Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munka értelmet és rendszert ad az életünknek, az állandó stressz, a folyamatos túlterheltség, a 10-12 órás munkanapok azonban előbb vagy utóbb, de garantáltan megbosszulják magukat. A teljesítményünk csökkenése, a dekoncentráltság csupán a legenyhébb következmények, a valódi vészjelzést a testi és lelki tünetek adják, amelyek egészen széles skálán mozoghatnak az álmatlanságtól kezdve, az emésztési problémákon, krónikus fejfájáson, autoimmun betegségeken át, egészen a szorongásig, depresszióig vagy a napjainkban gyakran emlegetett kiégésig. Ha ez az állapot már hosszabb ideje fennáll, valószínűleg szakemberre is szükségünk lehet annak megoldásához, ha azonban még csak most kezdtük érzékelni az egyensúly felborulását, nagy segítségünkre lehetnek az alábbi tanácsok.

Húzzuk meg a határokat

Él a köztudatban egy téves vélekedés, miszerint aki nem vállal el egy (sokadik) feladatot vagy nem bólint rá egy újabb szűk határidőre, az nem elég elkötelezett és egyszerűen nem elég jó munkaerő. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz! A nemet mondás képessége sokkal nagyobb tudatosságot és határozottságot sejtet, mint a teendők vég nélküli halmozása, és bizony sokak számára nagyobb kihívást is jelent a jól ismert gyakorlatnál. Érdemes azonban ízlelgetnünk ezt a szót, ugyanis ezzel tudjuk kijelölni a határainkat, és biztosítani a saját magunk számára, hogy ne nyomjanak agyon bennünket az elvárások. Tartsuk szem előtt: kizárólag a mi felelősségünk odafigyelni saját magunkra!

Őrizzük meg az egészségünket! - munka, egészség, pihenés

Osszuk be jól az energiánkat

Ahhoz, hogy elkerüljünk egy testi-lelki kimerülést, fontos, hogy ismerjük kapacitásainkat, amelyek aktuálisan rendelkezésünkre állnak. Amikor a magánéletünkben több megoldásra váró helyzet is van, ne akarjunk a munkánkban is 110 százalékos teljesítményt hozni, mert biztosan rossz vége lesz! Emellett elengedhetetlen, hogy kellő önismerettel is rendelkezzünk: figyeljük meg, mikor vagyunk a legaktívabbak a nap során, és mikor élünk meg energetikai hullámvölgyeket, ezekhez a periódusokhoz ajánlott ugyanis igazítanunk a feladatainkat. Bátran szakítsunk a reggeli e-mailolvasással, és vessük bele magunkat az aktuális legnagyobb projektünkbe, ha ilyenkor érezzük magunkba a legnagyobb lendületet, de mielőtt bármibe is belemerülnénk, mindig lássuk tisztán egy adott hét vagy munkanap prioritásait, és a kedvünk helyett ezek mentén haladjunk.

Legyen pozitív a belső monológunk

A mentális egészség pontosan annyira lényeges, mint testünk épsége és fittsége, ezért szánjunk rá kellő energiát. Amit biztosan már ma megtehetünk: vegyük górcső alá, hogyan is beszélünk magunkhoz ébredéstől lefekvésig, és milyen hatással vannak ránk az elhangzottak. Meg fogunk döbbeni, mennyi szorongást, kétséget, gátat teremtünk magunknak a vég nélküli kritikus megjegyzéseinkkel. Hagyjunk fel ezekkel, és kapcsoljuk át pozitívra a gondolatainkat: bátorítsuk magunkat, értékeljük a legapróbb eredményeinket, egyszóval váljunk önmagunk legjobb barátjává, ádáz ellenség helyett. A változás minőségi és azonnali lesz!

Pihenjünk megfelelően

Bár napjainkban trendi folyton elfoglaltnak lenni, mi ne üljünk fel erre a divathullámra. Minőségi pihenésre mindenkinek szüksége van, ami azonban nem egyenlő azzal, hogy hétvégente behozzuk az előző napokban kimaradt alvást. A kikapcsolódást ajánlott a munkanapjaink részévé tenni, akár rövidebb szünetek, akár esti feltöltő tevékenységek formájában. Elcsépelten hangzik, a mozgás mégis valódi csodaszer, levezeti a stresszt, felfrissíti a testet és a szellemet. Tanuljunk meg lelassítani, kiszállni a pörgésből: próbáljuk ki a digitális detoxot, a meditációt, vagy a mindfulness technikáit, vagy egyszerűen csak merüljünk bele egy könyvbe, filmbe, és olykor engedjük meg magunknak a semmittevést.

Fogadjuk meg a fentieket, és tegyük le a voksunkat a változtatás mellett még azelőtt, hogy a túlságosan felpörgött ritmusnak az egészségünk látná kárát. Fontos azt is felismernünk, ha aktuális munkahelyünkön az elvárások irreálisan magasak, és törekvéseink ellenére sem sikerül enyhítenünk a ránk nehezedő nyomást. Ilyenkor egyetlen megoldás létezik: váltsunk mihamarabb! Több mint 10000 állás vár ránk, vagy válogathatunk személyes preferenciáink szerint is. Váljunk láthatóvá a munkáltatók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem.

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: egészség, egészségmegőrzés, egyensúly, munka, pihenés