Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pályaválasztás, illetve a pályaváltás mindig rengeteg tényező függvénye – nemcsak személyes preferenciáink, de környezetünk elvárásai, reakciói is közrejátszhatnak abban, hogy merjük-e kinyújtani a kezünket azért, amire vágyunk, vagy a látszólag könnyebb utat választva lemondunk az önmegvalósításról. Amennyiben az utóbbit fontolgatjuk, jó, ha tudjuk, hogy a bátorság és az önmagunkba vetett hitt sokszorosan megtérül. Csupán kitartás, elköteleződés és szorgalom kell hozzá, hogy bármely területen kiemelkedő sikereket érjünk el – ahogyan azt mai interjúalanyunk példája is szemlélteti. Szatmári Júliával, a Diligent budapesti Globális Termék Innovációs Központjának vezetőjével beszélgettünk. 

P: Arról egyre többet hallani, hogy nők vállalnak aktív szerepet az IT-ban, azonban a vezetői, ráadásul nemzetközi vezetői pozíció már sokkal ritkább. Tudatosan készült erre a karrierlépésre? És persze az a kérdés is adódik, hogy miért éppen az IT területét választotta a pályájához?

Júlia: Sosem készültem nagyon tudatosan egy-egy pozíció betöltésére, de szerencsés vagyok, mert mindig olyan feladatokat kaptam, amelyek találkoztak a saját preferenciáimmal és amelyekért lelkesedni is tudtam, mert úgy éreztem, hogy általuk valami jó dolog megvalósításához járulhatok hozzá. Ugyanakkor mindig is szerettem olyan új ismereteket elsajátítani, amelyek a saját szakmai fejlődésemet is szolgálják. Feltölt energiával, amikor kiléphetek a komfortzónámból. Ha valami már nem jelent nehézséget, vagy ha már nagyon belekényelmesedtem a munkámba, esetleg elfogytak az újdonságok, akkor általában új, még nagyobb kihívások után nézek.

P: Szinte megkerülhetetlen a kérdés, hogy miért éppen az IT területét választotta a pályájához?

Júlia: A középiskolában még pszichológus akartam lenni, hogy emberekkel foglalkozhassak és megoldásokat nyújthassak az élet bonyolult kihívásaira. Másfelől viszont jól ment a matek, és mivel egy számítástechnikára szakosodó iskolába jártam, fokozatosan az IT felé orientálódtam. Végül a célomat így is elértem: emberekkel dolgozom, hogy együtt új megoldásokat találjunk ki. 

P: Ön szerint mi kell ahhoz, hogy egy inkább férfiak által uralt szakmában egy női vezető érvényesülni tudjon? A szakmai tudáson túl milyen kompetenciák szükségesek egy ilyen szerepkör betöltéséhez?

Júlia: Én azt gondolom, hogy nincsenek kifejezetten nőies és férfias vezetői képességek, csak vezetői képességek vannak.

Az viszont fontos, hogy képesek legyünk nemcsak tanulni egymástól, hanem el is fogadni a különbözőségeinket, valamint értékként tekinteni arra, hogy a nők és a férfiak más-más tudással és képességekkel erősítik a csapatot. Mindenkinek tisztában kell lennie a saját erősségeivel, tudnia kell magabiztosan kommunikálni, illetve tudatosítani azt, hogy minden munkahelyen akadnak nehézségek – amelyeket a tudásunkra és képességeinkre támaszkodva le is tudunk győzni. 

P: Találkozott olyan helyzettel, amikor a férfi kollégáihoz képest többet kellett teljesítenie az elismerésért?

Júlia: Úgy gondolom, hogy az elismerést jórészt bizonyos célok teljesítéséért érdemeljük ki, és ezt a nők és a férfiak esetében is meglehetősen pontosan le lehet mérni. Nem emlékszem, hogy valaha is másként mérték volna a teljesítményemet, mint a férfiakét. Ennek ellenére az, hogy miként kommunikálod az eredményeidet és hogyan pozícionálod magad egy bizonyos helyzetben, szintén hatással lehet az elismertségedre – és azt kell mondjam, hogy a férfi kollégáim ebben a tekintetben gyakran jobbak voltak nálam. Ez viszont egy tanulható képesség, amit lehet fejleszteni. A nők előremenetelét az is segítheti, ha a munkatársainkat megtanítjuk arra, hogy levetkőzzék az előítéleteiket. 

