HR-válaszok a koronavírus-válság kihívásaira (x)

Olvasási idő: 2 Perc
Kutatások
2021.05.26.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
HR-válaszok a koronavírus-válság kihívásaira (x)

Milyen válaszokat adott a HR a koronavírus-járvány teremtette kihívásokra?

A 2020-ban indult KoronaHR elnevezésű kutatást szakmai civil szervezetek, egyetemek, területi gazdasági kamarák, önkormányzat, elhelyezkedést segítő vállalkozások és kutatási program összefogásával végezték két fázisban. A több mint 1000 szervezet részvételével készült felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, a hazai vállalatok HR-szempontból miként alkalmazkodtak a járvány hatásaihoz.

Így kezelték a szervezetek a válságot

A kutatásban vizsgálták többek között azt is, hogy a résztvevő szervezetek a koronavírus járvány második hullámában milyen általános válságkezelő intézkedéseket vezettek be.

A legjellemzőbb intézkedések, amelyeket a felmérésben résztvevők több mint háromnegyede legalább kismértékben alkalmazott, az a szervezeti hatékonyság növelése (81%) és a stratégia átdolgozása (78,3%) volt. Ezen intézkedéseket a válaszadó szervezetek legalább egyötöde „nagyon jellemzőnek” ítélte.

Az eredmények alapján szintén elterjedt általános válságkezelő intézkedésnek, áthidaló megoldásnak tekinthető az általános költségcsökkentés (69,8%), a megfelelő kommunikációs eszköztár bevezetése (67,2%), beszerzések, kiadások elhalasztása (63,7%).

A lehetséges megoldások között népszerűnek bizonyult az új technológiák és eljárások bevezetése (60,4%), a dolgozók éves szabadságának kiadása is (57,4%), de sokan választották új piacok megcélzását (50,1%) és egy erőteljesebb/megújított marketing tevékenység alkalmazását (51,8%) is.

A munkaerő megtartására törekedtek a szervezetek

A válaszadó szervezetekben törekedtek a megtartásra: a résztvevők 30%-a a létszámcsökkentést legfeljebb kis mértékben tartotta jellemzőnek. Kevés szervezet reagált a válságra az üzleti területek kiszervezésével (21,9%), visszaszervezésével (22,9%), vagy fizetés nélküli szabadságolással (28,1%)

Ahol húzni kellett a nadrágszíjon, ott inkább a kommunikációs és a fejlesztési területeket érintették a megszorítások: a minta több mint kétötöde élt az innovációs projektek leállításának (40,4%), a kommunikációs kiadások csökkentésének (41,7%), a beszállítói hálózat megerősítésének (44,2%), és a stratégiai beruházások leállításának (45,9%) eszközével is.

A kifejezetten hazai sajátosságokat vizsgáló kutatás további részletes eredményeit – köztük a leggyakrabban alkalmazott, speciálisan HR-szempontú válságkezelő intézkedéseket – tartalmazó összefoglalók ingyenesen letölthetőek ide kattintva.

A cikk megjelenését a Wolters Kluwer Hungary támogatta.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X