Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A testbeszédünknek sokszor nem vagyunk tudatában, mégis ez az a tényező, amely meghatározhatja sikerünket vagy bukásunkat az állásinterjún. Hogyan csináljuk jól? A válaszhoz Esztert, egy nagyvállalati képzéseket szervező cég kommunikációs trénerét kérdeztük, aki szerint a legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban testbeszédünket, és annak jelentését. „Ez olyan, mint egy nyitott könyv. Aki megtanul benne olvasni, sikeresebb lesz mind a szakmai, mind a magánéletében. Az álláskeresőknek a legfontosabb tanács, hogy törekedjenek a természetességre, mert egy előre begyakorolt vagy erőltetett testbeszéd nagyon hamar meglátszik és nem kelt jó benyomást. Kutatások bizonyítják, hogy ha a kimondott szó és a testbeszéd egymásnak ellentmond, akkor minden esetben a testbeszédnek hisz a hallgatóság” – hangsúlyozza Eszter.

Testbeszéd az állásinterjún: erre figyeljünk!

Íme, a szakértő néhány tanácsa, amelyeket sikerrel alkalmazhatunk!

Egyenes lábtartás

Nem is gondolnánk, mennyire fontos, hogy milyen helyzetet veszünk fel, amikor az állásinterjún helyet foglalunk a széken. A szemben álló vagy ülő személy lábfeje jellemzően mindig abba az irányba mutat, amerre az illető "menni" szeretne. Egy kapcsolatépítő rendezvényen például előfordulhat, hogy az illető még beszélget, de egyik vagy mindkét lábát már kifelé fordítja, az ajtó irányába, ezzel is jelezve, hogy távozásra készül. Ha tehát egy interjú során elkötelezettségünket szeretnénk hangsúlyozni, figyeljünk rá, hogy lábfejünkkel és mellkasunkkal minden esetben az interjúztató irányába forduljunk.

Tükrözés

Ha valakivel egy hullámhosszon vagyunk, önkéntelenül is felvesszük az illető testtartását és utánozzuk a mozdulatait. Ezt a szabályt előnyünkre fordíthatjuk, ha szeretnénk megnyerni a másik bizalmát. Óvatosan utánozzuk az általa felvett testtartást vagy beszédtempót. Ezeket az apró jeleket az agy a "barátságos" nem pedig az "ellenséges" kategóriába sorolja majd. Ha úgy látjuk, hogy az illető gyors tempóban beszél, mi is vegyük fel ezt a sebességet, ha megfontolt, mi is legyünk azok.

Piramisos kéztartás

A piramisos kéztartás a magabiztosság általánosan elismert szimbóluma. Alkalmazása során két kezünk újbegyeit egymással szembe fordítjuk és összeérintjük, ezáltal "tornyot" formálva. Használhatjuk állásinterjú közben az asztalon, vagy beszéd közben, amikor hangsúlyozni szeretnénk a mondanivalónkat. Ez a kéztartás arra is jó, hogy lekösse kezünket, amivel így nem fogunk hadonászni.

Nyitott kartartás

Amikor mellkasunkon összefonjuk karunkat, ösztönösen létfontosságú szerveinket védjük általa, ez természetes védekező állásnak tekinthető. Ha nyugodtak és nyitottak szeretnénk maradni egy megbeszélés alkalmával, tartsuk karunkat lazán magunk mellett. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy összefonjuk karunkat, vegyünk a kezünkbe papírt vagy tollat. Tapasztalni fogjuk, hogy amint kikerülünk a védekező pozícióból sokkal nyitottabbá és befogadóbbá válunk.

Laza, nyitott testtartás

A kulcscsontjaink közti mélyedés egy olyan pont, amelyet gyengén megmasszírozva csökkenthetjük idegességünket és megnyugtathatjuk magunkat egy stresszes szituációban. Nyakszirtünk masszírozása ugyanilyen hatással lehet, lassítja a szívverést és stresszoldó.

A szakértő javaslata alapján a fenti alapelveket körültekintően alkalmazzuk, mert a testbeszéd egy művészet, és a hamis vagy erőltetett testbeszédet rendkívül gyorsan felismerik az interjúztatók.

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és alkalmazzuk őket az állásinterjún. Közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala