Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Új munkakörben kezdeni nagy kihívás mindenki számára, ám ha valaki mindezt vezetői beosztásban teszi, jóval több energiát és figyelmet szükséges rászánni a megfelelő startolásra. Mai cikkünkben összegyűjtöttük a kezdeti időszakok teendőit, melyhez Michael D. Watkins, a Genesis Advisers vezetőfejlesztési tanácsadó cég alapítója szolgál praktikus tanácsokkal. Nézzük!

1.) BELÉPÉS ELŐTT

- Tudjuk meg a lehető legtöbbet a szervezet stratégiájáról, struktúrájáról, teljesítményéről és a munkatársakról.

- Kérjünk külső véleményt a cég teljesítményéről. Így képet kapunk a szakma véleményéről.

- Kérjük ki azok véleményét, akik az előzőeken kívül jól ismerhetik a céget - gondolunk itt a volt kollégákra, az üzleti partnerekre, vagy éppen a céggel kapcsolatban álló fejvadászokra.

- A lehető legjobb, ha az elődünkkel is tudunk beszélni.

- Ahogy egyre többet megtudunk a cégről, írjuk le az első benyomásainkat és az esetleges feltételezéseinket, gondolatainkat.

- Szedjük listába a felmerülő kérdéseinket, ezek szükségesek lesznek a következő szakaszban.

Kifejezetten vezetői álláslehetőségek itt!

Vezetői tippek új munkahelyen való kezdéshez

2.) RÖVIDDEL A BELÉPÉST KÖVETŐEN

- Nézzük át a részletes operációs terveket, a teljesítményre vonatkozó adatokat és a személyzeti információkat.

- Találkozzunk egyenként a közvetlen beosztottakkal, és beszéljük végig a rájuk vonatkozó – vagy akár általános – kérdéseinket. Így képet kapunk arról is, hogy mi az, amiben egyetértenek, és mi az, amiben nem. Ennek során feltérképezhetjük az emberi jellemzőiket is.

- Mérjük fel a legfontosabb kapcsolati rendszerünket! Így ki fog derülni, hogy az értékesítők, a beszerzők, az ügyfél-kapcsolattartók és mások hogyan vélekednek a cégről, és milyen lenyomat marad a vevőkörben. Sőt, olyan problémákra láthatunk rá ezáltal, amelyek csak az ő szemükkel láthatók és náluk érzékelhetők.

- Felülről lefelé haladva tegyük próbára a stratégiai összehangoltságot. Kérdezzük a felső vezetést a cég víziójáról és stratégiájáról. Vizsgáljuk meg, ezek milyen mélyre hatnak a lejjebb lévő szinteken dolgozók esetében. Megtudhatjuk azt is, hogy az elődünk milyen hatékonyan dolgozott ezekért.

- Alulról fölfelé haladva derítsük ki, hogy ki mit tud a problémákról és lehetőségekről. Kérdezzük meg az első vonalban dolgozókat, hogyan értékelik a cég kihívásait és potenciáljait. Majd fölfelé haladva a többieket is keressük meg ezzel. Az is kiderül ennek során, hogy a felső vezetés mennyire követi a szervezet lüktetését.

- Ezek után vizsgáljuk felül a kérdéseinket és a feltételezéseinket.

- Beszéljük át a vezetőnkkel információgyűjtésünk eredményét.

3.) AZ ELSŐ HÓNAP VÉGÉN

- Hívjuk össze a csoportot, és osszuk meg velük a helyzetfelmérésünk előzetes eredményeit. Ezzel egyúttal vitára is bocsáthatjuk ezeket az információkat, miközben sokat megtudhatunk a csoportról és annak dinamikájáról.

- Elemezzünk ki néhányat a legfontosabb munkafolyamatok közül. Hívjuk össze az érintett kollégákat, és kérjük meg őket, hogy vázolják fel, illetve értékeljék az adott munkafolyamatot. Ezáltal sok értékes információt gyűjthetünk a termelékenységről, a minőségről és a megbízhatóságról egyaránt.

- Találkozzunk a legfontosabb egységekkel, divíziókkal, hogy felderítsük az egymás közötti érintkezési felületeket. Figyeljünk ennek során arra is, hogy milyen mások által nem látható problémákra világítanak rá ezek az emberek. Különösen figyeljünk a cégnél már régóta dolgozóktól származó információkra, tőlük sokat megtudhatunk a cég történetéről, kultúrájáról, hatalmi erőviszonyairól. Sőt, az említett kollégák akár potenciális szövetségeseink lehetnek a jövőbe.

- Vizsgáljuk felül a kérdéseinket és a feltételezéseinket.

- Ismét beszéljük át a vezetőnkkel mindezek eredményét.

Alkalmazzuk a fentieket és fogadjuk meg a tanácsokat, ha új munkahelyen kezdünk! És ha még keressük az új kihívásokat, akkor tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken! De ne álljunk meg itt, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján is.

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, vezető