Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Betegen is dolgozunk

Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy ütemesen csökken a munkaerőpiac aktív állományában a táppénzre vonulók aránya. Ez ellentmondásos jelenség, mert ezzel egy időben nem javul a munkavállalók egészségi állapota.

Egy betegen dolgozó kolléga potenciális veszélyforrást jelent a kollektívára, mi közben a munkában is inkább selejtet termel, mint hasznot.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) statisztikái szerint: táppénzesek napi átlagos létszáma 2004-ben 107 ezer, 2005-ben 102 ezer, 2006-ban 100 ezer fő volt, de tavaly már egy munkanapot csak átlag 90 ezren töltöttek táppénzen.

A betegség üzenete

László Bence egy tizenkét alkalmazottat foglalkoztató szoftverfejlesztő cégnél dolgozik, ahol a főnök személyesen kéri meg a betegen beérkező kollégát: menj haza, gyógyulj meg. Még ha szoros határidős munkában vannak, akkor sem tűri a tulajdonos, hogy valaki betegen dolgozzon.

A táppénzre vonulás nálunk természetes - mondja László Bence, aki korábban néhány évet lehúzott egy nagyobb szoftverfejlesztő cég kötelékében, ahol a betegség, a táppénz nem létező jelenség volt. Szinte senki sem merte megkockáztatni, mert egyértelmű volt az üzenet: aki megbetegszik, az gyenge láncszem, amire a cégnek nincs szüksége. Végül is nem szanatóriumot üzemeltetünk, hanem profitot termelünk, amit gyenge immunrendszerű dolgozókkal nem igen lehet abszolválni - hangoztatta nyíltan László Bence egykori munkaadója.

A betegség üzenete

A beteg dolgozó mindenkinek árt

Egyre jellemzőbb a magyar munkavállalókra, hogy már csak akkor fordulnak szakemberhez, ha komolyabb a baj, ha súlyosak a tünetek - mondta Dr. Horváth László üzemorvos.

Betegen dolgozni olyan személyes felelőtlenség, ami a munkaadóra nézve is komoly veszélyforrást jelent. Vírusos megbetegedés esetén könnyen előfordulhat, hogy a beteg az egész környezetét megfertőzi. Dr. Horváth László szerint néhány óra alatt akár tíz, tizenöt embert is megfertőzhet a vírusgazda. Ráadásul sokkal lassabban gyógyul meg, ha betegen a munkahelyén tüsténkedik a dolgozó, ráadásul, ha nem kezeli ki kellőképpen a betegséget, akkor súlyos szövődmények is kialakulhatnak. - mondja a szakember. A legyengült szervezet pedig szinte biztos, hogy nem tudja maximális teljesítménnyel végezni a dolgát. Figyelme, koncentrációja lecsökken, mi közben a tévedések, a hibák esélyei igen csak megnőnek.

Szerző: Hajós Dániel

Fotó: profimedia.hu