Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Sokaknak okoz gondot a munka és a magánélet egyensúlyának megtartása. Ha egy családba gyerek születik, az minden addigi rutint felborít, és igazi kihívássá változtatja a hétköznapokat. Vannak, akik könnyedén veszik ezeket az akadályokat és szinte újjászületnek az anyai szerepben, de vannak, akiknek nem okoz kiteljesedést az anyaság és szükségük van a munkahelyi és baráti kapcsolataikra is ahhoz, hogy boldogok legyenek.

A legtöbb esetben azonban sajnos nem a család döntése, hogy szülés után mikor megy visszamegy a nő dolgozni, hanem egyszerűen kénytelen újra munkába állni.

Egy teljes állás még jobban megnehezíti a hétköznapokat

Az anyaság önmagában felér egy teljes állással, de a legtöbbünknek még az át nem aludt éjszakák után kezdődik a második műszak. Rendelkezhet bármilyen magas munkabírással valaki, lehet hihetetlen állóképessége, de nőként a fizikai adottságaink miatt sokkal jobban kimerülünk, mint a férfiak.

Munka mellett háztartást vezetni, ellátni a gyereket és még minőségi időt is együtt tölteni a párunkkal, nem egyszerű eset, arról nem is beszélve, hogy vannak egyéb vágyak is ezeken kívül: barátokkal, tágabb családi körrel való kapcsolattartás, sport, hobbik.

Könnyebbséget jelent, hogy a hagyományos családmodell sok családban már nem érvényesül, így nem feltétlenül egyedül csak a nő feladata mosni, főzni, takarítani meg a gyereket az oviba vinni, hanem egyre több szerepet kap a férj is. Fontos, hogy a házaspárok tudjanak egymásra számítani abban a kritikus időszakban, amikor még kicsi a gyerek, de később sem árt, ha kialakítanak egy rutint maguknak, amihez tudnak igazodni.

Dolgozni nőként, család mellett

Tartsuk meg az egyensúlyt

A legfontosabb ebben a helyzetben mindig az egyensúlyra való törekvés. Hiába kell keményen dolgoznunk, ha emiatt elhanyagoljuk a családot, elég hamar a visszájára fordulhat a dolog. Ha gondok vannak a családban, az kihat a testi és lelki egészségünkre is, ami miatt a munkánkban sem tudunk már úgy teljesíteni, ahogy szeretnénk. Ez pedig egy ördögi kör, amiből nehéz kikerülni, ha az ember egyszer belekerült.

Ha igyekszünk a családunkkal minőségi időt tölteni, az hosszú távon meghálálja magát: kevesebbet leszünk betegek, több energiánk lesz, és jobb kedvvel végezzük el a feladatainkat.

Kérjük a munkáltató segítségét

Jó, ha olyan viszonyunk van a munkáltatónkkal, hogy tudjunk tőle segítséget kérni a nehezebb időszakokban. A cég szempontjából is fontos, hogy rendben legyünk és képesek legyünk a minőségi munkára, így egyáltalán nem kell kellemetlenségként felfognunk, ha ez sorra kerül.

Lehet, hogy az is elég, ha kicsivel hamarabb elengednek, hogy odaérjünk a gyerekért az oviba, vagy ha úgy általánosságban véve kicsit rugalmasabban kezelik az időnket, és az elvégzett feladatot tartják fontosnak. Ha pedig úgy érezzük, muszáj kiszakadnunk picit a körforgásból, merjünk szabadságot kérni!

Az apának se könnyű

Azt se felejtsük el, hogy egy gyermek születése nem csak az anyának okoz nehézséget. A férj szerepe is megváltozik ilyenkor, egyszerre válik ő a család fenntartójává, a gyerek apjává, tehát az addigi férfi szerep is teljesen átalakul. Fontos, hogy türelmesek legyünk és segítsük egymást, ahol tudjuk. Ne felejtsük el, hogy a gyereknevelésben a kötelezettségeink folyamatosan változnak és lehet, hogy amit nehézségként élünk meg, hamarosan már nem is lesz téma. Próbáljunk meg minden időszakot élvezni, amíg tart!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala