Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Napjainkban a karrierépítés már nem csupán a férfiak kiváltsága, Sikeres karrier nőként egy férfias iparágban? Lehetséges!a kapuk a nők előtt is nyitva állnak. Boros Andreával, a Jabil Circuit Hungary Kft. HR vezetőjével beszélgettünk a témáról, aki saját tapasztalatain keresztül ad hasznos útravalót a jövő női vezetőinek.

P: Hogyan csöppent ebbe a férfias iparágba, ahol autóipari, telekommunikációs vagy adattároláshoz kapcsolódó elektronikai termékek gyártási folyamataiban, fejlesztéseiben vesznek részt? Mivel foglalkozott korábban?

Andrea: Az első tapasztalataimat egy ettől gyökeresen eltérő területen gyűjtöttem, ugyanis általános iskolai tanárként kezdtem a pályámat, majd nagyjából öt éves aktív tanári tevékenység után váltottam humán erőforrás területre. X generációsként az elköteleződés és a lojalitás alapértékek számomra, tapasztalatom mégis tág spektrumot ölel fel. Elsőként egy regionális vízközmű vállalatnál töltöttem be HR igazgatói munkakört, ezt követően a Tesco budaörsi központjában dolgoztam HR vezetői pozíciókban, és immár négy éve a Jabil HR igazgatója vagyok. Tudatosan váltottam az iparágak között, ami természetesen kezdetben sok tanulást jelentett mind a működés, mind a HR feladatok tekintetében. Ami a gyártó környezetet illeti, meggyőződésem volt, hogy nagyon jól illeszkedik majd a karakteremhez és a döntésem beigazolódott, ugyanis a mindennapjainkat jellemző strukturáltság, az adatokon alapuló döntéshozatal igazán közel áll hozzám.

P: Hogy látja, mennyiben más női vezetőként egy többségében férfi szakembereket foglalkoztató cégnél érvényesülni?

Andrea: Úgy vélem, a vállalati kultúrák közti különbségek is nagyon sokat számítanak és nem kizárólag a külső környezetben kell keresni a különbözőségeket, hanem magának a nőnek, mint vezetőnek is meg kell érnie és el kell jutnia arra a szintre, hogy ez egyáltalán ne számítson. Vezetői karrierem kezdetén engem is foglalkoztatott a kérdés, hogy női vezetőként hogyan álljam meg a helyem egy zömében férfi vezetőkből álló munkakörnyezetben. Az eredményességhez elengedhetetlen, hogy a nők felépítsék magukban azt az önbizalmat, ami által kizárólag a szakmaiságukat, a vezetői értékeiket tudják előtérbe helyezni és magukra nem a gyengébbik nemként tekintenek.

P: Említette az önértékelést. Mennyire jelentett ez kihívást az Ön számára ezen az úton?

Andrea: Dolgoznom kellett rajta, viszont a nagyon jó családi minta segített a fejlődésben. Az édesanyám egy igazán erős asszony, aki mindig arra tanított engem és a lánytestvéremet, hogy meg kell tanulnunk a saját lábunkon megállni. Érdekes tanulság volt számomra, hogy a környezet női vezetőként hogyan fogadott el. A pályám kezdetén leginkább a nőktől érkeztek olyan visszajelzések, amelyek azt mutatták, számukra szokatlan, hogy nőként lehet karriert építeni – erről, a talán meglepő vetületről sokkal ritkábban esik szó.

Siker karrier nőként egy férfias iparágban? Lehetséges!

P: Irigységgel, előítéletekkel is szembe kellett néznie?

Andrea: Igen, ezeket kifejezetten érzékeltem kezdő vezető koromban, de ahogy velem együtt a gondolkodásmódom is változott, később már nem találkoztam hasonlóval egyik munkahelyemen sem. Úgy látom, ennek az a kulcsa, hogy mindig az adott cégnél kitűzött célokra fókuszáljunk. Én ehhez kapcsolódóan építem fel a mindennapjaimat és a csapatomat is. Véleményem szerint így válhat egy vezető sikeressé, függetlenül a nemétől.

