Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Energetikai mérnökként dolgozni nem mindennapi hivatás, a műszaki érdeklődéssel nem rendelkezők pedig általában nehezen tudják elképzelni, mivel is telhetnek az ezen területen dolgozók mindennapjai. A szakma rejtelmeiben Wächter Roland segít kiigazodni, aki 2 és fél éve dolgozik energetikai mérnökként a Get Energy Kft. munkatársaként.

Széleskörű feladatokkal foglalkoznak

Roland a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végezte el a gépészmérnöki alapképzést, épületgépész szakirányon. Ezután mesterképzésre a műszaki menedzser szakra ment tovább, ami mellett félállásban kezdett dolgozni a Get Energy Kft.-nél. Az egyetem elvégzése után felvették teljes állásba, így jelenleg energetikai szakértő pozícióban dolgozik. „Több dologgal foglalkozunk, kezdve az energetikai auditoktól az energiahatékonysági beruházások igazolásán át a villamosenergia almérők telepítéséig” – kezd bele Roland. – „Az energetikai audit 4 évente kötelező minden nagyvállalatnak. Kimegyünk a cégekhez, felmérjük a meglévő rendszereket: a gépészetet, a fűtéstechnikát, hűtéstechnikát és világítástechnikát, tehát tulajdonképpen mindent, ami az energiafelhasználáshoz kapcsolódik. Ezután javaslatokat teszünk arra, hogy hogyan lehetne energiamegtakarítást realizálni az említett rendszereken.”

A cég energiahatékonysági beruházások igazolásával is foglalkozik, amire azért van szükség, mert a jogszabály szerint ha energiahatékonysági beruházást végez egy cég – azaz olyan beruházást, amellyel energiát takarít meg -, akkor a társasági adóból visszaigényelhet állami támogatást. Roland és a munkatársai ezeket ellenőrzik és igazolják. „Ezeken kívül energiagazdálkodással, illetve villamosenergia almérők telepítésével is foglalkozunk, melynek során felmérjük, hogy mely villamosberendezésekre kötelező a jogszabály szerint az almérés telepítése. Továbbá saját fejlesztésű szoftverrel ellátott mérőket is tudunk kivitelezni, tehát elég széleskörű feladataink vannak” – magyarázza.

Fele utazás – fele home office

A vírus előtt Roland heti ötből négy napot az irodában töltött, heti egy-két alkalommal pedig helyszíni bejárásra ment az ügyfelekhez. „Elég sok helyen jártam már, mert Magyarország területén belül minden irányba megyünk. Sok cég rendszereit láttam már, tehát elég sok tapasztalatot tud szerezni az ember ilyen tekintetben. Ha nem bejáráson vagyunk, akkor pedig irodai munkát végzünk: számolgatunk, összerakjuk az anyagokat és tartjuk a kapcsolatot az ügyfelekkel, ha bármilyen kérdésük merül fel” – részletezi Roland. – „Én Budaörsön élek, és eddig bejártam az irodába, de tavaly március óta teljesen home office-ban vagyunk. Még most is vannak helyszíni bejárások, de amit lehet, online intézünk.”

Meg kell találni azt az irányt, ami érdekel

Roland tudatosan készült erre a pályára. „Nagyon sokfelé indulhat az ember az alapképzésről, sok szakirány van. Engem az épületenergia, az épületgépészet érdekelt, így ebbe az irányba mentem, aztán meglátjuk, mit tartogat még a jövő. Akikkel együtt jártam egyetemre, ugyanilyen nagy cégeknél helyezkedtek el, olyan pozíciókban, mint például minőségmenedzser, környezetmenedzser, stb. Meg kell találni azt, ami érdekel, rengeteg a lehetőség. Rendszeresen keresnek például fejvadászok épületgépész tervezői álláslehetőségekkel, de engem ez annyira nem izgat, mert ebben a szakmában rengeteg tapasztalatot kell szerezni ahhoz, hogy az ember feljebb juthasson. Bsc után öt év szakmai tapasztalat szükséges, amíg eléred azt, hogy tervezői jogosultságot kapj. Engem ez az irány annyira nem vonzott, de ez az energetikai vonal nagyon megtetszett.”

Sok területbe enged betekintést a szakma

Roland elsősorban olyanoknak ajánlja a szakmát, akiket érdekel az épületenergetika, az épületgépészet, a hűtés- és fűtéstechnika.

„Azért ajánlom, mert itt elég sok részterületbe beleláthat az ember, tehát nem az van, hogy te mondjuk csak a kazánokkal, csak folyadékhűtőkkel vagy csak szivattyúkkal foglalkozol, ahogy például az értékesítő cégeknél történik, hanem megtanulja az ember átlátni az összes gépészeti rendszert. Látva, hogy az egyes cégeknél milyen kivitelezések, és energetikai beruházások történnek, betekintést tudsz nyerni a Magyarországon megtalálható korszerűbb és a régebbi technológiákba egyaránt.”

Ha felkeltette az érdeklődésed a szakma, böngéssz a hasonló álláslehetőségek között: keress rá az energetikai mérnök, az energetikai tanácsadó, az épületgépész és a gépészmérnök álláshirdetésekre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala