5 könyv, amit mindenképp olvassunk el, mielőtt felveszünk valakit!

Olvasási idő: 6 Perc

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
5 könyv, amit mindenképp olvassunk el, mielőtt felveszünk valakit!

5 könyv, amit mindenképp olvassunk el, mielőtt felveszünk valakit!

A kiválasztási folyamat sok esetben nem könnyű a cégek számára, különösen a mostanában jellemző munkaerő-piaci viszonyok mellett. Értékes, szakképzett munkaerőből ugyanis nagyon komoly hiány lépett fel az elmúlt időszakban, ez pedig meg is látszik a cégeknél: szinte folyamatosan küzdenek a munkaerőhiány problémájával, legalábbis ami a tényleg jó munkaerőt illeti.

Mivel az elmúlt évtizedben jó néhány éven át fordított felállás volt a jellemző, vagyis akkora volt a munkanélküliség, hogy a cégek gyakorlatilag bármit megtehettek, mindig találtak újabb és újabb dolgozókat, a megalázó fizetések és körülmények miatt sokan mentek külföldre. A kint szerencsét próbáló szakképzett munkavállalók zöme pedig megtalálta a számításait, és vissza sem jött. Ezért alakult ki a jelenlegi helyzet, vagyis az, hogy nemhogy azt csinálnak a cégek, amit akarnak, hanem komolyan versengeniük kell a jó munkaerőért.

Nehézségek a kiválasztásban

Ahhoz, hogy a cégünk sikeres legyen, tehetséges, motivált, szakképzett és hatékony dolgozókkal kell együttműködnünk. Az első lépés azonban az, hogy meg kell őket találnunk, így kiemelt jelentőséggel bír a kiválasztás folyamata. Ezt a legtöbb vezető tudja is, és éppen ezért nem könnyű feladat a felvételiztetés.

A toborzás során már az elejétől kezdve fontos odafigyelni a részletekre. Az első pont itt az álláshirdetés: hol hirdetünk, hogyan hirdetünk, milyen a hirdetésünk. Ezután jöhet a jelentkezőkkel való kommunikáció, a szűrés, az interjúk, a próbafeladatok, végül pedig kiválasztjuk azt, akivel együtt szeretnénk dolgozni.

Így leírva persze ez sokkal könnyebbnek tűnik, mint amilyen valójában. A folyamat során tudnunk kell kiszűrni, ki mond igazat és ki nem, kinek van olyan gondolkodása, amilyenre szükségünk van. Fontos, hogy ki mennyire lelkes, motivált, szorgalmas, mennyire tud kreatív lenni, kinek milyen végzettsége tapasztalata van. Kell némi tudás és tapasztalat ahhoz, hogy mindezt átlássuk a jelöltekkel való interakciók során.

Könyvek, amiket érdemes a témában elolvasni

Könnyebb a helyzet ott, ahol profi HR-osztály áll rendelkezésre, de sok cégnél ez nincs így. Ha a mi cégünknél is problémás a helyzet, jól jöhet az alábbi lista, mely 5 olyan könyvet tartalmaz, amit mindenképpen érdemes elolvasni, ha új embert szeretnénk felvenni.

  1. Egy fejvadász vallomásai – avagy munkaerő kiválasztás a sógoron, a komán, és a barátokon túl! – Kelkó Tamás

Nem véletlenül áll ez a könyv a lista élén: Magyarországon igen komoly „hagyománya” van annak, hogy ha valakinek van egy kisebb-nagyobb vállalkozása, cége, azt az ismerőseivel, barátaival, rokonaival tölti fel. Aztán jellemzően megy a csodálkozás, bosszankodás, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene, az alkalmazottak elrontanak ezt-azt, és úgy általában, elmarad a cég teljesítménye a várttól.

A szerző szerint sok vezető tartja az alkalmazottait „fizetett ellenségnek”, és nem véletlenül: úgy érzik ahelyett, hogy korrekt módon elvégeznék a munkájukat, elérnék a kitűzött célokat, a dolgozók akadályozzák őt és a céget.

A gond csak az, hogy minden vezetőnek lehetősége van eldönteni, kit vesz fel: aki nem elégedett az alkalmazottaival, annak elsősorban magában kell keresnie a hibát. Átgondolatlanul végzik a munkaerő felvételt, ezáltal gyakorlatilag megbénítják cégüket. Szép dolog, ha segít az ember a barátainak, a családjának, de ez egyenes út ahhoz, hogy alkalmatlan dolgozók hemzsegjenek a cégnél.

