Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jelenleg nem tartózkodom az irodában – ismerős azonnali üzenet, amelyből tucatnyi érkezik a postafiókunkba a nyári hónapokban. Utánajártunk, mi minden rejlik egy-egy gondosan beállított „out of office”e-mail mögött, és Szekeres Zita HR szakember azt is elárulta, melyek a legjellemzőbb hibák, amelyeket sokan elkövetnek a szabadságuk alatt, és amelyek miatt bizony a pihenés egyáltalán nem lesz zavartalan.

Elfoglaltnak lenni trendi

Ahány ember, annyi féle „out of office” üzenet: van, aki tényszerűen közli szabadsága dátumát, és azt, hogy nem fér hozzá a leveleihez, míg mások esetleg lazábban, humorosabban fogalmaznak. Akadnak olyanok is, nem is kevesen, akik azt sugallják, hogy a szabadságuk alatt is készek a vállalati érdek miatt elérhetővé válni a munkatársaik, esetleg még az ügyfeleik számára is. „Már-már tipikusnak számít az az azonnali e-mail, amikor az illető ugyan jelzi, hogy szabadságát tölti, de sürgős esetekre megadja a telefonszámát, amin bárki keresheti. Akadnak cégek, ahol ezt elvárásként érzékelik a munkatársak, hiszen a vezetőtől is ezt a példát látják, sokan azonban saját maguknak generálják ezt a helyzetet. Hasonlóan szembetűnő, ha valaki soha nem jelöl meg helyettest a távolléte alatt, csupán annyit közöl, hogy türelmet kér a visszatéréséig, amikor megválaszolja a felmerült kérdéseket. Ha ez azzal párosul, hogy az érintett munkavállaló évek óta nem vesz ki hosszabb szabadságokat, csupán néhány napot tölt az irodán kívül, az már gyanakvásra is okot adhat a vezetőség számára.” – sorolja Szekeres Zita.

Pihenjünk jól a szabadságunk alatt - munka, szabadság, nyár

A szakember szerint az idézett hozzáállás alacsonyabb beosztotti szinteken illetve szenior munkavállalóknál is előfordul, és a hátterében akár még a pozícióféltés is állhat. „Hallottam már olyan  cégkultúrákról, ahol a munkavállalókat aszerint is minősítik az éves teljesítményértékelésen, hogy mennyire készségesek és milyen mértékben érhetőek el a szabadságuk alatt. Ez veszélyes, és nem is helyénvaló. Nyilván akadnak olyan munkavállalók, akiknek habitusuk miatt a szabadságuk alatti rendelkezésre állás egyáltalán nem esik nehezükre, a többséget azonban frusztrálja ez az irreális elvárás. Úgy gondolom a vezető felelőssége, hogy megfelelően respektálja a dolgozók szabadságát, ugyanakkor a munkavállalókon is rendkívül sok múlik, ők belemennek-e az ilyen helyzetekbe, vagy sem.

A láthatatlan póráz

A munkavégzés rugalmas keretei, amelynek része a céges telefon és a laptop, számtalan előnnyel, viszont legalább ugyanannyi hátránnyal is bírnak. „Ezek az eszközök egyrészt segítik a rugalmas és kötetlen munkavégzést, hiszen lehetőséget adnak a munkavállaló számára, hogy bárhol, bármikor dolgozhasson. Ugyanakkor szinte láncon is tartják a dolgozót, ezért érdemes erről tudatosan dönteni, kiküszöbölve olyan alkalmakat, amikor valaki még a nyugágyból is feladatokat, határidőket teljesít” – figyelmeztet interjúalanyunk.

