Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre gyakrabban hallhatunk olyan történetekről, amikor valaki néhány sikeres év-évtized után úgy dönt, hogy megvalósítva egy régi álmát, maga mögött hagyja jól megszokott munkáját, és karriert vált. Huszka Ágnessel is pont így történt. Az elmúlt években a HR területén gyűjtötte tapasztalatait, amiket ősztől már stylistként hasznosít. Lássuk, milyen összefüggések lehetnek két ilyen eltérő szakma között, és mire ajánlott felkészülnünk, ha hasonló pályamódosításon gondolkodunk!

P: Mi a végzettsége és mivel foglalkozott mostanáig?

Huszka Ágnes: Marketingesként végeztem, de ennek ellenére 2011-től a toborzás-kiválasztás területén dolgoztam, különböző ügynökségeknél. Ez a HR egy speciális szegmense, amely értékesítői vénát és vállalkozói szemléletet is kíván. Összetett, kihívásokkal teli munka, hiszen nincs két egyforma ügyféligény és kiválasztási folyamat.

P: Komoly feladatai voltak. Miért épp a stílustanácsadás irányába indult el?

Huszka Ágnes: A ruhákhoz való vonzódásom gyerekkoromra datálódik. Édesanyám nagyon szépen varr, saját kollekciója is volt. Amikor felköltöztem Budapestre, minden tekintetben kinyílt előttem a világ. Az egyetem mellett ruhaüzletekben dolgoztam részmunkaidőben, és bár ezek főleg a kereskedelemről szóltak, mégis jól éreztem magam ebben a környezetben, a pénzem egy részét pedig az épp felfutó magyar divattervezők egy-egy méregdrága darabjára költöttem. De akkoriban még komolytannak gondoltam ezt a területet, mégis máig elkísért.

 Fejvadászból stílustanácsadó - álláskeresés, szakma, karrierváltás  

P: Vagyis az öltözködés már HR-esként is sokat foglalkoztatta?

Huszka Ágnes: Amikor interjúztatni kezdtem, egyre tudatosabban figyeltem a saját megjelenésemre, sok külföldi cikket olvastam a témáról. Kezdetben pályakezdők ültek velem szemben, majd egyre komolyabb pozíciókra kellett jelölteket szűrnöm. Ezzel egy időben csoportvezető lettem, sokfelé képviseltem a céget, konferenciákra jártam, állásbörzéken adtam elő, és már a partnereim öltözködése, külső-belső összhangja is érdekelni kezdett. Ez persze nem maradt titokban az ismerőseim előtt, így barátok, kollégák kezdtek hozzám fordulni tanácsokért, én pedig örömmel segítettem. Mindezek mellett a férjem is hatalmas lendületet adott az új pálya felé. A megismerkedésünkkor ugyanis üzletemberként csak jól megválogatott öltönyök és ingek alkották a ruhatárát, a lezseren elegáns szettek azonban teljesen hiányoztak a gardróbjából. Amikor segítettem megtalálni a hozzá illő, lazább viseletet, akkor fogalmazta meg, hogy nekem ezzel kellene foglalkoznom.

P: Hogyan kezdett bele a karrierváltásba?

Huszka Ágnes: Természetesen tanulással. Korábban tanultam coaching technikákat, ami nagy segítséget adott az interjúztatás során, és nagyon jó kiindulási pont ahhoz, hogy az ügyfeleimmel könnyen megtaláljam a közös hangot. Aztán még munka mellett elvégeztem egy nagyon intenzív, elméleti stylist tanfolyamot, majd pedig egy színtanácsadói képzést. Októberben mondtam fel az irodai munkámat, mivel elkezdődött a tanulás gyakorlati része, vagyis naponta kísérek egy tapasztalt stílustanácsadót, hogy a valódi példákon keresztül sajátítsam el a szakma fortélyait. Ezt előre láthatóan januárra fejezem be, és akkor fogom megalapítani a saját vállalkozásom.

P: Vagyis jelenleg nincs bevétele?

Huszka Ágnes: Nincs, ezért is készültem tudatosan erre az átmeneti időszakra, már hónapok óta elkülönítettem egy részt a fizetésemből. Úgy gondolom, ezt másképp nem lehet. Bár a képzés gyakorlati részét még talán meg tudnám oldani munka mellett, viszont rengeteg egyéb teendőm is van, ami teljes munkaidőt, vagy olykor még annál többet is kíván. Év elején indul a weboldalam, ahová már írom a posztokat, készítem a fényképeket és videós tartalmakat. De van, hogy reggeltől estig megbeszéléseim vannak, illetve tapasztalatszerzésként ingyen, vagy némi kölcsönös segítségnyújtásért cserébe stílustanácsadást is vállalok. Szóval nagyon intenzív heteim vannak.

P: A biztos, megbecsült munkát adta fel a bizonytalanért. Nincsenek félelmei a jövőt illetően?

Huszka Ágnes: Egyrészt úgy gondolom, hogy napjainkban kezd kialakulni az önismeretnek az a fajta kultúrája, amelynek már része a coach, a személyi edző és a stílustanácsadó is. Ezek ma már nem számítanak luxusnak, és szeretném is ebbe az irányba edukálni a nőket és a férfiakat egyaránt. Másrészt pedig a környezetem visszajelzései is megerősítenek abban, hogy jó irányba haladok. Bárkinek mesélek a terveimről, folyamatosan azt a pozitív reakciót kapom, hogy ez teljesen én vagyok, és ezt a szakmát nagyon el tudják képzelni hozzám. Igazán sokat jelent számomra egy-egy ilyen mondat.

P: Említette, hogy januártól már vállalkozó lesz. Mennyiben tudja hasznosítani a korábbi tapasztalatait?

Huszka Ágnes: Bár már az egyetemen is vállalkozásra ösztönöztek bennünket, több tantárgyunk is volt a témában, és a családomban is mindenki vállalkozó, én mégis nagyon hálás vagyok az alkalmazottként eltöltött évekért. Korábban nem tudtam, mi lenne az a terület, amiben igazán jó tudnék lenni, amit önazonosnak érzek, és szívvel-lélekkel tennék is érte. Ehhez szükség volt az eddigi tapasztalataimra, és az ezzel járó önismeretre. Én mindenkit buzdítanék is erre, hogy mielőtt belevág a saját vállalkozásába, ismerje meg a munka világát, a saját érdeklődését, motivációit is. Azt is fontos hozzátenni, hogy a vállalkozói lét az elején biztosan több időt és energiát kíván, mint bemenni egy munkahelyre, és ott ledolgozni a munkaidőt. A szabadság egyben azt is jelenti, hogy mindent egyedül kell elintézni, és vállalni a felelősséget. Ehhez elszántság, alázat és türelem szükséges.

Amennyiben épp karrierváltás előtt állunk, gondoljuk át a fentieket, és készüljünk tudatosan az új kihívásokra. Ha még keressük a számunkra ideális állást, nézzünk szét itt a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig a jól fizető munkák közül válogathatunk. Személyre szabott beállításainkkal akár más szempont szerint is kereshetünk. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, szakma, karrier, karrierváltás