Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hiába szeretnének dolgozni, a hajléktalanoknak - speciális problémáik miatt - a jelenlegi munkaügyi rendszerben nincs lehetőségük arra, hogy a munka világán keresztül találjanak vissza a társadalomba - közölte Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa.

A hajléktalanok munkaerő-piaci lehetőségeit felmérő jelentésében e problémák közzé sorolta a szélsőséges kiszolgáltatottságot, az elhanyagolt külsőt, a leromlott fizikai és mentális egészségi állapotot, a lakhatás és vele a biztos háttér hiányát, valamint a társadalom, a foglalkoztatók diszkriminatív hozzáállását. Ezek a tényezők gyakorlatilag esélytelenné teszik az elhelyezkedésüket - ismertette a jelentést a Szakszervezetek.hu.

Az ombudsman szerint a hajléktalanok visszatérését a munkába elsősorban munkahelyteremtéssel lehetne megoldani. Emellett képzési, átképzési lehetőségeket kellene teremteni, és az atipikus foglalkoztatási formákat, valamint a munkáltatók által igénybe vehető kedvezményeket elterjeszteni. Ha mindezek jogszabályi szintű támogatással párosulnának, sokkal jobban lehetne ösztönözni a foglalkoztatásukat.

Szabó Máté ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a hajléktalan emberek munkaerő-piaci helyzetének javítására kidolgozandó javaslatában vegye figyelembe az említett akadályozó tényezőket.

A nemzetgazdasági miniszterrel együttműködve jogszabály-módosítást kezdeményez: ezzel lehetővé válna további atipikus foglalkoztatási formák megteremtése, védett munkavállalási lehetőségek elterjesztése, különleges munkavégzési körülmények alkalmazhatósága és mindezek ellenőrizhetősége.