A The Undercover Recruiter szakértői cikkében egy nagyon is valós szituációt vet fel: a jelölt már több mint egy éve keres állást, de az esetek többségében azzal az indokkal utasítják el, hogy túlképzett. Egy idő után az illető elhatározza, hogy apróbb módosításokat hajt végre az önéletrajzában annak érdekében, hogy képzettsége és szakmai tapasztalata ne tűnjön túlzottnak a megpályázott pozíciókhoz.

Az illető elkezdi kihúzni a régebbi munkákat, vagy megváltoztatja a betöltött pozíció nevét valamire, ami kevésbé "menedzser" jellegű. Például: "területi sales képviselő" helyett "sales munkatársat" ír, vagy a pozíció jellemzésekor nem említ olyan dolgokat, mint csoport vezetése vagy bármilyen projekt koordinálása. 

Habár az önéletrajzban való hazugság vagy csúsztatás önmagában nem juttathat senkit börtönbe, lehetnek hosszú távú súlyos következmények, melyek miatt mégsem ajánlatos valótlant állítani.

Íme két választási lehetőség és a következmények, melyek vele járnak:

1. Hazudni az önéletrajzban!

Az első vizsgált helyzetben a jelölt a hosszú távú munkanélküliségből adódó elkeseredettség miatt úgy dönt, hogy hazudni fog az önéletrajzban. Ez lehet a fent említett "lefelé pontozás", mint például bizonyos titulusok egyszerűsítése és felelősségi körök elhagyása, de előfordulhat ennek ellenkezője is, amikor a jelölt olyan szakmai tapasztalatokról, végzettségről és képesítésekről számol be, melyeknek nincs a birtokában. Hazugságnak számít az is, ha az előző munkahelyeinken töltött időről csúsztatunk, úgy alakítjuk az időpontokat, hogy elfedjünk 1-2 év kihagyást, vagy egyszerűen csak nem írunk záró időpontot előző munkahelyünk elé, azt sugallva, hogy még jelenleg is ott dolgozunk. 

Következmények:

A munkaadó nagy valószínűséggel mindent le fog ellenőrizni, amit az önéletrajzban említettünk abban az esetben, ha ránk esik a választás. Az önéletrajzban való hazugság nemcsak etikátlan, hanem akár kirúgással is járhat a későbbiekben, amennyiben a munkavégzés során a saját hibánkból sérül a vállalat, vagy a vállalat ügyfeleinek érdeke, esetleg anyagi veszteségek keletkeznek és a vizsgálat során kiderül, hogy nem rendelkeztünk az általunk állított szakértelemmel vagy végzettségekkel. Ebben az esetben nemcsak a biztos elbocsátással, de szakmai hírnevünk csorbulásával és hitelességünk elvesztésével is számolnunk kell. 

Ezért nem érdemes hazudni az önéletrajzban!

2. Igazat mondani az önéletrajzban!

Ebben az esetben a jelölt igazat mond az önéletrajzában és annak ellenére sem változtatja meg a tényeket, hogy rövid távon visszautasításokban lesz része. Az illető számára habár nagy a kísértés, hogy egy hirtelen elbocsátás után alacsonyabb kaliberű állásokat pályázzon meg annak érdekében, hogy minél gyorsabban munkához jusson, mégsem kockáztatja karrierje kisiklását és kitart az őt megillető pozíciók mellett. 

Következmények:

Ha túlképzettség miatt nem kapjuk meg az általunk megpályázott állásokat, az ösztönözzön minket arra, hogy olyan pozíciókra adjuk be a jelentkezésünket, amely jobban összhangban áll azzal a tudással, melynek birtokában vagyunk. Emeljük a tekintetünket magasabbra és tartsuk észben, hogy ha olyan állást nyerünk el, melynek esetében nem tartanak minket túlképzettnek, az óriási lendületet adhat karrierünknek! Úgy fogjuk érezni, hogy a helyünkön vagyunk és a munka nem csak a túlélésért folytatott szükséges rossz lesz. Egy stabil karrieren kívül ráadásul magasabb fizetéssel is járnak az ilyen munkák. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ezért nem érdemes hazudni az önéletrajzban!A Profession.hu önéletrajz-készítőjét ITT találjuk!

Konklúzió:

Az egyetlen dolog, amit elérünk az önéletrajzban való hazugságokkal, hogy olyan munkát kapunk meg, melyre nem vagyunk 100 százalékig alkalmasak, így nem csak saját karrierünknek ártunk, de a vállalatnak is károkat okozunk. A hazugság szinte minden esetben lelepleződik és kirúgással járhat. Ha ezt a gyakorlatot folytatjuk rendszeresen, egy idő után az önéletrajzunk tele lesz "ad-hoc" munkákkal és még kevésbé lesz meggyőző. Nem fogjuk tudni megmagyarázni, miért csak pár hétig tartott a legutóbbi 3 munkánk, letagadni ezeket pedig nem érdemes, egy egyszerű bankszámlakivonat bekérésével kiderülhet, kiknek dolgoztunk az utóbbi időben.

Ezért nem érdemes hazudni az önéletrajzban!Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk!

Ezért nem érdemes hazudni az önéletrajzban!További tippek az önéletrajz megírásához ITT!

Címkék: önéletrajz, HR, álláskeresés, állásinterjú, hazugságok, pozíció, karrierfejlődés, munkanélküliség

Szemlézte: Fogas Krisztina