Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 

1. Negatív hozzáállás 

 

Ha megkérdezik, hogy miért szeretnénk váltani, álljunk ellen a kísértésnek, hogy a főnökünket vagy a fizetést szidjuk. Sokkal jobban veszi ki magát, ha egy semleges, minden sértettséget mellőző válasszal készülünk: például mondjuk azt, hogy a felettesünkkel nem mindig találjuk meg a hangot, vagy hogy úgy érezzük, a jelenlegi csapatban nem tudjuk kihozni magunkból a maximumot.

 

2. Tájékozatlanság

 

Ne legyünk lusták megcsinálni a „házi feladatot”: ha interjúra megyünk valahova, nézzünk utána, pontosan mivel is foglalkozik a cég. Kutassunk az interneten, kérdezzük meg az ismerőseinket, merüljünk el a róluk fellelhető információban. A beszélgetés bármely pontján jól jöhet, hogy képben vagyunk.

 

3. Késés

 

Ha van protokoll szabály, amit nem érdemes megszegni, az bizony a pontos érkezés. A késés szinte megbocsáthatatlan. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, számoljunk rá bőségesen a céghez vezető útra, vagy ha megoldható, próbáljuk ki előző nap, mennyi idő odaérni. Az útvonaltervezésnél használjuk a kedvenc gps applikációnk becslését, és ne centizzük ki az érkezést. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy még épületen belül is könnyen eltelhet 5-10 perc nagyobb irodaházak esetében, míg bejutunk!

 

4. Túlzott magabiztosság

 

Az önbizalom fontos és a megfelelő arányban segíthet megnyitni az álommunkához vezető kapukat. Ám nem érdemes túlzásba vinni: a nagyképűség és az önteltség visszatetszést kelt, könnyen arrogánsnak gondolhatnak bennünket. Hangsúlyozzuk az eredményeinket anélkül, hogy saját érdemeinket zengenénk.

 

5. Árulkodó testbeszéd

 

A toborzók tudatosan és öntudatlanul is figyelik nonverbális kommunikációnkat: a mell előtt átfont karok, a keresztbe tett lábak zárkózottságot, ellenállást és stresszt tükröznek. Ha jó benyomást szeretnénk kelteni, nézzünk az interjúztató szemébe, húzzuk ki magunkat és lélegezzünk nyugodtan még akkor is, ha izgulunk. Még néhány tipp a testbeszédünkkel kapcsolatban korábbi cikkünkben.

 

6. Érdektelenség

 

Az állásinterjú nem egyoldalú válogatás: sose feledkezzünk meg róla, hogy mi is döntési helyzetben vagyunk, nemcsak a munkáltató. Készüljünk pár kérdéssel, és ha a beszélgetésben oda érkezünk, tegyük is fel őket! Akár az interjú során is feljegyezhetünk egy-két témát, amihez szeretnénk majd visszakanyarodni. Nem kell rengeteg kérdést feltennünk, de legyen a tarsolyunkban néhány pont, amiről kérdezünk.

 

7. Fizetés

 

Egyre gyakoribb, hogy már az álláshirdetésben megjelöli a munkáltató az elérhető fizetési keretet. Talán ez a legszerencsésebb megoldás, hiszen így nem a sokadik körben derül ki, hogy teljesen más juttatási csomaggal terveznek, mint amire számítottunk. Ha nem így történne, akkor sem a mi dolgunk a fizetésről érdeklődni: általában az interjúztató legkésőbb a beszélgetés végén úgyis elmondja, hogy milyen összegre számíthatunk, vagy ami szintén gyakori, megkérdezi a fizetési igényünket. Készüljünk erre a kérdésre, és legyen válaszunk! Fontos, hogy nem feltétlenül szükséges egy konkrét számot megadnunk, hiszen a fizetési igényünk több dologtól is függhet, bátran mondhatunk egy tartományt is, amit elfogadhatónak gondolunk.

 

8. Hazugságok

 

Ne essünk túlzásokba a referenciáinkat és a tapasztalatainkat illetően! Kicsi a világ: a befejezetlen egyetemek, meg nem írt szakdolgozatok és mások tollaival ékeskedés mindig gyorsan kiderül. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan képességeket hazudunk az önéletrajzunkban, amiknek nem vagyunk a birtokában, akkor az a munkában is kellemetlen helyzeteket eredményezhet. 

 

9. Bekapcsolva hagyott telefon

 

Nagyon ritka, kivételes esetben, ha fontos hívást várunk, jelezzük az interjú elején, de egyéb esetben tegyük félre lehalkítva a telefonunkat. Az érkező e-mailekre és Messenger-üzenetekre pislantgatással könnyen elvághatjuk magunkat: ha már az interjúra sem tudunk teljes valónkkal koncentrálni, mi lesz a hétköznapokon?

 

10. Igénytelenség

 

Nem kell minden interjúra új öltönyt venni, azt sem várja el senki, hogy sztárfodrász által beszárított frizurával érkezzünk. Ma már az is belefér lazább munkahelyeken, hogy farmerben és tornacipőben interjúzunk. A tisztaság és ápoltság viszont belépő szintű elvárás: legyünk tiszták, jó illatúak, és mindig válasszunk a cégkultúrának megfelelő öltözetet.

 

+1: Dohányzás és alkohol

Minden esetben tartózkodjunk az interjú előtt a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól! Ha a stresszes helyzet előtti gyors cigiszünet mégis elkerülhetetlen, akkor gondoskodjunk róla, hogy ne érződjön a leheletünkön és a kezünkön. 

Összefoglalva: készüljünk fel mindig az állásinterjúra, és bátran adjuk önmagunkat! Soha ne állítsunk valótlan dolgokat, csak hagyatkozzunk a megszerzett szakértelmünkre és tapasztalatainkra! 

Ha pedig még csak keressük a terveinknek megfelelő állást, ide kattintva válogathatunk a legfrissebb hirdetések között. Legyünk aktívak, frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Maradjunk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést,  így biztosan nem maradunk le egyetlen lehetőségről sem.

 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala