Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Hackerrank saját munkavállalói bázisának legfrissebb adatai szerint fejlesztőik nagyjából 16 százaléka nő. Itthon ez az arány még jóval kisebb, 5-6 százalék körüli, de a hölgyek érdeklődése egyre élénkebb az IT irányába, a megnövekedett munkaerőhiány ugyanis remek terep a szárnybontogató szakemberek számára is. „Bár sokaknak az IT hallatán a programozás jut az eszébe, ennél jóval színesebb területről van szó. A nők között találhatunk fejlesztőket, de testhezálló számukra az IT-tanácsadói, projektvezetői munkakör is, ahol jól tudják érvényesíteni kommunikációs, szociális képességeiket” – kezd bele a témába Kalocsai Lea, a Codecool értékesítési vezetője.

A történelem ismétli önmagát?

A fenti adatok tükrében igazán érdekes tény, hogy a 70-80-as évekig az IT abszolút női szakma volt. „Amerikában az informatikai cégek 99 százalékban nőket alkalmaztak. Így például az Apolló navigációs rendszerének algoritmusát egy nő írta, ahogy az első modern programnyelv megalkotását is nő vezette. Az tengerentúlon az első szoftverfejlesztő cégét is nő indította el, vagyis rengeteg sikersztori van a múltban! Aztán a PC-k, a számítógépes játékok megjelenésével mindez megváltozott: ekkortól valószínűsíthető, hogy a fiúk kezdték közelebb érezni magukhoz a számítástechnikát” – avat be Kalocsai Lea.

Nőként az IT-ban? Igen! - munka, IT, fizetés

Szembetűnő, hogy napjainkban pályaválasztáskor nagyon kevés nőnek fordul meg a fejében az IT, még akkor sem, ha a családban esetleg a férfiak programozással foglalkoznak. „Ez nálunk is pontosan így volt, pedig jó voltam matekból… Jó hír azonban, hogy a változás már érezhető. A cégek is felismerték a nőkben rejlő potenciált, hogy ugyanolyan jó programozók tudnak lenni, mint a férfiak, és jelenlétükkel képesek új színt is hozni a vállalatok életébe, gondolkodásába. Egyre több olyan kezdeményezés is van, amelynek segítségével a lányok újra közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a szakmával. Ilyen például a Django Girls, ahová bármilyen háttérrel jelentkezhetnek az érdeklődő hölgyek, megírhatják első kódjaikat, weblapokat építhetnek, és a fő cél, hogy beleszeressenek az IT-ba. A Skool egészen kis kortól integrálja a lányokat a területbe, növelve technológiai affinitásukat, teljesen ingyenesen. Mi is tudatosan célozzuk meg a hölgyeket: szeretnénk megmutatni, hogy az IT számukra is valódi karrierlehetőségeket kínál” – fejti ki a vezető.

Változatos terület, sokrétű tudás

Lea tapasztalata szerint a nők többsége második szakmaként választja a programozást. „A nálunk tanulók 32 százaléka lány. A hozzánk jelentkezők hatvan százalékának van diplomája, nagyon sokféle hátérrel érkeznek, akad köztük jogász, ügyvéd, közgazdász, bölcsész, logisztikus, de még tűzoltó is. Vannak, akik kíváncsiságból vágnak bele a képzésbe, mások a munkaerőhiány adta lehetőségeket szeretnék kiaknázni, és akadnak olyanok is, akik mindig is programozók akartak lenni, de a köztudatban élő sztereotípiák, miszerint ez egy unalmas szakma, amit kockás inges, szakállas férfiak végeznek, magányosan egy sötét szobában, visszatartották őket. Véleményem szerint e téves elképzelések felülírása nagyon fontos, az IT ugyanis rendkívül színes és kreatív terület, hiszen arról szól, hogy a semmiből hozunk létre komplex rendszereket” – hangsúlyozza ki interjúalanyunk.

Az egy éves, a piaci igényekhez alkalmazkodó képzésre hatalmas a túljelentkezés. „Nem egyszerű bekerülni, ez is jól mutatja a szakma összetettségét. Az angol nyelvtudás, a soft skillek, az algoritmikus gondolkodás, a logikai képesség és az erős motiváció elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jó szakemberré váljon. A négymodulos képzési struktúra lehetővé teszi, hogy mindenki a saját tempójában haladjon, ami kismamák számára is megfelelő, összeegyeztethető a magánélettel, de sok munkaórát jelent. Fontos már a tanulmányok során felkészülni a munkahelyi kihívásokra, így egyaránt szükséges az önállóság és a csapatmunkára való képesség fejlesztése. Az olyan soft skillek, mint a kommunikáció, a growth mindset, a feadbeck-adás, a proaktivitás nélkülözhetetlenek a szakmai sikerekhez, vagyis aki az IT területére vált garantáltan önismereti, személyiségbeli fejlődésen is keresztülmegy” – részletezi a szakember.

Izgalmas kihívások, rugalmasan

Aki az IT területére vált, garantáltan megtalálja a számítását. „A munkaerőhiány nagyon jelentős ebben a szegmensben, így az elhelyezkedési arány száz százalékos. Jellemzően a képzést követő egy-két hónapban mindenki megtalálja a neki megfelelő állást, ami céljaival, családi hátterével, elvárásaival egyezik. Van egy anyukánk, aki korábban teljesen más területen dolgozott, majd az átképzés mellett döntött. Ő másfél hónapja végzett, és már megvan az új munkahelye. Az első osztályunkból egy jogászlány ma már egy nemzetközi multinacionális cég fejlesztői csapatának tagja, és nagyon szereti az új munkáját. Olyan végzettünk is akad, aki Indiában, Frankfurtban vagy épp az Emirátusokban aratja le a szakma-váltás babérjait” – sorolja a sikertörténeteket Lea.

A szakember hozzáteszi: „a folyamatos technológiai innovációk miatt nagyon izgalmas az IT világa, így mindenki számára érdekes kihívásokat kínál, ráadásul ezen a területen a cégek különösen nagy figyelmet fordítanak a munkavállalói igényekre. Számtalan munkakört a rugalmasság jellemez, térben és időben egyaránt. A távmunka lehetősége, a saját időbeosztás kisgyermekes anyaként különösen nagy előny. A fejlesztés tömbösítve igazán hatékonyan végezhető, de ha olyan országok támogatásáról beszélünk, ahol időeltolódás is van, még könnyebben összeegyeztethető a magánélet és a munka. Érdemes mindezt kiaknázni, én tehát arra bátorítom a hölgyeket, hogy merjenek erre a pályára lépni, hiszen ez a szakma nekünk is ugyanannyira szól!

Ha az IT területén szeretnénk elhelyezkedni, ide kattintva válogathatunk az állások között, itt pedig a bérekről tájékozódhatunk. Amennyiben más lehetőségek érdekelnek bennünket, használjuk személyre szabott beállításainkat, vagy nézzünk szét a legfrissebb hirdetések között. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan nem maradunk le álmaink állásáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, fizetés, IT