot, hátrányból indul.

Első olvasásra nem biztos, hogy a fenti listán szereplő összes pontot kiválóan fogjuk tudni alkalmazni. Ehhez is gyakorlásra van szükség. Érdemes akár élesben, egy következő állásinterjún már letesztelni, hogyha legalább négy tényezőt elkerülünk, hogyan javulnak az esélyeink.

Forrás: Igor S. Popovic: A tökéletes állásinterjú.

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kommunikáció