A könyv szerzője szerint Magyarországon nagyon sok olyan vállalkozás van, ami egy helyben topog, pedig igen komoly sikereket érhetne el. Úgy látja, ezekben az esetekben jellemzően az a probléma, hogy a kulcsmunkakörökben nem a megfelelő emberek foglalnak helyet, akik nem tudnak hatékonyan tenni a cég növekedése érdekében.

  1. A legifjabb titánok – Vezetőknek a Z generációs munkavállalókról – Schäffer Beáta

Az 1995 után született, úgynevezett Z generáció éppen napjainkban kerül ki a munkaerő-piacra. Mivel a jelenlegi vezetők jóval idősebbek, igen nagy lehet a generációs szakadék, ami problémát okozhat egymás hozzáállásának megértésében, így pedig a zökkenőmentes munkakapcsolat kialakításában.  A Z generáció tagjai egy új világban nőttek fel, ennélfogva más szabályok szerint élnek, mint a náluk idősebbek. Mások az erősségeik és a gyengeségeik, emiatt sokszor tévesen ítélik meg őket. Jellemzően az idősebbek tartanak attól, hogy mi lesz, ha ez a generáció teljesen ellepi a munkahelyeket, pedig a szerző szerint nem kellene, ugyanis nagyon könnyen fejleszthetők és motiválhatók – ha tudja az ember, hogyan csinálja.

  1. Ifjú titánok – Vezetőknek az Y generációs vezetőkről – Schäffer Beáta

Az Y generációval ugyanaz volt a probléma, mint jelenleg a Z-vel: teljesen más körülmények között nőttek fel, mint az idősebb korosztály, ezért nagyon nehezen értik meg egymást. A Z generáció mára ugyanakkor felnőtt, és nagyon komolyan jelen vannak a munkaerőpiacon. Ők ugyanis a mai harmincasok, vagy közel harmincasok, ami azt jelenti, hogy mostanra már vezető pozíciókban is előfordulnak. A szerző szerint ez a korosztály lendületes, okos, tele van energiával. Az Y generáció tagjai sikerre törekednek, nyíltan versengenek egymással és vezetőikkel is. A könyv arról szól, hogyan lehet ezt az energiát jó irányba fordítani, illetve hogyan kell őket motiválni, hogyan lehet belőlük a legtöbbet kihozni.

  1. A tökéletes állásinterjú – Igor S. Popovic

Az állásinterjúk kérdése az interjúztatókat és a munkavállalókat egyaránt foglalkoztatja, persze más szempontból. Egy interjúztatást tervező vezetőt nyilvánvalóan az érdekel, hogyan tudhatna meg minél több információt a vele szemben ülő jelöltről, a másik oldal pedig arra kíváncsi, hogyan tud minél jobb teljesítményt nyújtani. Ez a könyv mindkét oldalnak segítséget nyújt, ugyanis az ideális állásinterjú alapos és részletes szakértői tanácsait írja le lépésről lépésre. A kötet tartalmaz mintakérdéseket és válaszokat, interjúhelyzetek értékelését, és azt is, hogyan lehet kezelni kényes kérdéseket. A könyv segít abban, hogy jól szerepeljünk az interjúkon, az interjúztatónak pedig abban, hogy könnyebben átlásson a jelentkezőkön, és megtanulja, hogyan építse fel az interjút, milyen kérdésekkel ismerheti meg viszonylag jól a másik felet.

  1. Csapatjáték – Egy ragyogóan teljesítő csapat összeállításának, megtartásának és gondozásának titka – Blair Singer

Ahhoz, hogy a cégünk jól működjön, nem elég, ha a legjobb embereket vesszük fel: az is fontos, hogy ők egy csapatként tudjanak együtt dolgozni, és jól működjenek együtt. Lényeges továbbá, hogy a legjobbakat meg is tudjuk tartani: nemcsak az egyéneket, a csapatot is. A könyv megmutatja, hogyan lehet a legjobbakat megtalálni, és hogyan alkothatunk olyan etikai kódexeket, ami segít nekik abban, hogy egy csapatként működjenek, és így a legjobbat hozzák ki magukból. Választ ad arra is, hogyan lehet a csapatot lojálissá, elkötelezetté tenni. A kötet beszámolókat tartalmaz olyan emberektől, akik mindezt megvalósították. A szerző a személyes és szervezeti változások tanácsadója, tréner, és szónok, szakmájában pedig komoly sikereket ér el – érdemes tőle tanulni.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X