A Careerbuilder megvizsgálta, melyek azok az előjelek, amik azt jelzik, hogy a felvételiztető komolyan fontolóra vette, minket válasszon a pozícióra.

Habár minden kétséget kizáró jelek nem léteznek, ha az alábbi 10 jel többsége igaz ránk, optimisták lehetünk. Ha azonban biztosra akarunk menni, lovagoljuk meg a jól sikerült állásinterjú által adott lendületet, és adjuk be még több helyre pályázatunkat!

Íme a 10 jel, hogy közel kerültünk álmaink állásához:

1. Behívtak a második körre

Ha az első interjú után megkérdezik, hogy vissza tudnánk-e jönni a következő körre, akkor egyértelműen jó úton haladunk. Egyik vállalat sem pazarolja az időt olyan jelöltek további meghallgatására, akiket nem tart esélyesnek a pozíció elnyerésére. 

2. Referenciát kérnek

Ha ajánlást kérnek, az annak a jele, hogy többet szeretnének megtudni rólunk, vagyis kutatást fognak végezni hátterünkről és beszélni fognak volt főnökeinkkel, kollégáinkkal. Az ilyen jellegű plusz információt jellemzően már csak azokról gyűjtik be a cégek, akik egyébként minden kritériumnak megfeleltek. 

10 jel, hogy jól ment az állásinterjú

3. Bemutatnak a csapatnak

Jó jel, ha a helyszínen bemutatnak leendő kollégáinknak, vagy megemlítik, hogy lenne néhány ember, akikkel érdemes találkoznunk. Ha nem találnának alkalmasnak, nem vennék a fáradságot, hogy szakmai kapcsolatoknak mutassanak be. A vezetők általában védik a csapatukat, és nem kockáztatják meg, hogy olyan jelölttel ismertessék meg a team tagjait, aki nem illene közéjük. Készüljünk fel rá, hogy a bemutatkozás után valószínűleg ki fogja kérni a csoport véleményét rólunk. 

4. Az átmeneti lépések szóba kerülnek

Amikor a HR-menedzser komolyan fontolóra veszi, hogy felajánlja az állást, tudni szeretné, hogy milyen feltételekkel és milyen időkerettel kell számolnia, vagyis mennyi időbe telik, ameddig jelenlegi munkahelyünket ott tudjuk hagyni. Egyúttal azt is tudni szeretné, hogy van-e olyan összeférhetetlenség, amely megakadályozhatja a vállalathoz való felvételt. 

5. Milyen fizetési igényei vannak?

Attól függően, hogy az interjúfolyamat mely részén tartunk, jó jelnek számít, ha a felvételiztető szóba hozza a fizetés témáját. Ez azt jelenti, hogy a cég elméletileg hajlandó pénzt invesztálni belénk. Vigyáznunk kell azonban, hogyan válaszoljuk meg a fizetésre vonatkozó kérdést, ugyanis egy kiváló állásinterjú hirtelen keserű hangvételűvé válthat, ha felkészületlenül ér minket a pénzügyekre vonatkozó kérdés.

Vagy arra fognak rákérdezni, hogy milyen fizetési igényeink vannak, vagy arra, hogy jelenlegi munkahelyünkön mekkora bért kapunk. Állásinterjúra mindig érkezzünk úgy, hogy egy lapra részletesen legyen leírva jelenlegi kompenzációs csomagunk, illetve gondoljuk át alaposan, mit válaszolnánk a ,,Milyen fizetési igényei vannak?" kezdetű kérdésre. 

6. A HR-es mosolya

A HR vezető, vagy a toborzási specialista reakciója általában sokat sejtet arról, hogyan sikerült a szereplésünk. Figyeljük meg az interjú utáni mondatait, megjegyzéseit! Ő az első, akivel a folyamat során találkoztunk és gyakran az ő kommentárjaiból következtethetünk a leghitelesebben arra, hogy esélyesek vagyunk-e. 

7. Részletes válaszok a kérdéseinkre

Ha az interjúztató kimerítően és hosszan válaszol kérdéseinkre, azt jó jelnek vehetjük, azt mutatja, hogy ő próbál minket meggyőzni a vállalat és a kínált pozíció előnyeiről, vagyis mi már meggyőztük őt alkalmasságunkról, most szeretné bebiztosítani, hogy mi is előnyösnek találjunk a cég által kínált lehetőséget.

8. Elhúzódó interjú

Ha a felvételiztető nem tartja érdemesnek a jelöltet, általában arra törekszik, hogy minél hamarabb pontot tegyen a beszélgetés végére. Ha azt vesszük észre, hogy az interjú a meghatározott időkereten túllépve tovább folytatódik és az interjúztató szeretne többet megtudni rólunk, esetleg már szakmai kérdések is szóba kerülnek, azt vegyük biztató jelnek. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

9. Árulkodó testbeszéd

Figyeljük meg a felvételiztető testbeszédét, mert sokat elárulhat arról, hogy alakul az interjú. Ha az illető bólogat, előre hajol és rendszeresen jegyzetel, az arra utal, hogy felkeltettük az érdeklődését. Ellenben ha nem tartja a szemkontaktust, nem jegyzetel, esetleg többször is az órájára néz, az nem jó jel. 

10. Kulturális alkalmasság

Minél többet beszél a HR menedzser arról, hogyan illenénk be a vállalatba, annál jobb. A legtöbb cég olyan jelöltet keres, aki beleillik a céges környezetbe és kényelmesen érezné magát a csapatban. Ha a felvételiztető úgy látja, megfelelőek vagyunk, akkor részletekbe menően fog beszélni a vállalati kultúráról és "sales" üzemmódba kapcsol, hogy "eladja" nekünk a céget. 

A fenti jelek természetesen nem biztosítékai annak, hogy valóban megkapjuk a munkát. Még ha mindent jól is csináltunk, megvan annak az esélye, hogy valaki más is kiválóan, vagy még kiválóbban szerepelt. Ennek ellenére ha folyamatosan látjuk a fenti jelek többségét, legalább tudni fogjuk, hogy volt esélyünk.

Címkék: állásinterjú, álláskeresés, siker, HR

Szemlézte: Fogas Krisztina