Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A távoli munkavégzés lehetőségének növekedésével, valamint az egyre fejlettebb technológiának köszönhetően ma már egyre több cég kínál helytől és időtől független, rugalmas munkavégzési lehetőséget a munkavállalóinak. A „workation” a work és a vacation, azaz a munka és a nyaralás szavak kombinációjából származik és azt az újfajta munkavégzési stílust jelenti, amely során az emberek egy ideiglenes, általában idilli környezetben dolgoznak, miközben lehetőségük van kikapcsolódni és pihenni is. Lássuk, mit is jelent a gyakorlatban a workation és miért lehet előnyös a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt ez a koncepció!

A workation nem egyenlő azzal, hogy a szabadságunk alatt is dolgozunk

A workation egy merőben más munkavégzési forma, mint amihez eddig hozzászoktunk a munka világában, így a félreértések elkerülése végett először is fontos leszögeznünk, hogy a kifejezés nem azt jelenti, hogy megállás nélkül, még a nyaralásunk alatt is dolgozunk. A rugalmas munkavégzés elterjedésével egyre több vállalat kínálja juttatásként az általában 1-4 hét közötti workation időszakot, ami azt jelenti, hogy a szabadságunkon felül van még lehetőségünk elutazni valahová, onnan viszont ez alatt az időszak alatt dolgoznunk kell. Népszerű célállomások a lakóhelytől távol eső mediterrán vagy trópusi nyaralóhelyek, ahol télen is jó az idő és egy idilli és inspiráló környezetben tudunk napközben dolgozni, a munka után pedig kirándulni, kikapcsolódni. Sok vállalkozó és szabadúszó is szívesen választja ezt az életmódot, különösen a fiatalabb generáció tagjai, hiszen az aktív pihenéssel töltött munkahetek és más a kultúrákban való elmerülés jó hatással van a mentális egészségre is.

Megelőzi a kiégést és fenntartja a munka-magánélet egyensúlyt

A workation egyre fontosabbá válik a tehetséges munkavállalók bevonzása és megtartása szempontjából is, hiszen egyre többen figyelnek oda és egyre többeknél elvárás is a munka-magánélet egyensúlyára való törekvés. Az új környezetben való munkavégzés kiszakítja az embert a megszokott rutinból és új perspektívákat adhat, ami segít abban, hogy elkerüljük a monotonitást és az ingerszegény hétköznapokat, valamint hozzájárul a hatékonysághoz is. Mivel általában nem csak egy-két hétről, hanem több hétről, vagy akár hónapról van szó egy másik helyszínen, egy átlagos nyaralásnál a workation általában több lehetőséget nyújt arra, hogy az ember megszabaduljon a stressztől és hétköznapok frusztrációjától. Bár egy egyhetes nyaralást is meg lehet szervezni úgy, hogy ténylegesen kikapcsolja az embert, ez nem mindig egyszerű, hiszen a munkáról a szabadságra való átállás is időigényes folyamat, ami nem mindenkinek megy azonnal, így gyakran a szabadság alatt nem pihenik ki magukat a munkavállalók, csak még jobban elfáradnak. A workation időszakba emellett valószínűleg nem akarunk mindent azonnal belesűríteni, ahogy egy vakáció alatt tennénk, hiszen több időnk van szép lassan felfedezni a környéket és kipróbálni, amit szeretnénk.

A workationre is vonatkoznak szabályok

A workation lehetőséget kínáló cégek általában igyekeznek szabályozni a workation alatti munkavégzést, hiszen attól, hogy a munkavállaló egy másik helyszínen tartózkodik, még ugyanúgy el kell látnia a napi feladatait, kapcsolatot kell tartania az ügyfeleivel, kollégáival, felettesével, ami nem minden helyről könnyű. Elsősorban a megbízható és gyors internetkapcsolatot kínáló helyeket szokták engedélyezni, ahonnan gördülékeny a kommunikáció, de némely esetekben azt is előírhatják, hogy a munkavégzés megadott időpontokban és megadott helyszínről történjen. A nagy időeltolódás miatt pedig megtilthatják, hogy olyan távoli országokba menjünk, ahol ez akadályozná a közös munkát. Ez ne szegje a kedvünket, hiszen általában a szabályok többsége közös megegyezésen múlik - a workation lehetőség lényege, hogy a munkavállaló mentális- és fizikai egészségét támogassa és megelőzze a munkahelyi stresszből fakadó kiégést, ami mindkét fél közös érdeke a hosszútávú közös munka és a munkavállalói elkötelezettség és hatékonyság szempontjából.

Megtetszett a távoli munkavégzés lehetősége, de a mi cégünk nem kínál workation lehetőséget? Nézzünk szét az aktuális távmunkák, vállalkozói szerződést kínáló munkák vagy a home office lehetőséget is kínáló állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala