Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hétvégén kezdetét veszi a téli időszámítás, ami bár szombatról vasárnapra egy órával több pihenést jelentett sokunknak, hosszútávon azonban néhány negatív hatással is számolnunk kell: a nappalok rövidebbek, az esték hosszabbak lesznek, és bizony nem mindenki bioritmusa veszi könnyen ezt az akadályt. Ahhoz, hogy újra egyensúlyba hozzuk megzavart szervezetünket, érdemes kiemelt figyelmet szentelnünk az esti rutinunkra, és követnünk a továbbiakat.

1. Fokozatosság

Aki számára az óraátállítás évről-évre komoly kihívást okoz, annak ajánlott a változásra előre felkészülnie, amihez a hosszú hétvége remek lehetőséget ad: akár már péntektől kezdve toljuk a lefekvés idejét, és természetesen a felkelés időpontját is a megszokottnál fél órával hátrább, így a következő hét indítása már közel zökkenőmentes lesz.

2. Esti rituálé

A fix esti rutin a kulcs a könnyű elalváshoz és a minőségi pihenéshez. Ha van már kialakult napzáró tevékenységünk, mindenképp tartsuk be ebben az átmeneti időszakban. Amennyiben kaotikusak az estéink, az óraállítás jó alkalom, hogy ezen változtassunk: adjunk magunknak kellő időt a lecsendesedéshez, igyunk egy nyugtató teát, meditáljunk, vagy olvassunk. A televízió és a mobiltelefon a hálószobában tabu!

Óraállítás: nincs ok a pánikra! - óraállítás, alvás, hatékonyság

3. Tiszta lap

Akár a téli időszámítás miatt, akár más okból érezzük aktuálisan feszültnek magunkat, teremtsünk alkalmat az esti rutin részeként gondolataink rendszerezésére. Ehhez csupán egy jegyzetfüzetre és tollra lesz szükségünk: jegyezzük fel, mi kavarog épp a fejünkben, így biztosak lehetünk benne, hogy egyetlen lényeges határidőt, vagy halaszthatatlan e-mailt sem fogunk másnap elfelejteni. Amennyiben aggodalmak töltik ki az elménket, írjuk fel ezeket és a lehetséges megoldásukat is. Ha a kezelésük tőlünk független, egyszerűen engedjük el őket, amit jelképesen meg is tehetünk: tépjük ki, és dobjuk a szemétbe a noteszlapot, amin a félelmünk áll. 

4. Fontos a mozgás, de…

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy a mozgás fontos, különösen ülőmunkát végzőknek, ami igaz is! Van azonban egy alapszabály, amit érdemes betartanunk: a komoly aktivitást igénylő mozgásformákat a lefekvés előtti három órában már ne gyakoroljuk, ezek ugyanis felpörgetik a testünket, és nehezítik az elalvást. Ha szükségünk van az esti levezetésre, válasszuk a jógát, nyújtsunk vagy sétáljunk egyet a friss levegőn – a jótékony hatás nem marad el!

5. Enni vagy nem enni?

Bizonyos vélemények szerint este hat-hét óra után már ne együnk, míg mások azt vallják, hogy a lefekvés időpontjához kell igazítani az utolsó étkezést, mégpedig legfeljebb két órával korábban javasolt elkölteni a vacsoránkat. Egyénfüggő, kinél mi válik be, egy viszont biztos: a nehéz ételektől még akkor is tartózkodjunk, ha egész nap nem volt módunk jóllakni! A korgó has is kerülendő: válasszunk friss zöldséget, salátát, halat, esetleg egy nem túl zsíros levest, ha meleget kívánnánk. Ha kezdetben nehezünkre is esik, néhány nyugodt éjszaka után nem is lesz olyan nehéz megszoknunk az új menüt.

+1 Elterelő hadművelet

Aki az óraállítás okán gyakorta felébred, vagy általában rosszabbul alszik, annak az álmatlan forgolódás helyett jó, ha kéznél van egy B terv. Ez bármi lehet, amivel kiránthatjuk magunkat a frusztráltság állapotából, amit általában negatív belső monológgal teszünk teljessé, magunk előtt látva másnapi kifacsart énünket. Azt már tudjuk, hogy ez nem működő stratégia, ezért próbáljunk ki valami mást: fizikailag is lépjünk ki a nyomasztó álmatlanságból, tárjuk ki az ablakot, és vegyünk néhány mély lélegzetet. Ez az egyszerű gyakorlat lecsendesíti a gondolatainkat és oxigénhez juttatja szervezetünket. Ha ennél többre van szükségünk, kapcsoljunk meleg fényű lámpát, hallgassunk nyugtató zenét, vagy olvassunk néhány oldalt. Amennyiben ezek után sem jön álom a szemünkre, talán nem is a téli időszámítás kezdete zavart meg bennünket, és az okok mélyebben keresendők. Egy szakember nagy segítségünkre lehet a helyzet megoldásában.

Gondoljuk át a fentieket, és ne söpörjük szőnyeg alá az alvásproblémákat.  Adjunk időt magunknak a pihenésre, azonban ha felfokozott életritmusunk, stresszes munkánk megakadályoz ebben minket, váltsunk, mielőtt az egészségünk látná ennek kárát. Számtalan friss lehetőség vár ránk, amelyek közül személyes preferenciáink szerint válogathatunk. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: óraállítás, téli időszámítás, alvás, munka, hatékonyság