Átlagos reggeleket mindenkinek

Olvasási idő: 3 Perc
HR-stratégia
2023.04.14.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
Átlagos reggeleket mindenkinek

Az emberi oldal kezdeményezésben több mint egy éve azon dolgozik a Profession.hu és a KézenFogva Alapítvány, hogy minél több fogyatékkal élő ember is átélhesse azokat az „átlagos” reggeleket, hétköznapokat, amit a munkaerőpiacon jelenlévő emberek nap mint nap megtehetnek. Az első évben már több mint 25 megváltozott munkaképességű embernek segítettek közösen munkát találni. A projekt 2023-ban is folytatódik.

A Profession.hu Az emberi oldal kezdeményezésével több éve azon dolgozik, hogy olyan munkaerőpiaci csoportokat segítsen, amelyek valamilyen oknál fogva hátrányos helyzetből indulnak a munkakeresésben. A 2022-ben indult kampányban a KézenFogva Alapítvány szakértőivel hozták közelebb egymáshoz a munkáltatókat és a megváltozott munkaképességű munkakeresőket.

A kezdeményezés célját a hétköznapokban jól szemlélteti a Szilvi történetét bemutató videó: arra törekszünk, hogy minél több fogyatékkal élő ember is átélhesse azokat az „átlagos” reggeleket, hétköznapokat, amit az ép, munkaerőpiacon jelenlévő társaik nap mint nap megtehetnek.

A munkaadók nyitottsággal fogadták a projektet, hiszen az Alapítvány munkatársai több mint 30 alkalommal tartottak különböző tájékoztató és érzékenyítő előadást, ahol többek között szót ejtettek a munkahelyi integrációs programokról, felkészítették a dolgozókat a megváltozott munkaképességűekkel való közös munkára, illetve arra is, hogyan tudják majd folyamatosan és hatékonyan kezelni a gyakorlatban felmerülő problémákat. Ennek köszönhetően számos hazai szervezet válhatott befogadóbbá, és mind az újonnan érkező, mind a már ott dolgozó kollégák egyre magabiztosabban tudják majd kezelni a hátrányos helyzetből adódó szituációkat, nehézségeket. Az emberi oldal kampány összegzéséből mi is megismerhetjük, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a megváltozott munkaképességűeknek.

A kampány során végzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók 82 százaléka úgy érzékeli, hogy kollégáik elfogadóak és nyitottak velük szemben. Az első találkozáskor és a betanulási időszakban ez az arány alacsonyabb volt (66 százalék), de a beilleszkedés a legtöbb esetben még így is sikerrel zárult. Ez szintén azt mutatja, hogy a cégeknek és a munkavállalóknak is egyaránt fontos az elfogadó közösség.

A közös kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy a megváltozott munkaképességű emberek rengeteget adhatnak a munkahelyi közösségeknek. Azon túl, hogy bevonásukkal csökkenthető a munkaerőhiány, javítja a cég külső megítélését, és igazoltan pozitív hatással van a vállalati kultúrára is, ha egyre több, a megszokottól más háttérrel rendelkező kollégával színesítjük a csapatunkat.

Mivel a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya, illetve a versenyszférában való jelenléte még mindig alacsonynak számít, a Profession.hu kedvezményes álláshirdetést ajánlott fel azoknak a vállalatoknak, akik csak megváltozott munkaképességű személyt keresnek a hirdetésben, ezzel is segítve a két csoport egymásra találását. Ennek köszönhetően több mint 400 ilyen álláshirdetés jelenhetett meg az állásportálon tavaly.

Az emberi oldal kampány 2023-ban is folytatódik, ezért akik megváltozott munkaképességű személyekkel szeretnék még sokszínűbbé tenni a szervezetüket, továbbra is csatlakozhatnak a projekthez. A részvételhez szükséges feltételeket az www.azemberioldal.hu weboldalon keresztül érhetjük el, ahol még többet megtudhatunk a megváltozott munkaképességűek hazai helyzetéről, valamint a Profession.hu és a KézenFogva Alapítvány által nyújtott támogatásokról.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X