P: Jelenlegi feladatköréről úgy fogalmazott, hogy izgalmas és nagy felelősséggel járó kihívás, hiszen egy szervezet alapoktól történő felépítése áll Ön előtt. Mit tekint a munkája legnagyobb szépségének és legnagyobb kihívásának?

Júlia: Úgy érzem, a Diligentnél most hasznát vehetem az összes eddigi tapasztalatomnak, mindannak, amit a karrierem során megtanultam, célom egy motiváló munkakörnyezet megteremtése. Egy 300 IT-szakemberből álló csapat felépítése nagyon izgalmas feladat, a munkám pedig a termékelőállítás folyamatára is hatással lesz. Tisztában vagyok azzal, hogy a csapatom és én magam is számtalan kihívással szembesülünk majd a munkánk során, hiszen meglehetősen nagyratörő célokat tűztünk ki magunk elé – de mindannyiunkat az efféle kihívások hajtanak előre.  

P: Hogyan tudja összeegyeztetni a sokrétű feladatait, a hivatása adta leterheltséget a magánéletével? Lehetséges egyensúlyról beszélni?

Júlia: A magánélet és a munka egyensúlyát olykor nehéz megtalálni. A karrierem során nekem is gyakran megfordult a fejemben, hogy bárcsak több szabadidőm lehetne, különösen a családomra, mégsem tudom elképzelni az életemet a munkám nélkül – hiszen imádom és teljesen a részemmé vált. A férjem és a fiam támogatnak engem, és büszkék is rám, ami nagyon jó érzés. Tudom viszont azt is, hogy szükségem van a pihenésre, valamint a családommal töltött minőségi időre is. Imádunk például együtt kirándulni! Számomra azonban az egyensúly nem azt jelenti, hogy mindenre van elegendő idő - sokkal inkább azt, hogy én magam és a hozzám legközelebb álló emberek elfogadják azt a helyzetet, amiben vagyok. 

P: Karriertörténete sok nő számára lehet inspiráló példa, ugyanakkor gyakori, hogy a tehetséges hölgyeket a társadalmi elvárások vagy a környezet véleménye tartja vissza a tudatos karrierépítéstől. Ön mit gondol erről? 

Júlia: Azt gondolom, ez egy társadalmi probléma, amivel sok nő kényszerül szembenézni. A karrierépítésen gondolkodó hölgyeknek azt tanácsolom, hogy legyenek magabiztosak és határozottak a céljaikat és álmaikat illetően, és tegyenek meg mindent azok eléréséért. Ne adják fel az álmaikat csak azért, mert egyesek mást gondolnak ezekről. Én általában pontosan tudom, hogy mit akarok, hogy mi a jó nekem, és bár örömmel meghallgatom mások aggodalmait vagy építőszándékú javaslatait, de mindig azt teszem, ami szerintem helyes. 

P: Végezetül mit üzen a pályájuk elején járóknak, vagy azoknak, akik most terveznek nőként az IT szektorba váltani? Hogyan találják meg a lehetőségeket, hogyan éljenek velük, ha szépen ívelő pályára vágynak?

Júlia: Először is, szeretném, ha mindenki megértené, hogy az IT (és különösen a termékfejlesztés) jóval több a programozásnál vagy a szoftverfejlesztésnél. Sokkal inkább szól ez a szakma az építkezésről, valami újnak a létrehozásáról, az együttműködésről, az ügyfelekkel való kommunikációról, a nagyszerű új termékek és szolgáltatások megtervezésről, az innovációról és arról, hogy lehetőségünk van megváltoztatni azt, ahogyan élünk, dolgozunk és gondolkodunk. Mindent egybevetve: az informatika egy rendkívül gazdag szakterület, ahol nagyon sokféle képességre és tudásra van szükség. Ebben az iparágban mindenki megtalálhatja a saját érdeklődési körét, amiért lelkesedni tud, és amivel a közös jövőnket is befolyásolni tudja – emellett pedig élvezheti a szakmára jellemző rugalmasságot is. A világ tele van izgalmas lehetőségekkel – csak ki kell nyúlni értük

Amennyiben mi is készen állunk az új kihívásokra, ideje személyre szabottan válogatnunk a több ezernyi álláslehetőség között! Ha kedvet kaptunk az informatikához, itt érdemes nézelődnünk. Ahhoz pedig, hogy ne maradjunk le egyetlen lehetőségről sem, töltsük fel modernizált CV-nket ide, és a naprakészség jegyében kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, állás, karrier, informatika, IT