Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Autodidakta módon megtanulni valamit több okból is érdemes. Ha érdekel minket a munka, amit végzünk és szeretnénk egyre jobbak lenni benne, számtalan lehetőség kínálkozik rá, hogy ezt egyedül is megtegyük.

Ha pedig esetleg nem érezzük biztonságban magunkat a munkahelyünkön, van lehetőségünk arra, hogy tanulással bebiztosítsuk a helyünket a cégnél, de akár át is képezhetjük magunkat, hogy egy teljesen más területen érvényesülhessünk. Bármi is a célunk, ma már egyáltalán nem lehetetlen mindezt egyedül végigcsinálni!

Szakemberekre mindig van szükség

Manapság egyre nagyobb szükség van a jó szakemberekre. Egyre kevesebben választanak kétkezi munkát, ami gazdasági szempontból nem túl előnyös, de a munkavállaló szemszögéből annál inkább. Mi a helyzet olyankor, ha úgy érezzük, egy teljesen más területen képzeljük el magunkat? Itt jön képbe az önképzés, mint lehetséges tanulási forma.

Tanulni ingyen, otthon

Az internetnek hála egyre több olyan dolog van, amiről ismeretet szerezhetünk, megtanulhatjuk otthon, egyedül is. Már mindenről készített valaki legalább egy bemutató videót, amiben megmutatja, hogyan kell valamit megcsinálni, elkészíteni. Nincs ez másképp a szakmai ismeretekkel sem. Ha rászánjuk az időt, akár a videómegosztó oldalakról elsajátíthatunk egy új szakmát, de persze rengeteg írott anyagot és tanulmányt is találhatunk a neten.

Persze sokkal könnyebb, ha az ember egy iskolában rendszerezve kapja meg az elsajátítandó ismereteket és segítséget is kap, ha valamit nem ért vagy elakad. Ebben az esetben is mindenképp fontos a szorgalmunkon és a befektetett időnk, hiszen ezen múlik, hogy sikerül-e elérnünk a célunkat.

Önképzés szakmunkásként

Online képzések

Több területen találhatunk képzéseket is a neten. Ezek általában fizetősek, viszont rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg azzal, hogy már egy előre összeállított, rendszerezett tudást kapunk meg, amit aztán már „csak” meg kell tanulni. A legtöbb online iskola lehetőséget ad arra, hogy kérdezzünk, és sok helyen szakmai csoportokat is nyitnak, ahol a tanárok és a diákok megvitathatják a felmerült problémákat.

Nem minden a papír

Persze joggal merül fel a kérdés, hogy az internetről összeszedett tudásnak mennyi a piaci értéke. Miért vennének fel minket bárhová, ha OKJ-s papírunk sincs róla? Valóban sok helyen elvárás egy-egy iskola elvégzése, de számtalan olyan terület is létezik, ahol elsősorban a szakmai tudást nézik.

Ha pedig a saját területünkön képezzük magunkat tovább, egy idő után álljunk oda a főnökünk elé, mondjuk el, mutassuk meg, hogy miben fejlesztettük magunkat és kérjünk kicsit nagyobb felelősséggel járó munkakört, fizetésemelést tőle. Mindezek előtt jól tesszük, ha utánanézünk, hogy a terület, ahol el szeretnénk helyezkedni, milyen követelményeket támaszt a leendő munkavállalókkal szemben.

A kapcsolatokra is helyezzünk hangsúlyt

A kapcsolatok fontossága vitathatatlan, ám nem lehetetlen jó kapcsolatokra szert tenni. Járjunk el például a szakmánkhoz kapcsolódó találkozókra, szakmai bemutatókra, ahol szert tehetünk értékes ismeretségekre. Beszélgessünk online fórumokon szakemberekkel, meséljünk mi is és kérdezzünk tőlük, ezekből a társalgásokból is sokat profitálhatunk.

A kapcsolatok szempontjából egy bejárós iskola elvégzése is hasznos lehet, hiszen amellett, hogy bizonyítványt kapunk a megszerzett tudásról, a hónapok alatt barátokra is szert tehetünk.

Önképzés munka nélkül

Sajnos az is előfordulhat, hogy nem önszorgalomból akarjuk továbbképezni magunkat, hanem a jelenlegi tudásunkkal nem találunk munkát. Ez egy nagyon nehéz időszak, hiszen nincs biztos anyagi hátterünk, miközben tanulunk, így extra nyomás nehezedik ránk. Egy korábbi cikkünkben összeszedtük, hogyan képezhetjük magunkat pénz nélkül.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala