Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A macskáknak igazi személyiségük van, vallják a gazdáik: pontosan tudják mit akarnak és azt is, hogy hogyan kaphatják meg azt. Karakterjegyeik akár a munka világában is példát mutathatnak – persze nem Garfield legendás lustaságára gondolunk, de bőven akad ezen túl is ellesnivaló a doromboló négylábúaktól.

Csak semmi stressz

Biztosan leszögezhetjük, hogy nem létezik sietős macska, legfeljebb ha finom falatokról van szó, vagyis a zen királyai kizárólag a saját tempójukban hajlandóak élni az életüket. Sőt, nemcsak, hogy nem kapkodnak, de azzal is tisztában vannak, hogy mindennek megvan a maga ideje: az alvásé, a vadászaté, a sétáé, a lustálkodásé és a játéké egyaránt. Ezt az elvet érdemes magunkévá tennünk, különösen a sűrű munkanapokon, ha ugyanis ténylegesen a prioritásink mentén haladunk, pontosan arra lesz kapacitásunk, ami fontos számunkra, minden más, például a váratlan kérések, ráérnek később vagy másnap is. És ne feledkezzünk meg a munka közben beiktatott szünetekről sem: ezek által kikapcsolhatunk, feltöltődhetünk, ami együtt jár a belső feszültségünk csökkentésével is.

Tanuljunk a macskáktól! - munka, fejlődés, példa

Pontos visszajelzés

A doromboló négylábúak igazán édes és békés teremtmények, bezzeg amikor kieresztik a karmaikat, fordul a kocka, és egy egészen más oldalukat is láttatják. És milyen jól teszik! Akár valami kedvükre való, akár nem, arról azonnal visszajelzést adnak – miért ne tehetnénk így a munka világában is, nyilván szofisztikáltabb eszközökkel. Az őszinte, nyílt kommunikáció kizárólag előnyünkre válhat, akár megérdemelt dicséret, akár építő kritika megfogalmazásáról van is szó, ily módon ugyanis erősíthetjük az adott munkakapcsolat bizalmi szintjét, kifejezhetjük a tiszteletet a másik fél fele, és tényleges kooperációt valósíthatunk meg, arról nem is beszélve, hogy ha mi jól bánunk a visszajelzésekkel, azzal példát is állíthatunk munkatársaink elé.

Mindent a célért

Hogy a macskák akaratosak vagy inkább céltudatosak, arról megoszlanak a vélemények, de az kétségtelen, hogy ha valamit a fejükbe vesznek, addig nem nyugszanak, amíg el nem érik. Rendíthetetlen kitartásuk legyen minta előttünk is! Ehhez persze fontos tisztán látnunk a célunkat, majd pedig minden tőlünk telhetőt megtenni érte, legyen szó a munka-magánélet egyensúlyáról vagy egy következő karrierlépcsőről. A befektetett energiánk meg fog térülni, még akkor is, ha esetleg többször újra kell terveznünk a vágyott állapothoz vezető utat, a lényeg, hogy ne adjuk fel, a váratlan akadályok ellenére se, pont úgy, ahogy azt az elszánt szőrmókok sem teszik.

Megalkuvás nélkül           

Ami jár, az jár – akár ez is lehetne a szőrös kis főnökök mottója: ha ugyanis hozzászoktak egy nívóhoz, onnan bizony nem adnak lejjebb, legyen szó a kényelmükről, a táljukba kerülő ételről vagy a törődés mértékéről. Igazuk is van, és nekünk is így kellene gondolkodnunk a saját munkaerőpiaci értékünkről. Álljunk ki önmagunkért, a fizetés, a béren kívüli juttatások, a munkaidő vagy a munkakörülmények témájában, hiszen csak akkor szólhat hosszútávra a munkakapcsolat, ha mindkét felet elégedettséggel tölti el. Ehhez természetesen nem elég követelnünk, a legjobbat is kell nyújtanunk, vagyis a munkánk minőségét illetően se ismerjünk megalkuvást, annál is inkább, mert ez a tény lesz az, ami értékünket és jogos elvárásainkat is emelheti.

Pályamódosítás

Természetes elegancia

A macskák hamisítatlan arisztokrataként élik mindennapjainkat, kecses mozgásuk, elegáns fellépésük, megfontolt távolságtartásuk teszi őket emlékezetessé – nem véletlenül. Az általuk képviselt kifinomultság – a rájuk szintén jellemző arroganciától megtisztítva is – tartást sugároz és tiszteletet kíván, és ez pontosan így működik az üzleti életben is. A visszafogott elegancia szépen domboríthatja ki szakmaiságunkat és személyes kompetenciáinkat egy konferencián, egy ügyféltalálkozón vagy egy projektmegbeszélésen egyaránt, éljünk vele jól, hogy hitelességi mutatónk megüsse a maximumot.

Mi lehetne még puha járású példaképeink üzenete? Munka után édes a pihenés (meg előtte és közben is)! Erről akkor se feledkezzünk meg, ha épp főállású álláskeresőként működünk, a személyes bemutatkozáskor ugyanis csak akkor kelthetünk pozitív benyomást leendő munkaadónkban, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben. Amennyiben készen állunk, csak válogatnunk kell a lehetőségek között, ha pedig kérünk hírlevelet és Facebook értesítést is, biztosan nem maradunk le egyetlen hozzánk illő állásról sem.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, példa, fejlődés, kitartás