Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Nem ismeretlen rendszeres olvasóink körében, hogy az állásinterjú első benyomása sorsdöntő. Ha valami hibát elkövetünk, nem igazán lehet jóvátenni. Éppen ezért arra kell törekednünk, hogy ez a kivételes pillanat kedvezően alakuljon. Ha sikerül, már készülhetünk is a következő fordulóra.

Íme, a már jól bevált gyakorlati tanácsok az egyik legnépszerűbb és legsikeresebb kommunikációs gurutól, Brian Tracy-től.

Adjunk a külsőnkre!

Alapvetőnek gondolhatjuk, ám mégsem ezt mutatja a gyakorlat. Tény, hogy a kiválasztási szakemberek rutinosan végigszkennelnek bennünket, amikor először meglátnak. Még akkor is, ha ez nem feltűnő. Legyünk kifogástalanok! Ne elégedjünk meg kevesebbel! Vezetői állásra pályázunk? Akkor úgy lépjünk fel, mint egy vezető. Kreatív szakmában dolgoznánk? Ezt fejezzük ki megjelenésünkkel is. Általános alapszabály: mindig legalább annyira öltözzünk ki, mint amit a megpályázott pozíció megkövetel.

Tippek Brian Tracy-től az állásinterjú első 4 percére

Keltsünk pozitív benyomást!

Ez lesz a legelső és legfontosabb a személyes találkozás pillanatában. Ide tartozik a határozott bemutatkozás és kézfogás, a nyitottság, a magabiztosság, és a szemkontaktus tartása. De ez csak a kezdet: arra is oda kell figyelnünk, hogy az interjú során felkeltsük magunk iránt a figyelmet. Kerüljük a sablonokat, a szokásos példákat és bevett szófordulatokat is.

Uraljuk a helyzetet!

A testbeszéd számos megoldást kínál ilyen esetekre, például húzzuk ki a vállunkat, emeljük fel a fejünket, és sugározzunk magabiztosságot. Legyünk energikusak, érdeklődők és határozottak. És ügyeljünk továbbra is a szemkontaktusra!

Legyünk hitelesek és szerények!

Ez azért fontos, hogy elnyerjük az interjúztató rokonszenvét. Felesleges ugyanis fennhéjázó, dicsekvő hangnemben beszámolni szakmai sikereinkről, eredményeinkről, hiszen ezt tárgyilagosan már közölhettük az önéletrajzunkban. Az őszinte és nyitott stílus viszont segít megteremteni hitelességünket a másik szemében.

    Tippek Brian Tracy-től az állásinterjú első 4 percére    

Építsünk hidat az interjúztatók és saját magunk közé!

Erre jó példa, ha valami olyanról kezdünk el beszélni, ami közös pontunk lehet. Ne feledjük: az a képesség, amellyel pozitív benyomást keltünk a kiválasztási szakemberekben, megtanulható. Ne keseredjünk el, ha azonnal nem sikerül mindent alkalmaznunk. Haladjunk lépésről lépésre, és egyre jobbak leszünk.

És ha még csak gondolkodunk az álláskeresésen, de nem tettünk semmit: vágjunk bele! Keressük meg végre a nekünk való új állást! Tíz szempontot is adunk a minél gyorsabb kereséshez:

1.       Kiemelkedő kommunikációs készséggel rendelkezünk? Ezek az állások ránk várnak!

2.       Nincs főiskolai végzettségünk? Itt nézzünk körbe!

3.       Pályakezdőnek számítunk? Klikkeljünk ide!

4.       Jók vagyunk angolból? Máris frissíthetjük a CV-nket!

5.       Részmunkaidős állást szeretnénk? Böngésszük át a lehetőségeket!

6.       Nem okoz gondot a PHP fejlesztés? Csapjunk le egy új pályázatra!

7.       Szakmunkás állásra vadászunk? Több ezer hirdetés itt! 

8.       Külföldre mennénk? A legfrissebb ajánlatokat itt találjuk!

9.       Többet akarunk keresni? Több, mint száz nyitott pozíció!

10.   Nem akarunk kimaradni a legfrissebb ajánlatokból? Nem is érdemes!

Végül is csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk. Ne feledjük azt sem, hogy a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajzkészítőjét pedig ITT. Dobjuk be magunkat!

 

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, karrier, felkészülés