P: Tapasztalatai szerint nőként többet kell bizonyítani az előrelépésért, elismerésért, mint férfi kollégáinak?

Andrea: Nem mindegy, milyen szintű pozícióról beszélünk. Vannak olyan karrierlépcsők, ahol én ezt egyáltalán nem érzékelem, viszont tény, hogy léteznek üvegplafonok, vagyis bizonyos szint fölé már nagyon nehéz nőként bekerülni. Egészen addig a pontig azonban nem gondolom, hogy érezhető lenne a nemek közötti különbségtétel.

P: Hogyan tudja vezetőként megteremteni a munka-magánélet egyensúlyát?

Andrea: A helyzetem nem mondható tipikusnak, ugyanis a családom Siófokon él, én pedig Tiszaújvárosban dolgozom. Azonban sikerült egy jó egyensúlyt megteremtenem; péntek estétől kizárólag a szeretteimmel töltöm az időt, így ténylegesen megélem a közös pillanatokat, arra törekszem, hogy az értékes hétvégék során minél több legyen a közös, minőségi időnk. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy mindez azért működhet ilyen jól, mert a munkám rengeteget ad számomra.

P: Mit emelne ki, mi a legnagyobb szépsége ennek a munkakörnek?

Andrea: Számomra nagyon fontos, hogy csapatban dolgozhassak és HR vezetőként két csapattal is együttműködöm. Az egyik az én saját csapatom, a másik pedig a vezetői csapat, akikkel közösen dolgozunk azért, hogy a vállalat sikeres legyen. A közös célkitűzések és a közösen elért eredmények mind-mind nagyon pozitív pillanatokat és motiváló sikerélményeket jelentenek számomra.

Sikeres karrier nőként egy férfias iparágban? Lehetséges!

P: Milyen a viszonya a munkavállalókkal? Könnyen elfogadták?

Andrea: Vállalatunknál a nyitott ajtók elve érvényesül, így hozzám is bármikor bejöhetnek a kollégák, és megoszthatják velem az örömeiket és a problémáikat. Negyedévente rendszeresen szervezünk nagyobb munkatársi beszélgetéseket, ahol szintén van lehetőség a kérdéseik és ötleteik megfogalmazására. Idő kellett, amíg a munkatársak megnyíltak, de ma már abszolút kölcsönös a bizalom, tudják, hogy a segítségemre mindig számíthatnak.

P: Végezetül, mit üzenne azoknak a lányoknak, akik most állnak pályaválasztás előtt, vagy pályakezdőként arról álmodnak, hogy egyszer ők is sikeres női vezetők lesznek? Milyen irányba induljanak?

Andrea: A korábban említett egészséges önbizalom mellett fontos, hogy keretek nélkül tudjanak gondolkodni karrierjük tervezésekor. Függetlenítsék magukat a nemi sztereotípiáktól és lépjenek ki bátran a megszokott keretekből. Vannak tipikusan nőinek vélt területek (pl. HR, pénzügy), de bátran szakadjanak el ezektől, merjenek nagyot álmodni. A vállalaton belül is vannak nagyon jó példáink arra, hogy jellemzően férfias munkakörökben - például a folyamatmérnökség, minőségbiztosítás, tesztelés - a női vezetők megállják a helyüket, kiemelkedően jól teljesítenek és számos férfi munkatársat irányítanak. Ha egy nő rendelkezik a szükséges szakmai tudással, megvan benne a kellő motiváció és látja maga előtt az elérendő célt, akkor ezt meg is tudja valósítani.

Amennyiben vezetőként szeretnénk elhelyezkedni, itt érdemes szétnéznünk, de a gyártásban vagy a HR területen is számtalan lehetőséget találhatunk. Ha más szempontok mentén keresnénk, nézzünk szét a legfrissebb állások között, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. És ne feledjük: gondolkodjunk nagyban, és tegyük meg azt a vágyott következő lépést!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, fejlődés, kihívás, siker