Tavaly összesen 10 százalékkal több cég keresett munkaerőt, mint 2017-ben. Az új pozíciók száma országos szinten 13 százalékkal, míg a jelentkezések száma 5 százalékkal növekedett a Profession.hu adatai szerint. A szakemberek iránt számos területen nőtt a kereslet, bár néhány szegmensben, némiképp meglepő módon, enyhe csökkenés volt tapasztalható. A piac alakulására hatást gyakoroltak a közigazgatásban bekövetkezett változások is, mégis azt mondhatjuk, hogy mindent egybevetve az 2018-as év legfőbb nyertesei az egyre értékesebb munkavállalók.

[turbocta link=”https://webpages.profession.hu/hirdetesi-termekek/” cta=”Megnézem a hirdetési ajánlatot!”]

A toplista élén

A múlt évben a legtöbb álláshirdetést Szakmunka kategóriában adták fel, ami azt jelenti, hogy 2017-hez képest a cégek 23 százalékkal több dolgozót kerestek, míg az ezekre érkezett jelentkezések száma 19 százalékkal növekedett. A Fizikai Segédmunka kategória az előkelő második helyen végzett, amelyen belül a 12 százalékkal több pozícióért 10 százalékkal többen érdeklődtek.

A kereslet a Vendéglátás (31%), az Adminisztráció, Asszisztens, Irodai munka (29%) és az Egészségügy, Gyógyszeripar (25%) kategóriákban emelkedett a leglátványosabban. Az álláskeresők körében is a Vendéglátásban kínált állások voltak a legnépszerűbbek (27%), de a potenciális jelöltek a Mezőgazdaság, Környezet (20%), valamint a „Szakmunka” csoportokba sorolt pozíciókra is nyitottabbak lettek.

A meghirdetett munkakörök tekintetében nem sokat változott a listavezetők sorrendje: továbbra is bolti eladót/pénztárost, illetve betanított munkást kereső hirdetésekből szerepelt a legtöbb az állásportálon, a programozókat viszont – egy helyet előrelépve – letaszították a dobogóról a raktárosok. Az álláskeresők közül az adminisztrátor, a területi képviselő és a bolti eladó/pénztáros pozíciókra jelentkeztek a legtöbben.

Mindennek ára van

A munkaerőhiány komoly kihívások elé állítja a munkaadókat, a versenyben maradás pedig új stratégiákat kíván. Ennek jegyében egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is, amelynek hatása a potenciális jelentkezők számában is mérhető lehet: az ilyen hirdetéseket ugyanis 72 százalékkal többen nyitják meg az érdeklődők közül, mint azokat, amelyekből hiányzik ez a fontos számadat. És ha már a béreket emlegettük: az abszolút keresleti piacon a legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak. Számukra igazán jelentős növekedést hozott a 2018-as év, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban. Utóbbiak ráadásul rendkívül sok állás között válogathatnak: a feladott hirdetések száma alapján ezek a pozíciók a 8. helyen állnak, míg jelentkezés alapján a TOP20-ba sem kerülnek be.

[turbocta link=”https://webpages.profession.hu/visszahivast-kerek-1/” cta=”Visszahívást kérek!”]

További változások

A nyári létszámstop, majd az őszi leépítések határozottan látszódnak az állami intézmények hirdetésszámában és a jelentkezésekben is: 45 százalékkal kevesebb hirdetésre 41 százalékkal kevesebb jelentkezés érkezett, mint 2017-ben, de az állásportál elemzői szerint 2019 elejétől ez a kategória is visszaáll majd a megszokott arányokhoz. A Közigazgatás mellett az Üzleti támogató központok és az IT programozás és fejlesztés kategóriában volt megfigyelhető további, kisebb mértékű csökkenés a hirdetések volumenében.

Ezzel szemben 2018 utolsó negyedévében a vidéki piacot is látványos növekedés jellemezte, több megyében is. Baranyában 35, Somogyban 33, Vasban 28, Győrben pedig 23 százalékkal több hirdetést adtak fel a helyi vállalkozások, mint 2017 azonos időszakában.Nem titok tehát, hogy a munkaerőhiány vonatkozásában nem számíthatunk szignifikáns változásra, sőt a jó munkaerő megszólításáért és bevonzásáért is egyre proaktívabb megoldásokra lesz szükség. A HR stratégiai fontossága megkérdőjelezhetetlen lesz 2019-ben, ahogy a toborzásra, mint egy számtalan elemből álló, komplex folyamatra kell tekintenünk ezután is. A helyzet egyáltalán nem reménytelen, azonban a siker egyre több tényezőn múlik.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X