A legjobb, amit tehetünk, ha a szabadság alatt otthon hagyjuk a céges telefonunkat. „Ezt abban az esetben tehetjük meg, ha külön készüléket használunk a munkában és a privát életünkben. Leginkább szenior kollégáknál jellemző, hogy csupán céges telefonnal rendelkeznek, így viszont észrevétlenül is összemosódik a munka a privát életükkel. Ez esetben nagyon nehéz a szabadság alatt kívül helyezkedni a munkahelyi történéseken. Jó alternatíva lehet a dupla simkártyás készülék, ami nagyban megkönnyíti az életünket, ahogy az olyan cégkultúra is, ahol, a munkavállalók választhatnak, hogy szeretnék-e a vállalati okostelefonjukon is megkapni az e-mailjeiket, mert ez egyébként nem alapbeállítás, és semmilyen hátrányt nem szenvednek, ha ezzel nem élnek” – fejti ki Zita. A szakember szerint a vállalati laptopot sem ajánlott magunkkal vinni, akár belföldön, akár külföldön töltjük a szabadságunkat, és nemcsak a munkamentesség okán, hanem adatvédelmi megfontolásból sem. Ha a készüléknek lába kél, sokkal nagyobb kárt okozunk, mint amennyi hasznot hozna a nyaralás alatt végzett munka.

Jelöljük ki a határokat

Feltöltődésre, kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, azonban sokan csak néhány rossz tapasztalat, esetleg egy átdolgozott szabadság után döbbenek rá ennek a jelentőségére, és határozzák el, hogy ezután másként fogják csinálni. „Velem is előfordult, és beleestem abba a hibába, hogy válaszoltam ügyfelek vagy munkatársak halaszthatatlannak hitt leveleire. Mivel ezzel azt sugalltam, hogy még a nyaralás alatt is rendelkezésére állok, hiába jeleztem, hogy szabadságon vagyok, az első válasz után már szinte elvárták, hogy ez idő alatt is készségesen válaszoljak a leveleikre. Ezután eldöntöttem, hogy a szabadságom alatt nem válaszolok e-mailekre, sőt, nem is olvasgatom azokat, és ezt tanácsolom mindenkinek. Ha valakitől én kapok „out of office” üzenetet, szintén nem bombázom kérdésekkel, ezzel is megalapozva azt a tiszteletet, amit én is elvárok fordított esetben” – oszt meg egy lényeges pontot a HR szakértő.

Ahelyett, hogy a nyaralásuk alatt akarnánk munkahelyi feladatokat megoldani, készítsük elő a szabadságunkat: zárjunk le a folyó ügyeket, már amit lehetséges, a folyamatban lévőket pedig adjuk át egy illetékes munkatársunknak, de a témák függvényében akár több helyettest is kijelölhetünk. „Úgy vélem, az „out of office” üzenetek lényege, hogy tájékoztassuk az ügyfelet, illetve kollégáinkat a távollétünkről, viszont fenntartsuk a munka folyamatosságát, anélkül, hogy a szabadságunk idején ebben részt kellene vennünk. Beállíthatjuk a céges aláírásunkban is, akár hetekkel előre jelezve, a közelgő távollét időpontját. Érdemes szabadságtervet készítenünk, és egyeztetnünk munkatársainkkal, hogy a helyettesítés mindig megoldott legyen. Ahhoz, hogy a pihenésünk zavartalan legyen, álljuk meg, hogy belenézzünk a postafiókunkba! Ne akarjunk képbe lenni, sokkal inkább legyünk jelen ott, ahol vagyunk, éljünk át az élményeket, élvezzük a családunkkal, barátainkkal töltött időt. Törekedjünk rá, hogy évente egy alkalommal legyen egybefüggő két hetünk a kikapcsolódásra, ennyire ugyanis szükség van ahhoz, hogy ki tudjunk lépni a napi rutinból és feltöltődve térjünk vissza” – összegzi interjúalanyunk.

Akár hosszú hétvégére, akár több hetes nyaralásra készülünk, fogadjuk meg a fenti tanácsokat.  Amennyiben felettesünk, kérésünk ellenére sem tartja tiszteletben a szabadságunkat, és elvárja, hogy mindig elérhetőek legyünk, ne riadjunk vissza a váltástól. Figyeljünk a legfrissebb lehetőségekre, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, kérjünk hírlevelet, illetve Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen állásról sem. Ha pedig leendő munkaadónkról tájékozódnánk, ide kattintva hiteles információkhoz juthatunk.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, pihenés, szabadság, nyár