A HR titkos szuperfegyvere: az exit interjú

Olvasási idő: 5 Perc
Elbocsátás
2019.08.12.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
A HR titkos szuperfegyvere: az exit interjú

Az exit interjú rendkívül hatékony eszköz a HR kezében: egyszerre olcsó diagnosztikai módszer és az employer branding egy fontos, utolsó utáni mozzanata. Feltéve persze, hogy használjuk és kihasználjuk.

Miért nem aknázzák ki többen az exit interjúban rejlő lehetőségeket? Hogyan tehető mindkét fél részére tanulságossá a távozás?

Kovács Orsolya HR-szakembert kérdeztük, aki multinacionális (Tesco, GE) és középvállalatoknál szerzett tapasztalatai alapján nagyon hatékony eszköznek tartja a kilépő interjút:
Könnyű kifogás, hogy olyan sok nyűg van a távozó kollégák nélkül is - menjen, minél kisebb energiabefektetéssel távozzon a munkatárs. Pedig fontos lenne, hogy beszélgessünk még egy utolsót: ez az interjú talán a legolcsóbb diagnosztikai eszköz, amivel kiderülhet, hogy mi a helyzet a szervezetben. Megtudhatjuk, miért mennek el a munkavállalók, és gyakran derül fény olyan tendenciákra, hogy például egy konkrét középvezető mellett nem maradnak meg a munkatársak, vagy egy adott pozíciót hagynak ott gyakran. Persze az is előfordul, hogy rajtunk kívül álló okok miatt távozik valaki: megunja, hogy egy órára van a munkahelye, és talál valami közelebbit, de elég gyakori, hogy hasznos vagy épp meglepő információkhoz jutunk az ilyen beszélgetések során.

Mitől lesznek érdekeltek a távozók abban, hogy megnyíljanak az exit interjú során?

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya

HR-szakember

Nagyon fontos, hogy a HR-es munkatárs, aki felveszi az interjút, legyen hiteles, legyen olyan tekintélye, ami megengedi ezt a beszélgetést. Ha a munkavállalók azt tapasztalják, hogy őszinte érdeklődéssel fordulunk feléjük és számít a véleményük, akkor az esetek nagy részében komolyan veszik az exit interjút és értékes visszajelzéseket kaphatunk. Azzal is szoktam érvelni, hogy bár az adott munkavállaló távozik, a csapat többi tagja - gyakran jó barátok - viszont maradnak, és nekik még segíthet azzal, hogy megosztja velünk a véleményét.

Töltse le PDF-ben a Profession.hu tippjeit a hatékony exit interjú megszervezéséhez!

Fontos a tudatos lezárás

Adjunk mi is visszajelzést: jó lehetőség ez a beszélgetés arra, hogy megköszönjük az elmúlt időszakot, kiemeljünk esetleges jó momentumokat a közös munkában. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez az utolsó esélyünk arra is, hogy a munkavállalóban felhalmozódott, távozáshoz vezető feszültségből “átvegyünk”. Egy csalódott, munkaerőpiacra frusztráltan kiszabaduló ex-munkavállalóban nincs lojalitás, az interneten szabadjára engedett, keresetlen véleményeket pedig sokkal nehezebb kezelnünk. Dühös anonim kommenteket előzhetünk meg egy jó beszélgetéssel. Amikor pedig értékes munkaerő távozik, aki hiányozni fog a csapatból, akkor jelezhetjük, hogy várjuk vissza a szervezetbe, akár más területen, pozícióban is.” - tette  hozzá Orsolya.

Az exit interjú tehát a munkavállalóval felépített kapcsolat fontos zárómomentumainak egyike. Ahogy arra a szakember is rávilágít: ha már komoly energiákat allokáltunk kiválasztásra, hirdetésekre és többkörös interjúztatásra, majd a beléptetésre is, akkor az is fontos, hogy a folyamat másik végén is tudatosak legyünk. “A szűkös budgetek korában ez egy olcsó és fontos eszköz, amit ki kell használnunk.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X